Criteriul National

Cum vor Franța și Germania să reformeze OMS: Mai mulți bani și mai multă putere pentru agenția ONU – International

Cum vor Franța și Germania să reformeze OMS: Mai mulți bani și mai multă putere pentru agenția ONU – International
august 19
18:53 2020
Germania și Franța vor să acorde mai mulți bani și putere Organizației Mondiale a Sănătății după ce pandemia de COVID-19 a subliniat problemele financiare și slăbiciunile legale ale agenției ONU, arată un document intern consultat de Reuters.

Reformele propuse ar putea fi discutate la mijlocul lunii septembrie, au confirmat trei surse apropiate de subiect pentru Reuters, confirmând îngrijorările tot mai mare ale celor două state europene privind organizația despre care consideră că este supusă în mod excesiv unor influențe externe.

Într-un document comun care a circulat printre diplomații implicați în discuțiile privind reformarea OMS, Berlinul și Parisul afirmă că mandatul agenției, care include prevenirea epidemiilor la nivel mondial și oferirea de asistență guvernelor pentru gestionarea lor, nu sunt susținute de suficiente resurse financiare și puteri legale.

„A devenit clar că OMS îi lipsesc parțial mijloacele să îndeplinească acest mandat, nu doar în cursul actualei pandemii”, notează documentul consultat de Reuters.

Franța și Germania încearcă să obțină un consens „de la Washington la Beijing” privind creșterea contribuțiilor la OMS, potrivit unei surse apropiate de subiect.

Mutarea subliniază interesul celor două țări pentru o reformare menită să întărească organizația, în pofida eșecului înregistrat la începutul lunii august în discuțiile cu Statele Unite privind reforma OMS.

Miniștrii sănătății din Franța și Germania au promis noi fonduri după discuțiile avute în luna iunie cu directorul general al agenției, Tedros Adhanom Ghebreyesus, însă nu au făcut un secret din criticile avute la adresa OMS.

Însă abordarea celor două țări europene este diferită de cea a administrației Trump care a tăiat fondurile și apoi a anunțat că se va retrage din organizație, acuzându-l pe directorul general Tedros că ar fi o „marionetă” a Chinei.

Planul de reforme franco-german urmărește să întărească OMS, în parte pentru ca organizația să aibă mai multă libertate de a critica statele membre care nu respectă regulile globale privind transparența și raportarea diverselor probleme legate de sănătate și boli.

„Germania, alături de alții, dorește o reformă, discuții având loc la diferite niveluri”, a declarat un oficial german chestionat despre documentul de șapte pagini care enumeră 10 reforme menite să întărească finanțarea și puterile legale ale OMS.

Doar o cincime din bugetul agenției este constituit din contribuțiile statelor membre. Restul banilor provin din „contribuții voluntare pe termen scurt, imprevizibile și de regulă foarte specifice”, afirmă documentul într-o aparentă referință la donațiile individuale precum cele ale Fundației Bill și Melinda Gates.

Documentul subliniază nevoia unui buget mai mare în mod special pentru gestionarea situațiilor de urgență pentru a evita nevoia de a strânge fonduri în mijlocul unei crize, lucru care ar putea reduce și mai mult independența OMS.

OMS ar trebui să poată „investiga și evalua independent (potențialele) focare cât mai rapid cu putință”, notează documentul franco-german, adăugând însă că organizația ar trebui supusă unei supervizări mai stricte în situațiile de urgență pentru a-i evalua operațiunile.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul