Criteriul National

De ce a ajuns strada Ștefan cel Mare o mizerie?… simplu, este chiuretajul fidelității Nepi+Fătălău

 Breaking News
De ce a ajuns strada Ștefan cel Mare o mizerie?… simplu, este chiuretajul fidelității Nepi+Fătălău
martie 14
07:57 2017

imag articol

 

Povestea tristă a străzii Ștefan cel Mare o cunoaște toată lumea (detalii aici).Sclipitorul pietonal de altă dată a ajuns aproape pubela de gunoi a orașului, cu concursul administrației noastre erudite.

Toate orașele civilizate au cel puțin un pietonal comercial ordonat, la noi din păcate pietonalul curat este acoperit și se află în incinta mall-ului. Nu este deloc greu de observat, regresul pietonalului Ștefan cel Mare s-a petrecut în perioada de dezvoltare a Park Mall-lui. Să fie asta o pură coincidență?

Relația apropiata a mall-ului cu administrația este veche, încă de pe timpul prieteniei vegetalului cu investitorul din parc, iar în prezent ea este întreținută de actualul prim Fătălău și noii proprietari NEPI ai centrului comercial. Toata lumea știe, primăria are spații alocate în incinta mall-ului care a nenorocit parcul ?!

Iar primul Fătălău, la una dintre ședințele Consiliului, în toamna lui 2015 și-a exprimat punctul de vedere. Nu a putut ocoli problema cauzată de noile sensuri giratorii ale mall-ului, dar mai avea puțin și băga o limbuță în urechiuşa reprezentatului Nepi…Este un fel de relație instituțională mai modernă probabil… La acea ședință, primul Fătălău, nu a avut incotro, a invitat un activist pentru discutii despre piste velo, de față fiind si reprezentanții Politiei rutiere. Dar cum izmenuțele tremurau la controlul Curții de Conturi într-o altă camera, numai de sport nu-i ardea motănelului.

Este la mintea cocoșului: revitalizarea pietonalului Ștefan cel Mare presupune resuscitarea Tomis Mall-ului, concurența directă a Park Mall-ului.Cu alte cuvinte,cultura locală este astfel sacrificată pentru foamea de bani a investitorilor straini, așa că în perioada ciumei roșii, pietonalul va rămâne o ruina.

Din zona istorică și din stațiunea Mamaia au fost curățate hectare de străzi cu piatră cubică. La depozitele primariei din zona km 4-5 erau „munți” cu această piatră, dar s-au topit, nu se știe cum…Cum bine intuiţi, era nevoie doar de o mică parte pentru a putea reface pavimentul pietonalului…

O sa vină o vreme însă, când lumea se va deștepta, Fătălău își va lua trenulețele de jucarie și se va căra.Nu suntem profeți,dar mai devreme sau mai târziu asta se va intampla, iar ilustrul motănel si alți elitiști,cu talente de edili își vor ocupa locul de onoare… în lada Polaris a istoriei.

O fascinanta poveste ne era prezentată înainte de alegerile locale din 2016: ,,Ștefan cel Mare va arăta ca o junglă urbană” zicea motănelul vizionar. Nu se știe ce arhitect talentat l-a sfătuit însă, în legătură cu pietonalul, dar până vom vedea această junglă în oraș, putem să ne-o imaginăm pe aceasta din căpșorul felinei: mustățile „strălucește”, poluarea înflorește, monumentele „se prăbușește”, cetatenii la mall o „arde boierește”.

Pam-pam-pam!

 

Departamentul Pamflet Criteriul

Constanta - Srt Stefan cel Mare

fotofondstefancelmare5-1446658934

 

 

fotofondstefancelmare-1446658943

 

sursa foto: Cuget Liber, constanta-imagini-vechi.blogspot.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

clinica implant dentar timisoara