Criteriul National

Datorii de peste 1.000.000 lei lunar la Spitalul Medgidia

august 18
18:22 2018

received_307103456710121

În urmă cu un an și patru luni, nebunii din fruntea municipiului Medgidia s-au bucurat că au reușit să schimbe întreaga echipă de conducere a spitalului din localitate. În primăvara lui 2017, viceprimarul Luminița Vlădescu și prietena ei Zoe Dardac îl felicitau pe primarul Valentin Vrabie care a decis, în timpul unei emisiuni tv, ca să îl schimbe pe fostul manager general cu acolitul său, asistentul și liderul sindical Eugen Aglițoiu.
Bineînțeles că, în primă fază, felicitările primite din partea pesedistelor Luminița Vlădescu și Zoe Dardac nu au rămas fără ecou, deoarece ultima a fost numită, de managerul interimar Eugen Aglițoiu, director financiar contabil al Spitalului Municipal Medgidia. Funcție în care nu a rezistat prea mult din cauza modului dictatorial în care a ales Aglițoiu să conducă unitatea sanitară, deși conform site-ului spitalului conducerea se exercită de către un comitet director unde managerul ar trebui să colaboreze cu directorul medical și cu cel financiar contabil și nu să își impună propria voință.

Mai mult, în momentul în care primarul Vrabie a organizat, după multe prelungiri ilegale ale interimatului lui Aglițoiu, concursul pentru ocuparea funcției de manager general al spitalului, Zoe Dardac, după ce demisionase din funcția de director financiar contabil, a dorit să fie șefa unității sanitare și a candidat împotriva protejatului edilului Medgidiei. Fără succes însă atât pentru ea cât și pentru ceilalți doi contracandidați ai lui Aglițoiu, deoarece jocurile erau deja făcute înaintea concursului, rien ne va plus, pentru că Eugen trebuia să fie manager general al spitalului, la dorința primarului Vrabie.
În mintea susținătorilor actualului edil, era și păcat ca interimarul să piardă concursul atât timp cât bugetul aprobat pentru anul 2018 era făcut după chipul și asemănarea lui Aglițoiu, adică prost, dar cu largul concurs al primarului Valentin Vrabie și al consilierilor locali care au aprobat mizeria de proiect de hotărâre privind finanțele Spitalului Municipal Medgidia.
Nu a contat faptul că fostul director financiar contabil Zoe Dardac a prezentat cifrele reale din balanța de venituri și cheltuieli, arieratele cu care se confrunta unitatea sanitară și problemele de finanțare curentă. Necesară a fost voința edilului și comisia de examen condusă de menajerul lui Vrabie l-a declarat câștigător pe Aglițoiu.

received_665569373810383

Debite neevidențiate în acte, la dorința lui Aglițoiu

Ce a făcut în cursul anului 2018 managerul general Eugen Aglițoiu? Ce știe să facă mai bine: a cheltuit fără să aibă acoperire bugetară, neștiind de unde va scoate banii pentru a plăti datoriile acumulate lunar de către Spitalul Municipal Medgidia.
După ce l-a numit, în urma unui concurs, director financiar contabil pe Liviu Ștefan, Aglițoiu i s-a urcat în cap noului angajat care a dorit ca finanțele spitalului să fie corelate cu bugetul aprobat de Consiliul Local Municipal la începutul anului 2018. Directorul financiar a mai dorit ca și la viitoarea rectificare bugetară să existe o concordanță între datele financiare pe care le gestionează și cele din scriptele primăriei. Această preocupare a lui Liviu Ștefan a atras mânia lui Eugen Aglițoiu, care are de acoperit foarte multe matrapazlâcuri făcute pe banii publici. Astfel, managerul general i-a transmis directorului financiar contabil că nu mai are ce să caute în primăria Medgidia, deoarece numai el, Eugen Aglițoiu, este reprezentantul spitalului în relația cu administrația publică locală.
Atitudinea lui Aglițoiu este firească pentru el atât timp cât dorește să acopere evidența. În condițiile în care Spitalul Municipal Medgidia primește lunar de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate 1.700.000 lei, cheltuielile unității sanitare depășesc lunar 2.700.000 de lei, conform unor informații financiar contabile.

received_2207148769570153

Cu alte cuvinte, în acest an, Spitalul Municipal Medgidia acumulează peste 1.000.000 lei datorii în fiecare lună. O sumă considerabilă ținând cont că nu are prevedere bugetară pentru aceste cheltuieli și managerul general nu poate fi sigur că le va acoperi printr-o rectificare bugetară din fondurile primăriei municipiului Medgidia.
Pentru ca instituțiile de control să nu constate această gravă abatere financiară de la bugetul aprobat și pentru ca arieratele să nu fie evidențiate scriptic,, Eugen Aglițoiu a ajuns la o înțelegere cu furnizorii și prestatorii de servicii ai Spitalului Municipal Medgidia. Aceștia îi întocmesc devizele de lucrări și îi eliberează facturile abia în momentul în care managerul general are resurse financiare necesare pentru a acoperi câte una sau două din datoriile acumulate.

received_521607074952041

Numai că debitele se măresc în timp, deoarece nimeni din Primăria Medgidia nu pare dispus să își bage nasul în administrarea spitalului și Curtea de Conturi se limitează doar la verificarea documentelor, fără însă a discuta cu cei care se ocupă în mod real de finanțele unității sanitare și care pot spune multe despre modul în care managerul general Aglițoiu contractează cheltuieli neprevăzute în buget și pe care nu știe când le va putea plăti.
Cine are de suferit în toate aceste condiții? Pacienții spitalului, actul medical și angajații unității sanitare care este posibil ca la sfârșitul lui 2018 să ajungă în situația de la încheierea anului trecut când au primit salariile cu foarte mare întârziere.
Menționăm că într-un an și cinci luni, de când Aglițoiu este manager, la spitalul Medgidia au fost schimbați trei directori financiar contabili, Liviu Ștefan fiind a patra persoană care ocupă această funcție. Credem că toți predecesorii lui nu au plecat din spital pentru că lucrurile erau în ordine, ci pentru că dezordinea financiar contabilă domină activitatea managerului general Eugen Aglițoiu.

received_259584561334316

Situația actuală i-a pus însă capac și actualului director financiar contabil care s-a decis să nu mai tacă și le-a transmis apropiaților că situația este gravă și nu vede o cale de ieșire atât timp cât managerul Aglițoiu i-a interzis accesul în primăria Medgidia.
În aceste condiții, ce mai caută fostul lider de sindicat în fruntea spitalului?

P.S.
Eugen Aglițoiu ar face bine să mai explice și de ce folosește mașina de serviciu, care aparține Spitalului Municipal Medgidia, și probabil și carburantul alocat de unitatea sanitară acestui autovehicul, atunci când își duce familia la plajă în stațiunea Mamaia.

Acest material a fost conceput și transmis în exclusivitate de către Hristo Botev

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu