Criteriul National

Cutia postala, esentiala in orice secol am trai

Cutia postala, esentiala in orice secol am trai
martie 25
22:14 2020

poza_nr_-2ds

Cutiile postale ocupa un rol esential in societatea noastra, deoarece aceste obiete sunt cele care ne pastreaza scrisorile si facturile intacte pana la momentul citirii. De-a lungul istoriei au fost punti esentiale de comunicare, impreuna cu serviciul postal si postasii, cutiile postale raman si astazi un obiect esential.

Atunci cand vorbim de cutii postale si istoria lor, trebuie sa ne intoarcem la „Gurile denuntului”, numite si „guri ale adevarului” sau „gurile leului”, care au fost adesea considerate ca primele casute postale publice si au fost introduse inca din secolul al XIV-lea in cladiri din Venetia, Roma, Genova. Acestea erau estinate sa primeasca denunturi secrete in beneficiul statului in probleme fiscale sau de sanatate. Acestea vor fi folosite pana in secolul al XVIII-lea.

In secolul al XV-lea, o casa pentru depunerea postei a fost fixata la casa Mesagerilor Oraselor, autorizata sa accepte scrisori de la persoane fizice, cu mentiunea locului unde au mers. In secolul al XVII-lea, cutiile postale publice au fost instalate la Paris datorita lui Jean-Jacques Renouard de Villayer  in 1653, cand aacesta a creat „Petite Poste”, un serviciu platit menit sa permita livrare rapida si usoara de posta in orasul insusi datorita primului timbru postal. Acest serviciu va fi abandonat (nobilii si burghezii folosindu-si servitorii sau curierii particulari pentru a-si trimite misiunile) apoi reluate si dezvoltate, in 1760, de Claude Humbert Piarron de Chamousset. In 1780, Ludovic al XVI-lea a confiscat acest serviciu in beneficiul sau.

In secolul al XIX-lea, casutele postale private au devenit raspandite, pana la punctul de a deveni aproape inseparabile in secolul XX de orice tip de habitat. In multe tari, locatia si dimensiunile casutei postale sunt reglementate. Astfel, in Franta, este un decret ministerial din 29 iunie 1979 care prevede ca cutiile de scrisori trebuie amplasate la marginea drumului, deschise traficului public si sa aiba dimensiuni obligatorii. Textul se aplica constructiilor a caror autorizatie de construire este mai tarzie decat data publicarii sau, pentru constructii mai vechi, daca acestea au facut obiectul unei autorizatii de construire pentru modificari.

In ziua de astazi, cutiile postale pot fi achizitionate atat de la magazine de bricolaj, cat si de la magazine de specialitate precum, cutiipostalebloc.ro producator specializat in design-ul cutiilor postale.

Fara cutia postala, societatea noastra nu ar mai fi la fel, deoarece acestea sunt esentiale mai ales pentru locatarii blocurilor. Nu poti tine mereu evidenta locatarilor, astfel postasii introc cu usurinta scrisorile si citatiile in cutiile postale prezente.

Avantajul cutiilor postale cu fante este ca plicurile sau orice fel de corespondenta poate fi amplasata la interior, fara a necesita deschiderea usii. Acest lucru garanteaza un grad ridicat de securitate si economiseste timpul postasului, atunci cand livreaza scrisori, ziare, informatii si produse publicitare. Daca vorbim despre produse sectionale pentru cladirile de apartamente, atunci cand alegem cutii postale, este necesar sa se tina cont de numarul de rezidenti, pentru a nu plati excesiv pentru accesorii suplimentare si evident, pentru a nu le cumpara mai tarziu pe cele lipsa.

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul