
Amenajarea unei bucatarii profesionale nu este tocmai floare la ureche. De fapt, afacerile din domeniul Horeca reprezintă provocari destul de mari, iar bucataria este instrumentul care poate sa faca sau sa nu faca fata acestor provocari.
Daca vrei sa ai succes cu un restaurant, primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este amenajarea bucatariei. Aceasta trebuie sa fie tot timpul curata, sa aiba capacitatea de a pregati mancare chiar si atunci cand restaurantul este plin si sa permita inovatii. Pana la urma, succesul in domeniul Horeca este dat de noutate si de modul in care te poti diferentia de competitie.
De ce trebuie sa se tina cont la amenajarea bucatariei?
Majoritatea antreprenorilor care sunt la inceput se focuseaza doar pe achizitii si incep sa caute dulapuri frigorifice, aragazuri si tot felul de alte echipamente. Acestea sunt cat se poate de necesare, insa primii pasi trebuie sa aiba in vedere alte elemente, cum ar fi fluxul tehnologic, proiectele pentru apa, canalizare, instalatii si ventilatii si evident, executia acestor proiecte.
In cazul in care nu se acorda suficienta atentie acestor detalii, pot aparea o multime de probleme. Cu siguranta, nimeni nu isi doreste o canalizare mult prea mica pentru fluxul de lucru din bucatarie sau un aer conditionat care sa se strice atunci cand in spatiul de lucru sunt peste 40 de grade Celsius.
Toate aceste planuri trebuie sa fie realizate in functie de reglementarile in vigoare.
Daca planul este bine pus la punct, se poate trece la amenajarea propriuzisa, adica la achizitia de echipamente.
Ce echipamente trebuie sa fie achizitionate si cum trebuie sa fie impartite?
Pentru achizitia cat mai eficienta a echipamentelor este bine sa se aiba in vedere faptul ca bucataria este impartita in trei parti: bucataria calda, bucataria rece si zona de spalare. In anumite cazuri, pot aparea si alte zone, cum ar fi zona de patiserie, cofetarie sau zona pentru prepararea de pizza.
Bucataria calda. Este zona cu blocul termic, unde exista toate masinile de gatit. In aceasta zona trebuie sa fie aragazuri foarte bune, plite, friteuze, gratare, tigai, echipamente de gratit pentru o temperatura joasa sau cuptoare pentru incalzit. Lista este una foarte lunga. In general, nu trebuie sa lipseasca aragazul si friteuzele. Zona trebuie sa fie amenajata in asa fel incat sa fie cat mai sigura, in conditiile in care este cea mai periculoasa zona din intreaga bucatarie.
Bucataria rece. Este locul unde sunt tinute, de regula, toate alimentele perisabile. Aici trebuie sa existe dulapuri frigorifice pentru congelare sau pentnru refrigerare, camere frigorifice, echipamente pentru preparare dinamica si diverse alte echipamente neutre.
Zona de spalare. Curatenia dintr-o bucatarie este mai mult decat esentiala. Tocmai de aceea, zona de spalare trebuie sa beneficieze de o atentie sporita. Aceasta este bine sa fie echipata cu chiuvete cat mai mari si cu masini de spalat vase care pot sa fie cat se poate de rapide si sa spele cu succes atat pahare, cat si oale mari sau tacamuri.
Amenajarea unei bucatarii profesionale este costisitoare. Odata ce s-a reusit insa, cu putina inspiratie si cu atentie la detalii poate sa genereze venituri constante si sa fie un real succes. Din fericire, echipamentele din ziua de astazi sunt din ce in ce mai eficiente si mai interesante, dar si din ce in ce mai ieftine, in asa fel incat toti cei care au o pasiune pentru bucatarie si-o pot evidentia construindu-si propriul restaurant.