Criteriul National

Cumpărător sau chiriaș? Când e mai bine una, când e mai avantajoasă cealaltă? – Finante & Banci

Cumpărător sau chiriaș? Când e mai bine una, când e mai avantajoasă cealaltă? – Finante & Banci
octombrie 20
06:25 2020
Mulți români își doresc o locuință. Suntem o nație de proprietari, dovadă e și faptul că doar 4% dintre noi stau cu chirie, potrivit cifrelor oficiale. Însă decizia de a cumpăra sau a închiria, dacă e luată rațional, trebuie să țină seama de mai multe criterii. Trebuie spus că această decizie e una individuală, în funcție de preferințele fiecăruia (și de capitalul de care dispune, evident). Momentan, creșterile de salarii din ultimii ani (mult peste ratele de creștere ale proprietăților imobiliare), programele guvernamentale de stimul (Noua Casă) precum și dobânzile la minime istorice (care ar putea rămâne așa încă o bună bucată de vreme) par să fie tentante pentru potențialii cumpărători. Aceștia trebuie însă să fie atenți la câteva lucruri.Avantajele unei proprietăți
 • Proprietarii nu plătesc chirie.
 • Dacă proprietatea este achitată înainte de a atinge vârsta de pensionare, aceasta poate reprezenta o bună sursă de venit
 • Dacă ai norocul să fii proprietar într-o zonă bună dintr-o metropolă, fii sigur că valoarea proprietății tale va crește în timp.

Dezavantajele unei proprietăți

 • Dacă vei dori să te muți într-o altă zonă sau ți s-a oferit un loc de muncă mai bine plătit într-un alt oraș, ți-ar fi mai ușor să te muți dacă stai cu chirie. Proprietarii au mobilitatea limitată. Vânzarea unei proprietăți poate dura săptămâni bune sau chiar luni
 • Spre deosebire de chiriași, proprietarii plătesc orice renovare sau lucrări de mentenanță a locuinței (țevi sparte, refacerea instalației electrice etc)
 • Nici chiriașii, nici proprietarii nu își pot alege vecinii. Cu toate acestea, chiriașii sunt mai avatajați. Pot părăsi incinta, vorba unui banc.

Când merită să cumpărați în loc să închiriați

Prețurile imobiliarelor au crescut: oare merită să cumpăr acum sau să aștept că poate vor scădea și voi lua mai ieftin?, asta se întreabă mulți dintre cei care vor să-și ia o casă.

O cifră care oferă informații despre faptul că o proprietate este prea scumpă sau invers, prea ieftină, este multiplicatorul chiriei, care indică câte chirii anuale ar trebui plătite pentru achiziția unei proprietăți. În general, cu cât multiplicatorul este mai mare, cu atât randamentul este mai slab. Să dăm un exemplu. Să presupunem că pentru un apartament de 2 camere din Capitală se cere 65.000 de euro. Dacă l-ai închiria la prețul pieței, chiria ar fi de 250 de euro/lună, adică 3000 de euro anual. Multiplicatorul reprezintă raportul dintre prețul de vânzare și chiria anuală. În acest caz este de 21,66.

De regulă, multiplicatorii de peste 20 sugerează că prețurile proprietăților sunt ridicate. Cu toate acestea, lucrurile trebuie analizate din mai multe unghiuri. Un multiplicator mare poate fi și un indiciu că există o cerere mare pentru proprietăți de acest tip; participanții la piață așteaptă, prin urmare, creșteri suplimentare de preț și un nivel ridicat de atractivitate în viitor.

Din punctul de vedere al cumpărătorului, un multiplicator mare nu trebuie să fie întotdeauna un motiv ca să renunțe la a mai cumpăra.

Gândiți-vă dacă banii pe care vreți să-i dați pe un apartament nu ar putea fi investiți cu un randament mai bun. Uneori poate fi util ca potențialii cumpărători să aștepte puțin înainte de a cumpăra proprietatea și să-și sporească puțin capitalurile proprii – lucru valabil mai ales pentru cumpărătorii tineri.

Înainte de a cumpăra o proprietate, cumpărătorii ar mai trebui să se gândească dacă în asemenea vremuri (pandemia poate duce la re-locări ale jobului, ceea ce ar obliga la vinderea apartamentului- lucru care poate dura și câteva luni) e mai bine să stai cu chirie sau să fii proprietar.

În cele din urmă, dacă cineva închiriază un apartament sau îl cumpără, depinde nu numai de posibilitățile financiare, ci și de planificarea vieții individuale. Dacă nu îi place să stea mult în același loc și este foarte flexibil în privința mobilității, poate e mai bine să nu-și imobilizeze sume mari de bani într-o locință. De cealaltă parte, proprietarii apreciază sentimentul de a avea casa lor și de a o amenaja așa cum își doresc.

Profilul unui proprietar:

 • Are o bază financiară sigură și poate asigura rambursarea ratelor la un împrumut pe termen lung.
 • Îi place să rămână în același loc pe termen lung.
 • E dispus și capabil să suporte cheltuieli neașteptate – de exemplu reparații.

Profilul unui chiriaș:

 • Deține puțin capital și nu are venituri sigure pe termen lung
 • schimbă frecvent reședința.
 • nu dorește să cheltuie pentru renovări sau reparații costisitoare.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul