Criteriul National

Curtoazia, este pentru toate femeile, dar nu și pentru toți bărbații?

Curtoazia, este pentru toate femeile, dar nu și pentru toți bărbații?
februarie 27
12:24 2018

Pentru că mulți bărbați încă nu prietenesc cu termenul de „curtoazie”. Din păcate. În speranța că aceste rânduri nu vor ofensa pe nimeni, risc să mă expun asupra unui subiect pe cât de important pe atât de delicat din societatea noastră: ce este curtoazia față de femeie?

Pornind de la ipoteza (și adevărul, de fapt), că cea mai mare dorință a femeilor este să fie respectate, tratate ca niște egale, nu ca și când ar fi de neatins, mult prea fragile și neajutorate, dar nici de parcă ar fi bărbați, și pot orice. Femeile sunt unice. Respectiv, atitudinea față de ele trebuie să se nască din această convingere. Evident, femeile doresc să fie respectate diferențele de gen, însă nu în sens discriminatoriu. Orice bărbat ar trebui să cunoască acest lucru și să-și asume calitatea de bărbat. Pentru că o femeie care tocmai a adus pe lume o nouă viață are nevoie de altceva de la cei care îi sunt alături decât un bărbat. E vorba de egalitate în drepturi, nu de ștergerea granițelor între sexe. Suntem diferiți, și e foarte bine așa. E natural și altfel n-are cum, vorba cântecului.

Există bărbați și există femei. Când, cum, cât și de ce ar trebui să avem un comportament diferențiat față de sexul opus- reprezintă un subiect prea amplu pentru noi toți și chiar e bine că se discută în societate din ce în ce mai mult. Pentru că e foarte mult de aflat pe această linie de interes. Putem porni de la faptul că avem creiere diferite, creierul femeii este influențat comportamental de estrogen, pe când cel masculin de testosteron. Asta are implicații mari și în general puțin cunoscute. Femeile știu bine ce pot să facă și ce nu, preferă diferențierea și prețuiesc curtoazia. Ele chiar deplâng absența curtoaziei din partea bărbaților de azi. Mă rog, din partea multora dintre ei. Regretă că gesturile de politețe au fost uitate. Bun, admitem că încă se practică venirea acasă cu buchete de 8 Martie, dar dacă curtoazia se rezumă doar la flori și doar o dată în semestru – e trist.

Partenerele noastre de viață nu vor să împingă singure valizele, ci vor să fie ajutate, pentru că, măcar atâta știm sigur, fizic, femeile sunt mai fragile decât bărbații. Vor să fie apărate în situație de conflict de către bărbații din jur sau de către partener. Femeile sunt mai afectate de stresul interpersonal, mai vulnerabile la anxietate și depresie din această cauză. Femeile vor să audă de la un bărbat cuvinte frumoase, sensibile, care să dea dovadă de bărbăție, de demnitate, dar și de responsabilitate. Pe lângă cuvinte, femeia vrea să vadă simțul datoriei la un bărbat, puterea de a conduce, de a se confrunta cu orice situație.

În cele din urmă femeia este o ființă frumoasă și elegantă. Faptul că în zilele noastre ceea ce reprezintă femeia se cam denaturează este trist și este și din vina bărbaților. Pentru că încă avem multe de învățat. Pentru că trebuie, întâi de toate să știm să comunicăm și să înțelegem aceste ființe splendide, în orice situație, oriunde și oricând.

Să le curtăm fără pauză. Prin a le oferi ceea ce merită. Femeia e o lecție deschisă, de la care nu ne este permis să absentăm.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu