Criteriul National

Curiozităţi și informaţii utile despre sistemele fotovoltaice pentru afaceri – Companii

Curiozităţi și informaţii utile despre sistemele fotovoltaice pentru afaceri – Companii
septembrie 14
10:10 2020
Energia verde este una dintre direcţiile cheie pentru un viitor sustenabil, la nivel global fiind conturate politici prin intermediul cărora este încurajată tranziţia către surse de energie cu un impact minim asupra mediului.

Sistemele fotovoltaice convertesc radiaţiile solare în energie electrică, un factor determinant pentru randamentul panourilor fiind reprezentat de materialele din care sunt fabricate celulele fotovoltaice. Acestea pot fi realizate din siliciu monocristalin, siliciu policristalin sau amorf thin film.

Sistemele fotovoltaice sunt de tip on-grid și off-grid. Cele de tip on-grid sunt conectate la sistemul electro- energetic naţional, o parte din energia electrică produsă fiind consumată direct de producător, iar surplusul fiind injectat în sistem. Sistemele de tip off-grid nu sunt conectate la sistemul electro-energetic naţional, surplusul de energie produsă fiind stocat în acumulatori.

Performanța sistemelor fotovoltaice este influențată de orientare, grad de înclinație, umbrire și temperatură, iar mai multe informații poți afla aici.

Sistemele fotovoltaice au o durată de viaţă de minimum 25 de ani, timp în care eficiența lor se va afla la cel puțin 80%. Studiile arată că peste 75% dintre sisteme își păstrează eficiența și după perioada de garanție, panourile continuând să producă electricitate și după acest timp, însă la un randament mai mic. Această soluţie devine, așadar, o investiţie care asigură o scădere a costurilor cu electricitatea pe termen lung.

La proiectarea soluţiei, etapă care reprezintă primul pas spre tranziţia la energia verde, se ia în calcul profilul de consum și suprafaţa disponibilă pentru a optimiza dimensiunea sistemului. Ȋn timpul procesului de instalare, o atenţie sporită este acordată asigurării stabilității structurii și a panourilor fotovoltaice, dispunerii eficiente a cablurilor și realizării corecte a conexiunilor. Toţi acești factori vor influența direct indicatorii de performanță pe toată durata de viață a sistemului. Citește mai multe informaţii aici.

La intersecția dintre energia verde și design arhitectural se află cea mai recentă inovație în domeniul sistemelor fotovoltaice: celulele PV organice (OPV) realizate din materiale sustenabile, organice, bazate pe carbon. Spre deosebire de modulele tradiționale, cele organice au o structură flexibilă și rezistentă la intemperii, fiind o soluție care poate fi adaptată la aproape orice suprafață.

Progresul adus de tehnologia OPV transformă complet felul în care un sistem fotovoltaic este integrat într-o clădire sau diferite zone urbane: modulele suportă diferite stări de transparență, sunt flexibile și pot fi tipărite în diferite forme. Izolarea termică, protecția fonică și utilizarea smart a luminii naturale sunt alte beneficii obținute odată cu instalarea unui sistem OPV. Descoperă mai multe informații aici.

Printre proiectele realizate de ENGIE Romania, în domeniul energiei verzi, se numără și cel de construire a unei centrale fotovoltaice la producătorul farmaceutic Swisscaps România, companie membră a grupului AENOVA. Centrala fotovoltaică are o putere de 360 kWp și este desfășurată pe o suprafață de 2500 de mp. Am realizat un sistem on-grid, cu un total de 960 panouri, pe acoperișul a două hale industriale, iar mai multe informații poți afla de aici.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul