Criteriul National

Cum utilizam o pompa de apa submersibila ?

Cum utilizam o pompa de apa submersibila ?
decembrie 04
16:19 2018

Viata la tara este intotdeauna asociata cu utilizarea pompelor de apa. Daca ai nevoie sa drenezi apa dintr- un put sau dintr-un put in casa, daca ai nevoie sa uzi gradina, sa pompezi apa intr-o sau dintr-o piscina, dintr-un subsol inundat sau sa pompezi apa dintr-un lac deschis, pompa apa submersibila trebuie sa fie intotdeauna la indemana ta. In functie de conditii, se utilizeaza fie pompe de suprafata, fie submersibile.

Pompa de apa submersibila este utilizata pentru a furniza apa curata, fara impuritati din puturi adanci, precum si pentru pomparea apei murdare sau a apelor uzate. Astfel de pompe sunt operate intr-o stare scufundata in apa, capabile sa livreze apa la inaltimi mai mari si sa difere in proiectare, in functie de sarcinile pentru care sunt destinate sa fie executate. Pentru utilizare, exista mai multe tipuri de pompe submersibile.

Tipuri de pompe submersibile

pompa de apa submersibila

Pompele submersibile sunt impartite pe diferite categorii si tipuri, in functie de diferiti parametri. In mod conventional, toate pompele submersibile pot fi impartite in doua categorii: pompa apa submersibila pentru apa curata (fara impuritati) si pompa apa submersibila pentru apa murdara. Ele difera structural. Pompele traditionale proiectate pentru pomparea apei curate, sunt capabile sa opreasca resturile si contaminarile mai mari de 10 mm. In plus, componentele pompei se uzeaza repede si se defecteaza sub influenta distructiva a nisipului si a altor resturi. Pompele submersibile proiectate pentru pomparea apei murdare sau chiar a apelor uzate, pot fi impartite in doua tipuri: cu un tocator si fara un tocator. O pompa de scurgere conventionala, de exemplu, lasa ca nisipul sa treaca liber, precum si alte resturi mici, iar pompa fecala pentru ape reziduale este echipata cu un slefuitor special, care recicleaza impuritatile.

De asemenea, pompele de apa submersibile in functie de principiul de functionare, sunt cu vibratii , centrifugale , vortex si snec. Prin denumire, pompele submersibile sunt impartite in :

  • Pompe pentru put;
  • Pompe de drenaj;
  • Pompe fecale;
  • Pompe pentru acvarii, mini-fantani si alte dispozitive mici.

Cand esti in cautarea unei pompe submersibile potrivite, trebuie sa stii pentru ce anume ai nevoie  si ce doresti de la ea.

Pompe de apa submersibile pentru puturi

Alimentarea cu apa din put poate fi efectuata si de la suprafata, daca acolo este amplasata  pompa. Daca putul are o adancime mai mare, se utilizeaza pompe submersibile. Ele au o forma cilindrica alungita cu diametru mic, care permite ca pompa sa fie coborata in put cu un diametru de la 90 la 250 mm. Pompele pentru puturi au caracteristici diferite: adancimea de imersie, capul, puterea, performanta etc.

Astfel de pompe sunt denumite submersibile, deoarece acestea lucreaza in adancimi mari de pana la 50 m. Astfel de unitati sunt folosite pentru a asigura alimentarea cu apa a vasului de expansiune, pentru a furniza apa in bucatarie, la baie sau pentru udarea gradinii, a paturilor de flori, umplerea unei piscine, a unui rezervor, precum si pentru alte nevoi.

In mod tipic, pompele submersibile pentru puturi sunt unitati centrifugeOrificiul pentru admisia apei este in partea de jos. In interiorul carcasei exista un rotor, discuri cu palete indoite pentru miscarea rotii si un motor conectat la rotor prin intermediul unui arbore. Apa este aspirata in pompa prin forta centrifugala, care rezulta din rotirea rotorului. In mijloc se formeaza o presiune redusa, iar la periferie (mai aproape de peretii discurilor) presiunea creste. Sub actiunea diferentei de presiune, apa este pompata in afara centrului si apoi in sus pana la orificiul de evacuare care duce la conducte.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei