Criteriul National

Cum va arăta noul an școlar în pandemie: În peste 12.600 de școli din România copiii se întorc în bănci / Ultimele date transmise de Ministerul Educației – Educatie

Cum va arăta noul an școlar în pandemie: În peste 12.600 de școli din România copiii se întorc în bănci / Ultimele date transmise de Ministerul Educației – Educatie
septembrie 11
14:01 2020

Elevii din peste 12.600 de școli din România se întorc în bănci, începând de luni, în timp ce în peste 5.100 de unități de învățământ cursurile vor fi în scenariul hibrid – prezența fizică și ore online, prin rotație – și în scenariul roșu – exclusiv online, conform ultimelor date transmise vineri de Ministerul Educației. În Capitală, 17 unități de învățământ vor începe noul an școlar cu ore exclusiv online, iar aproape 600 vor urma scenariul mixt.

Conform raportărilor transmise de inspectoratele școlare, situația este următoarea:

 • 12.610 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară
 • 4.892 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
 • 238 unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online
 • 7 unități de învățământ au optat pentru scenarii mixte (S2+S3). Varianta s-a aprobat avându-se în vedere situațiile specifice în care acestea se regăsesc: o parte dintre școli sunt în curs de reabilitare, iar altele au cazuri medicale particulare la clasă, astfel încât se impune învățarea online

Potrivit Ministerului Educației, consiliile de administrație din fiecare școală au formulat propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice făcute la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și de Institutul Național de Sănătate Publică (comunicată în 7 septembrie), de infrastructura și de resursele din fiecare unitate de învățământ.

Analiza epidemiologică arată astfel:

 • în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori,
 • în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori,
 • în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

Criteriul epidemiologic în baza căruia instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Cum începe școala în București

Tot vineri, Inspectoratul Şcolar Bucureşti a anunțat scenariile alese de școlile din Capitală.

Astfel, 595 unităţi de învăţământ de stat şi particular sunt în Scenariul 2, departajate astfel:

 • 121 nivel preşcolar
 • 145 nivel gimnazial
 • 96 nivel liceal
 • 16 învăţământ special
 • 5 şcoli de arte
 • 6 cluburi sportive
 • 6 cluburi ale copiilor
 • 200 învăţământ particular

Acest scenariu presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie

17 unităţi de învăţământ de stat şi particular sunt în Scenariul 3: participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online, departajate astfel:

 • 2 nivel preşcolar
 • 8 nivel gimnazial
 • 2 nivel liceal
 • 1 nivel postliceal
 • 3 învăţământ special
 • 1 învăţământ particular

Șapte unităţi de învăţământ îşi vor desfăşura activitatea în scenarii mixte (2 şi 3). Varianta aceasta a fost aprobată avându-se în vedere situaţiile specifice din fiecare unitate. Unele dintre unităţi se află în curs de reabilitare, iar altele au cazuri medicale particulare la clasă, astfel încât impun învăţarea online, precizează Inspectoratul Școlar București.

În Capitală, potrivit datelor INSP, incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus, până luni, 7 septembrie, ora 1.00, a fost de 1,12 cazuri la mia de locuitori.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul