Criteriul National

Cum te poate ajuta psihoterapia?

Cum te poate ajuta psihoterapia?
decembrie 06
15:06 2019

Psihoterapia se refera la o serie de tratamente care pot ajuta la problemele de sanatate mintala, provocari emotionale si unele tulburari psihiatrice.

Aceasta isi propune sa le permita pacientilor sa-si inteleaga sentimentele si ceea ce ii face sa se simta pozitivi, anxiosi sau deprimati. Acest lucru ii poate echipa pentru a face fata situatiilor dificile intr-un mod mai adaptativ.

Adesea, cursul terapiei dureaza sub 1 an; indivizii dornici de schimbare si dispusi sa depuna eforturi raporteaza deseori rezultate pozitive.

Psihoterapia poate oferi ajutor cu o serie de probleme, de la depresie si stima de sine scazuta la dependenta si dispute in familie. Oricine se simte coplesit de problemele lor si nu poate face fata poate beneficia de psihoterapie.

In combinatie cu medicatia, poate juca un rol in tratarea tulburarilor bipolare si a schizofreniei.

La ce sa te astepti?

Psihoterapia este uneori numita „tratament prin vorbire”, deoarece foloseste vorbirea, mai degraba decat medicamentele.

Unele forme de psihoterapie dureaza doar cateva sedinte, in timp ce altele sunt pe termen lung, care dureaza luni sau ani. Sedintele sunt de obicei o ora, o data pe saptamana si urmeaza un proces structurat cu atentie.

Sesiunile pot fi unu la unu, in perechi sau in grupuri. Tehnicile pot include si alte forme de comunicare, precum drama, povestea narativa sau muzica.

Un psihoterapeut poate fi un psiholog, un terapeut pentru casnicii sau de familie, un asistent social clinic autorizat sau un consilier in sanatate mintala, un asistent medical psihiatru, psihanalist sau psihiatru. Acestia trebuie sa faca un curs autorizat de formare in psihoterapie.

Cine poate beneficia de psihoterapie?

Psihoterapia poate fi folosita pentru a ajuta o serie de oameni. Urmatoarele sentimente sunt semne ca un individ ar putea beneficia de acest tip de terapie:

  • Sentimente coplesitoare de tristete sau neputinta.
  • O incapacitate de a face fata problemelor de zi cu zi.
  • Dificultate de concentrare la munca sau la scoala de cele mai multe ori.
  • Sa bei prea mult, sa iei droguri sau sa fii agresiv intr-o masura care te afecteaza pe tine si pe cei din jur.
  • Un sentiment ca problemele nu se imbunatatesc niciodata, in ciuda primirii ajutorului de la prieteni si familie.
  • Sa te simti constant marginalizat sau sa te ingrijorezi inutil.

Eficienta psihoterapiei

Psihoterapia poate ajuta oamenii sa se inteleaga mai bine.

Psihoterapia are avantajul de a oferi clientilor pe cineva cu care sa vorbeasca. Poate crea un mod nou de a privi problemele dificile si de a ajuta oamenii sa se indrepte spre o solutie.

Participantii pot obtine o mai buna intelegere a propiei persoane, propriilor obiective, valori si pot dezvolta abilitati pentru imbunatatirea relatiilor.

Poate ajuta la depasirea unor probleme specifice, cum ar fi o tulburare alimentara sau o fobie.

Pentru ca psihoterapia sa functioneze, persoana trebuie sa fie implicata activ si sa lucreze atat in timpul sesiunii, cat si intre sedinte, exersand noi abilitati, de exemplu.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul