Criteriul National

Curtea Brâncovenească, o insulă de civilizaţie şi tradiţie în deşertul cultural de la malul mării

Curtea Brâncovenească, o insulă de civilizaţie şi tradiţie în deşertul cultural de la malul mării
martie 11
07:26 2016

 

imag_1            După o perioadă zbuciumată post-decembristă din punct de vedere cultural la malul mării, întâlnirea cu acest complex de tradiţie – Curtea Brâncovenească – este o mare surpriză şi o mare bucurie. Înființat în 2003 la iniţiativa domnului Marcel Bouroş după consfătuirea Părintelui Arsenie Papacioc, Părintelui Iustin Pârvu, dr. Pavel Chirilă, dr. Floarea Damaschin, dr. Cătălina Rudencu, dr. Matei Constanţa complexul ce a avut ca nucleu de pornire Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni își doreşte să promoveze tradiţia şi credinţa strămoşească. Această locaţie mi-a fost prezentată de bunul prieten Adrian Dumitraşcu, preşedinte al Asociaţiei Simplu şi partener la numeroase acţiuni şi concerte umanitare.

Ieri 10 martie am avut ocazia să revin aici la lansarea cărţii ,,Ceauşescu, ultimul stalinist” ocazie cu care au fost reiterate de către autori și invitaţi momentele importante din istoria noastră cu referire la perioada comunistă.

Din momentul în care te afli în faţa complexului şi te îndrepţi către primul spaţiu – librăriă de la parter – ai impresia că păşeşti intr-o altă lume. Arhitectura, culoarea, lumina, cărţile, detaliile de mobilier, tablourile şi mai ales politeţea personalului te încântă de la prima atingere. Clădirea include mai multe spaţii cu importante funcţiuni: magazin şi restaurant cu produse tradiţionale, hotel, librărie, sală de conferinţe şi Colegiul Sfinţii Martiri Brâncoveni. Numele complexului are puternică rezonanţă în specificului naţional, domnia lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714) fiind una dintre perioadele cele mai prolifice din istoria noastră dominată de o înflorie a vieţii culturale şi spirituale ce au contribuit şi la procrearea stilului de arhitectură ce-i poartă numele.

Acest superb complex naşte si un mare semn de întrebare. De ce zona centrală a orașului Constanţa este dominată de ruina culturală şi comerţul defăimător al fastfood-urilor, al saloanelor, al cazinourilor, al traficului auto aglomerat DAR bunul simţ, buna educație, tradiția au loc doar în spatele bulevardelor mari şi defăimatoare prin comerțul pe care îl afişează pentru imaginea celui mai vechi oraş din România. Nu cumva un regulament de urbanism ar trebui să inverseze urgent aceste poziţii? Răspunsul ar trebuie să-l aflăm cât mai repede şi să luăm atitudine. Un srijin bun poate fi găsit şi în manifestului lui Stephan Hessel – „Indignati-vă!” pe care îl dedică ,,oamenilor ce gândesc cu inima” încurajându-i să ia atitudine. Oraşul s-a lăsat prea uşor invadat de comerţul străin şi a părăsit mult prea repede bastionul tradiţiei.

redactare arh Andrei Chivu

1

harta

sala-conferinta-1

552_vY2405077uZ_img-Librarie-07

curtea-brancoveneasca-restaurant

naturist

magazin

colegiu

ferma

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo