Criteriul National

Curelele trapezoidale si avantajele acestora

Curelele trapezoidale si avantajele acestora
iulie 07
22:42 2018

Acele transmisii mecanice care reusesc sa transmita miscarea de rotatie si sarcina, de la o roata motoare( fulie trapezoidala) la una sau mai multe roti conduse, datorita unui element flexibil , poarta numele de transmisie prin curea trapezoidala. Transmiterea miscarii atunci cand este vorba despre curelele trapezoidale se realizeaza cu alunecare.

Aceste curele de transmisie trapezoidale sunt folosite la masinile unelte, masinile agricole sau cele de uz casnic sau in industria constructoare de masini.

Transmiterea sarcinii  in cazul transmisiilor cu alunecare are loc prin frecarea aparuta intre suprafetele in contact ale curelei si rotilor de curea.

Din ce este formata o curea trapezoidala?

Cureaua trapezoidala are forma unui trapez isoscel si este formata din mai multe zone, iar zona de rezistenta a curelei poate fi formata din tesatura de bumbac, snur si cablu. Acel element de rezistenta a curelei trapezoidale este invelita in cauciuc sintetic,acesta cuprinzand zona de compresiune si de intindere.

Cureaua trapezoidala este protejata la exterior de acel invelis format din straturile de panza cauciucata.

Aceste modele de curele se gasesc in doua variante: curele trapezoidale clasice si curele trapezoidale inguste. Exista totusi si alte modele de curele trapezoidale, dintre care trebuie specificate: curele speciale, curele dublu trapezoidale sau curele trapezoidale multiple.

Curele de transmisie clasice si inguste au flancul rectiliniu, curelele speciale au flancurile in stare libera concave.

Aceste curele speciale ofera avantajul de a se aseza foarte bine pe roata in timpul functionarii, iar cand se afla in stare deformata, flancul curelei devine rectiliniu.

Transmisiile prin curele trapezoidale au ca si caracteristici principale o capacitate portanta mai mare si o incarcare mai mica a arborilor, acestea fiind determinate de frecarea marita dintre curea si roti. Aceste curele au multe avantaje, mai ales in cazul acelor transmisii cu distante mici intre axe.

Care sunt avantajele unei transmisii cu alunecare?

Pentru a aparea forta necesara de apasare a curelei trapezoidale pe rotile de curea este necesara deformarea elastica a curelei.

Transmisiile prin curele trapezoidale au o serie de avantaje, fata de celelalte transmisii, astfel:

  • Sunt foarte usor de montat si de intretinut, pe deasupra, acestea functioneaza in liniste
  • Reusesc sa amortizeze socurile si vibratiile, necesitand precizie de executie, dar si montaj foarte simplu
  • Au costuri reduse in ceea ce priveste fabricatia acestora si reusesc sa transmita sarcina la distante mari, putand sa antreneze simultan mai multi arbori
  • Desi functioneaza la viteze mari, reusesc sa asigure protectia impotriva suprasarcinilor.

Care sunt dezavantajele transmisiilor cu curele trapezoidale?

Aceste tipuri de transmirii cu curele trapezoidale au si o serie de dezavantaje, dintre acestea trebuind mentionate:

  • Aceste transmisii au o capacitate de incarcare limitata si forte de pretensionare mari, lucru care solicita destul de rau arborii
  • Au dimensiuni de gabarit mari
  • In urma alunecarii curelei de transmisie trapezoidale pe roti, are loc un raport de transmitere variabil
  • Acest tip de transmisii cu curele trapezoidale este foarte sensibil la caldura si umiditate
  • Aceste transmisii au o durabilitate limitata
  • De cele mai multe ori sunt necesare anumite dispositive ce sunt folosite pentru intinderea curelei.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Ionut Barbieri

Ionut Barbieri

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu