Criteriul National

Daniel Dăianu, la Madrid: Democraţia este în pericol în Europa

 Breaking News
Daniel Dăianu, la Madrid: Democraţia este în pericol în Europa
mai 16
15:37 2016

Profesorul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR și al Consiliului European pentru Relații Externe și-a prezentat, la Madrid, cartea “La gran encrucijada de Europa” (“Marele impas al Europei”, Niram Art, 2016), despre criza economică și viitorul sumbru al Uniunii Europene.

În cadrul colocviului organizat, miercuri, 11 mai 2016, de editura Niram Art la Universitatea Complutense din Madrid, cu ocazia lansării ediției spaniole a volumului, Daniel Dăianu a afirmat că “evenimentele care pot să zdruncine Europa foarte rău, în 2016, sunt un eventual Brexit, adică o ieșire a Marii Britanii și incapacitatea de a gestiona criza refugiaților. Este de maximă importanță controlarea imigrației și întărirea apărării frontierelor externe. Altminteri, o ieșire a Marii Britanii, cumulată cu neînțelegeri privind rezolvarea crizei refugiaților, poate pune în pericol însăși existența Uniunii Europene. Dacă Uniunea Europeană se destramă, democrația în Europa este în pericol. Plecarea Marii Britanii ar fi primul semnal în acest sens.”

Evenimentul a avut loc la Facultatea de Geografie și Istorie din cadrul Universitații Complutense din Madrid, cu participarea profesorilor și studenților de la universitatea gazdă. La dezbaterea despre impasul în care se găsește Europa la ora actuală, au luat cuvântul Decanul Facultății de Științe Politice și Sociologie de la Universitatea Complutense, Francisco Aldecoa Luzárraga, profesoara Maria del Mar Duque García de la Universitatea Politehnica din Madrid, profesorul universitar și analistul politic Eduardo Luis Junquera Cubiles, Iordan Gheorghe Bărbulescu, Decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și Fabianni Belemuski, jurnalist și scriitor spaniol de origine română.

“Discursul profesorului Dăianu a revelat adevăruri incomode atât despre cauzele crizei, cât și despre modul în care a fost gestionată. Nu toată lumea are obiectivitatea necesară de a privi lucrurile drept în față și a-și recunoaște greșelile. Spania mai are un drum lung de parcurs până la ieșirea din labirint, un drum presărat cu greșeli grave pe care nu ni le-am asumat în totalitate. Dar, nici Spania, nici România, nu pot să iasă la liman fără o Uniune Europeană puternică și acesta cred că este mesajul principal al cărții profesorului Daniel Dăianu. Fără Uniunea Europeană, toate țările democratice sunt în pericol”, a declarat analistul politic Eduardo Luis Junquera Cubiles.

Profesoara Maria del Mar Duque García de la Universitatea Politehnică din Madrid a luat cuvântul în cadrul colocviului, concluzionând: “Lucrarea profesorului Dăianu este foarte relevantă în epoca de criză  în care ne găsim azi, în Europa. Trecem printr-o perioadă de criză din mai multe aspecte, economic, social, dar și o criză a valorilor, a democrației. Într-adevăr, colocviul din această seară a fost o oportunitate pentru a analiza și înțelege întregul proces al integrării europene, succesele și greșelile, în același timp oferind soluții.”

Foto:

Eduardo Luis Junquera Cubiles, Maria del Mar Duque García, Francisco Aldecoa Luzárraga, Daniel Daianu, Iordan Gheorghe Barbulescu, Fabianni Belemuski

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo