Criteriul National

Danemarca ia în considerare interzicerea vânzării de tutun pentru toți cei născuți după 2010

Danemarca ia în considerare interzicerea vânzării de tutun pentru toți cei născuți după 2010
martie 15
21:08 2022

Danemarca a anunțat marți un plan pentru a menține următoarea generație fără fumat, luând în considerare interzicerea vânzării de produse cu nicotină oricărei persoane născute din 2010, potrivit AFP.

FumatFoto: Wavebreak / Profimedia Images

„Scopul nostru este ca toți cei născuți în 2010 și după aceea să nu înceapă să fumeze sau să folosească produse cu nicotină”, a declarat ministrul Sănătății Magnus Heunicke într-o conferință de presă.

„Dacă este necesar, suntem gata să interzicem vânzările către această generație prin ridicarea treptată a limitei de vârstă” la care poate fi achiziționat, a explicat el.

Reglementările actuale interzic danezilor sub 18 ani să cumpere tutun sau să fumeze țigări electronice.

Cu toate acestea, 31% dintre tinerii de 15-29 de ani fumează, a subliniat ministrul, iar fumatul, principala cauză de cancer în țara nordică, provoacă 13.600 de decese pe an în acest stat de 5,8 milioane de locuitori.

Potrivit unui sondaj comandat de Asociația Daneză de Cancer, 64% dintre respondenți sunt în favoarea planului și 67% din rândul tinerilor de 18-34 de ani.

Pionieră în lupta împotriva fumatului, Noua Zeelandă a anunțat în decembrie că dorește să interzică treptat vânzarea tutunului prin creșterea, din 2027, a vârstei la care acesta poate fi achiziționat.

În Danemarca, guvernul social-democrat intenționează, de asemenea, să abordeze consumul de alcool în rândul tinerilor.

În special, va crește limita de vârstă pentru achiziționarea de băuturi alcoolice la 18 ani, față de 16 ani anteriori pentru toate băuturile care conțin mai puțin de 16,5% alcool.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul