Criteriul National

Cum trebuie să fie împărțită o bucătărie profesională?

Cum trebuie să fie împărțită o bucătărie profesională?
martie 13
11:21 2020

Amenajarea unei bucatarii profesionale nu este tocmai floare la ureche. De fapt, afacerile din domeniul Horeca reprezintă provocari destul de mari, iar bucataria este instrumentul care poate sa faca sau sa nu faca fata acestor provocari.

Daca vrei sa ai succes cu un restaurant, primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este amenajarea bucatariei. Aceasta trebuie sa fie tot timpul curata, sa aiba capacitatea de a pregati mancare chiar si atunci cand restaurantul este plin si sa permita inovatii. Pana la urma, succesul in domeniul Horeca este dat de noutate si de modul in care te poti diferentia de competitie.

 De ce trebuie sa se tina cont la amenajarea bucatariei?

Majoritatea antreprenorilor care sunt la inceput se focuseaza doar pe achizitii si incep sa caute dulapuri frigorifice, aragazuri si tot felul de alte echipamente. Acestea sunt cat se poate de necesare, insa primii pasi trebuie sa aiba in vedere alte elemente, cum ar fi fluxul tehnologic, proiectele pentru apa, canalizare, instalatii si ventilatii si evident, executia acestor proiecte.

In cazul in care nu se acorda suficienta atentie acestor detalii, pot aparea o multime de probleme. Cu siguranta, nimeni nu isi doreste o canalizare mult prea mica pentru fluxul de lucru din bucatarie sau un aer conditionat care sa se strice atunci cand in spatiul de lucru sunt peste 40 de grade Celsius.

Toate aceste planuri trebuie sa fie realizate in functie de reglementarile in vigoare.

Daca planul este bine pus la punct, se poate trece la amenajarea propriuzisa, adica la achizitia de echipamente.

Ce echipamente trebuie sa fie achizitionate si cum trebuie sa fie impartite?

Pentru achizitia cat mai eficienta a echipamentelor este bine sa se aiba in vedere faptul ca bucataria este impartita in trei parti: bucataria calda, bucataria rece si zona de spalare. In anumite cazuri, pot aparea si alte zone, cum ar fi zona de patiserie, cofetarie sau zona pentru prepararea de pizza.

Bucataria calda. Este zona cu blocul termic, unde exista toate masinile de gatit. In aceasta zona trebuie sa fie aragazuri foarte bune, plite, friteuze, gratare, tigai, echipamente de gratit pentru o temperatura joasa sau cuptoare pentru incalzit. Lista este una foarte lunga. In general, nu trebuie sa lipseasca aragazul si friteuzele. Zona trebuie sa fie amenajata in asa fel incat sa fie cat mai sigura, in conditiile in care este cea mai periculoasa zona din intreaga bucatarie.

Bucataria rece. Este locul unde sunt tinute, de regula, toate alimentele perisabile. Aici trebuie sa existe dulapuri frigorifice pentru congelare sau pentnru refrigerare, camere frigorifice, echipamente pentru preparare dinamica si diverse  alte echipamente neutre.

Zona de spalare. Curatenia dintr-o bucatarie este mai mult decat esentiala. Tocmai de aceea, zona de spalare trebuie sa beneficieze de o atentie sporita. Aceasta este bine sa fie echipata cu chiuvete cat mai mari si cu masini de spalat vase care pot sa fie cat se poate de rapide si sa spele cu succes atat pahare, cat si oale mari sau tacamuri.

Amenajarea unei bucatarii profesionale este costisitoare. Odata ce s-a reusit insa, cu putina inspiratie si cu atentie la detalii poate sa genereze venituri constante si sa fie un real succes. Din fericire, echipamentele din ziua de astazi sunt din ce in ce mai eficiente si mai interesante, dar si din ce in ce mai ieftine, in asa fel incat toti cei care au o pasiune pentru bucatarie si-o pot evidentia construindu-si propriul restaurant.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Marius

Marius

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul