Criteriul National

Cunoaște-te pe tine însuți!

Cunoaște-te pe tine însuți!
martie 28
08:47 2019

hama1

Motto ” Nazuinta lipsita de puterea de-mplinire naste inselaciune si amagire .” ( Saadi- poet persan )

Sa stii ce vrei si sa intelegi ce poti!

Voi incepe cu un exemplu adevarat, trait de mine. O tanara absolventa a INM a vrut sa ajunga judecator in Bucuresti. Avand medie mare la absolvire, a fost repartizata judecator in Bucuresti. Dorinta s-a materializat !
Eu am fost coleg cu dansa la Tribunal, la una din sectiile cu cele mai multe dosare-cauze de judecat. La un moment dat tanara mea colega, lucrand in echipa-complet cu alti doi judecatori, a pierdut ritmul si a constatat ca puterile sale n-o ajuta in conditiile date. A demisionat. Peste doi ani am aflat ca a fost reprimita in magistratura si a dorit sa lucreze intr-un judet, unde volumul de munca si ritmul este natural, omenesc, nu infernal ca in Capitala.
2
Ati priceput unde a fost greseala ?
Stia ce vrea, a facut eforturi in prima etapa pentru a ajunge unde si-a dorit, insa nu a inteles si ce poate in concret sa faca, intr-o situatie reala, previzibila ( stia din zilele de practica volumul si ritmul activitatii din Bucuresti).
Privindu-ne , constatam ca multe din nereusitele noastre au fost cauzate de ignorarea unuia dintre cei doi termeni : sa stii ce vrei si sa si intelegi ce poti. Numai concoranta intre dorinta si putinta aduce reusita.
Ne-am lasat calauziti de asa-zisa intamplare, dupa formula : ” Fie ce-o fi !” Asa ne duceam si la examene la care picam cu brio.
cunoaste-te-pe-tine-insuti
Noi, romanii, suntem maestri in a retine fragmente din esente. Stiu ce pot, dar nu vreau. Fac asa, ca zice mama. Esecul vine mai degraba sau mai tarziu , fiindca toate fortele interioare raman blocate. Nu-ti doresti cu adevarat. Atunci cand dorinta este raportata la putinta de a face , totul e-n ordine.
Multe dorinte si putine puteri de infaptuire, daca nu-ti intelegi limitele, nu te cunosti cu adevarat.
Cand cineva isi doreste intens ceva, trebuie imediat sa intelega , adica sa prevada , si posibilitatile concrete de a trece de la virtual la real. Altfel, dobandim doar calitate de visatori, traim in realitati virtuale, care nu tin de sete si de foame si nici locuinta nu asigura.
O viata frumoasa, adevarata, presupune sa stim ce vrem si sa intelegem , in timp real, ce si cat putem.

Sursa foto : Arcana ,AGEAC

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 28 Martie 2019 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei