
Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România și cel mai important simbol al litoralului românesc este Cazinoul din Constanța.
Multe generații de turiști români și străini au admirat Cazinoul de afară sau chiar s-au bucurat de facilitățile oferite de acesta în anumite perioade de timp. Cazinoul din Constanța, monument art-nouveau abandonat de autorități și lăsat să se deterioreze puternic, este în prezent în plină renovare și urmează să revină în circuitul turistic la adevăratul său potențial.
Localizat pe faleză, acest edificiu plin de istorie este probabil cel mai fotografiat obiectiv turistic în orașul de la malul mării. În anul 2019, după multe amânări, a fost decisă în sfârșit reabilitarea Cazinoului din Constanța. Lucrările evaluate la un cost de 12 milioane de euro evoluează ceva mai lent decât era planificat, astfel că obiectivul de finalizare în 2022 se pare că nu va fi îndeplinit. Cel mai probabil, renovarea va fi gata anul viitor, deci începând cu 2023 acest monument istoric își va recăpăta strălucirea din urmă cu un secol.
După finalizarea procesului de reabilitare, clădirea Cazinoului urmează să fie predată autorităților locale, care se obligă să aloce bugetul anual necesar pentru a o întreține în bune condiții. Este posibil ca administrarea să fie una profitabilă, dacă închirierea Cazinoului va genera o activitate economică susținută. În proiect se menționează că vor exista o sală multifuncțională cu 200 de locuri și o alta de festivități care va putea primi 150 de persoane. Cazinoul din Constanța va putea găzdui evenimente și petreceri publice și private, rămâne de văzut modul în care va fi exploatat turistic acest obiectiv care în ultimii zeci de ani a putut fi admirat doar de afară, de pe faleză.
Jumătate din lucrările de renovare sunt gata, iar la exterior turiștii care vin la Constanța în această vară pot admira deja zonele reabilitate ale clădirii. Cazinoul din Constanța va arăta exact așa cum a fost conceput și modificat de-a lungul timpului, detaliile de arhitectură fiind protejate.
Care este povestea Cazinoului din Constanța
La final de secol XIX, în zona falezei din Constanța exista o construcție de lemn ce găzduia spectacole de teatru, baluri, concerte. Autoritățile au decis însă construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene. Deja în România se dorea ridicarea unor astfel de clădiri impresionante. Cazinoul de la Slănic-Moldova datează încă din 1894, fiind primul cazino de pe teritorii aparținând la acel moment țării noastre.
Inaugurat în anul 1910, în prezența Principelui Ferdinand, Cazinoul din Constanța oferea inclusiv jocuri de noroc – jocuri de ruletă, blackjack, baccarat. Cazinoul în varianta din 2023 nu este prevăzută a găzdui astfel de facilități de divertisment, deci pasionații de divertisment de acest gen se pot orienta mai degrabă spre alte săli de cazino din oraș sau spre cazinouri online, unde se pot juca de la sloturi la jocuri de online casino cu dealeri live.
Cazinoul din Constanța a fost de-a lungul timpului o locație dedicată diverselor spectacole și evenimente. S-au organizat multe nunți și petreceri private pline de rafinament și prestigiu. Cazinoul a avut de suferit de pe urma bombardamentelor din al Doilea Război Mondial, dar a fost renovat în anul 1951.