Criteriul National

Daniel Dăianu, la Madrid: Democraţia este în pericol în Europa

 Breaking News
Daniel Dăianu, la Madrid: Democraţia este în pericol în Europa
mai 16
15:37 2016

Profesorul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR și al Consiliului European pentru Relații Externe și-a prezentat, la Madrid, cartea “La gran encrucijada de Europa” (“Marele impas al Europei”, Niram Art, 2016), despre criza economică și viitorul sumbru al Uniunii Europene.

În cadrul colocviului organizat, miercuri, 11 mai 2016, de editura Niram Art la Universitatea Complutense din Madrid, cu ocazia lansării ediției spaniole a volumului, Daniel Dăianu a afirmat că “evenimentele care pot să zdruncine Europa foarte rău, în 2016, sunt un eventual Brexit, adică o ieșire a Marii Britanii și incapacitatea de a gestiona criza refugiaților. Este de maximă importanță controlarea imigrației și întărirea apărării frontierelor externe. Altminteri, o ieșire a Marii Britanii, cumulată cu neînțelegeri privind rezolvarea crizei refugiaților, poate pune în pericol însăși existența Uniunii Europene. Dacă Uniunea Europeană se destramă, democrația în Europa este în pericol. Plecarea Marii Britanii ar fi primul semnal în acest sens.”

Evenimentul a avut loc la Facultatea de Geografie și Istorie din cadrul Universitații Complutense din Madrid, cu participarea profesorilor și studenților de la universitatea gazdă. La dezbaterea despre impasul în care se găsește Europa la ora actuală, au luat cuvântul Decanul Facultății de Științe Politice și Sociologie de la Universitatea Complutense, Francisco Aldecoa Luzárraga, profesoara Maria del Mar Duque García de la Universitatea Politehnica din Madrid, profesorul universitar și analistul politic Eduardo Luis Junquera Cubiles, Iordan Gheorghe Bărbulescu, Decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și Fabianni Belemuski, jurnalist și scriitor spaniol de origine română.

“Discursul profesorului Dăianu a revelat adevăruri incomode atât despre cauzele crizei, cât și despre modul în care a fost gestionată. Nu toată lumea are obiectivitatea necesară de a privi lucrurile drept în față și a-și recunoaște greșelile. Spania mai are un drum lung de parcurs până la ieșirea din labirint, un drum presărat cu greșeli grave pe care nu ni le-am asumat în totalitate. Dar, nici Spania, nici România, nu pot să iasă la liman fără o Uniune Europeană puternică și acesta cred că este mesajul principal al cărții profesorului Daniel Dăianu. Fără Uniunea Europeană, toate țările democratice sunt în pericol”, a declarat analistul politic Eduardo Luis Junquera Cubiles.

Profesoara Maria del Mar Duque García de la Universitatea Politehnică din Madrid a luat cuvântul în cadrul colocviului, concluzionând: “Lucrarea profesorului Dăianu este foarte relevantă în epoca de criză  în care ne găsim azi, în Europa. Trecem printr-o perioadă de criză din mai multe aspecte, economic, social, dar și o criză a valorilor, a democrației. Într-adevăr, colocviul din această seară a fost o oportunitate pentru a analiza și înțelege întregul proces al integrării europene, succesele și greșelile, în același timp oferind soluții.”

Foto:

Eduardo Luis Junquera Cubiles, Maria del Mar Duque García, Francisco Aldecoa Luzárraga, Daniel Daianu, Iordan Gheorghe Barbulescu, Fabianni Belemuski

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo