Criteriul National

De 1 Decembrie sărbătorim Sărăcia la Constanța

noiembrie 24
09:50 2015

imagine  de articol

 

În timp ce toate orașele mari de provincie sărbătoresc ziua națională  cu mare fast, ocazie cu care sunt organizate parade militare și parade ale costumelor tradiționale, concerte de muzică populară și dansuri tradiționale, expoziții de obiecte tradiționale si alte evenimente culturale, Constanţa trebuie să facă încă o dată dovada statutului de capitală provincială a inculturii. Fosta și reprezentanta actuală a fostei administrații au făcut dovada incompetenței subfinantand instituțiile de cultură și favorizând dezvoltarea lanțurilor de restaurante fastfood la bulevarde, a cazinourilor și a saloanelor erotice chiar și în zone reprezentative pentru oraș, așa cum este bulevardul Tomis, zona istorică si centrală, unde chiar vis-a-vis de primărie avem un uriaș restaurant Libanez (,,specific local”) și un grandios salon de masaj erotic (Vogue Masaj – Tomis nr.48)cât și multe alte saormerii.

Untitddled-1

Astfel se face ca mândră ne anunță pe noi Primăria Constanţa, vecina cuminte a saloanelor erotice, că pe data de 1 decembrie vom sărbători specificul național cu fasole și cârnați pentru pensionari și săraci. Este cât se poate de evident faptul că actuala conducere –Făgădău – este fix fosta conducere – Mazăre – având aceleași obiceiuri, singura diferență fiind că fostul primar dansa cu doamne fine în chiloței cocoțat în care alergice iar domnul Făgădău le autorizează acum acelorași doamne probabil saloane erotice în imediata apropiere a primăriei ca să le aibă poate atent sub control.

De ce se intampla acest lucru? Foarte simplu – oamenii care nu își cunosc identitatea culturală sunt foarte ușor de manipulat, lucru cât se poate de evident și confirmat de toți specialiștii în sociologie și psihologie.

83046275

Pentru o simplă comparație, nu am ales imagini din Alba Iulia unde cu siguranță sunt organizate evenimentele dintre cele mai frumoase, orașul având o semnificație istorică importantă, am ales o fotografie din Brasov realizată cu aceeași ocazie. Acum evident este cum ar trebui să arate o sărbătoare națională într-un oraș care își cunoaște și își respectă tradiția și originea.

Scăparea vine tot din partea activiștilor constănțeni care se mobilizează împreună cu alți artiști locali pentru a realiza un eveniment cultural si un marș de sărbătoare la aceeași dată și care va avea ca loc de întâlnire zona Harta Dobrogei de lângă parcul primăriei, acolo unde seară de seară se strâng încă numeroși tineri pentru a aprinde lumânări în memoria tragediei Colectiv.

prezentare

 

Vă mai recomandăm: “d-le Făgădău, aşteptaţi alte jertfe şi la Constanţa ca să plecaţi?”

un deceniu de crime impotriva culturii constantene

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo