Criteriul National

Dan Dungaciu: Huawei, rețelele, tehnologia vor juca rolul ideologiei din timpul războiului rece. Dacă accepți rețelele chineze tehnologice, ești în siajul păcii chineze – Finante – Banci

Dan Dungaciu: Huawei, rețelele, tehnologia vor juca rolul ideologiei din timpul războiului rece. Dacă accepți rețelele chineze tehnologice, ești în siajul păcii chineze – Finante – Banci
noiembrie 25
14:34 2021
Huawei nu este o ideologie, dar Huawei, rețelele, tehnologia, vor juca rolul ideologiei din timpul războiului rece, a declarat Dan Dungaciu, director la Institutul de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române, în cadrul unei conferințe organizată de Oxygen Events.

„Nu te mai întrebi de ideologie ai, ci la ce rețea ești conectat. Dacă accepți rețelele chineze tehnologice, ești în siajul păcii chineze. Nu contează ideologia, China nu-ți cere asta. China îți cere să intri într-o relație de comerț și de parteneriat atât de puternică, încât să ajungi să-ți prinzi mâinile și deciziile tale politice vor fi influențate de influența ei covârșitoare asupra ta”, a spus el.

Potrivit acestuia, tehnologia este un mecanism de constituire a acestei Pax Sinica pe care China o are în minte.

Viitoarea ordine mondială va pivota în jurul cuplului SUA-China

„Această confruntare între America și China desenează viitoarea ordine mondială. Nu știm cum arată până la capăt. Știm doar că va pivota în jurul acestui cuplu: SUA – China”, a spus Dungaciu.

Restul spune el, sunt actori de categorie mai mică, inclusiv Federația Rusă care încearcă să-și găsească un loc, nedorind să se apropie prea tare de niciunul dintre competitori pentru că se frige.

• E bine din perspectivă occidentală că nu se apropie prea tare de China. Nord Stream 2 este un mare avantaj pentru occident dacă o privim din perspectiva viitoarei ordini mondiale.
• Imaginați-vă că Rusia avea conducte proiectate și funcțiune pentru China și ar fi schimbat direcția gazelor să curgă nu spre Vest, ci spre Est. Atunci Federația Rusă ar fi intrat în siajul Chinei, inclusiv la nivelul deciziei strategice, inclusiv la Consiliul de Securitate. Inclusiv nu ar mai fi vândut arme Indiei, Vietnamului, ce ar fi fost determinate de influența covârșitoare pe care China ar fi avut-o asupra Rusiei.

„Bătălia nu a fost niciodată numai economică. Este parte a viitoarei ordini mondiale care se configurează”, a mai afirmat Dungaciu.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul