Criteriul National

De ce a ajuns strada Ștefan cel Mare o mizerie?… simplu, este chiuretajul fidelității Nepi+Fătălău

 Breaking News
De ce a ajuns strada Ștefan cel Mare o mizerie?… simplu, este chiuretajul fidelității Nepi+Fătălău
martie 14
07:57 2017

imag articol

 

Povestea tristă a străzii Ștefan cel Mare o cunoaște toată lumea (detalii aici).Sclipitorul pietonal de altă dată a ajuns aproape pubela de gunoi a orașului, cu concursul administrației noastre erudite.

Toate orașele civilizate au cel puțin un pietonal comercial ordonat, la noi din păcate pietonalul curat este acoperit și se află în incinta mall-ului. Nu este deloc greu de observat, regresul pietonalului Ștefan cel Mare s-a petrecut în perioada de dezvoltare a Park Mall-lui. Să fie asta o pură coincidență?

Relația apropiata a mall-ului cu administrația este veche, încă de pe timpul prieteniei vegetalului cu investitorul din parc, iar în prezent ea este întreținută de actualul prim Fătălău și noii proprietari NEPI ai centrului comercial. Toata lumea știe, primăria are spații alocate în incinta mall-ului care a nenorocit parcul ?!

Iar primul Fătălău, la una dintre ședințele Consiliului, în toamna lui 2015 și-a exprimat punctul de vedere. Nu a putut ocoli problema cauzată de noile sensuri giratorii ale mall-ului, dar mai avea puțin și băga o limbuță în urechiuşa reprezentatului Nepi…Este un fel de relație instituțională mai modernă probabil… La acea ședință, primul Fătălău, nu a avut incotro, a invitat un activist pentru discutii despre piste velo, de față fiind si reprezentanții Politiei rutiere. Dar cum izmenuțele tremurau la controlul Curții de Conturi într-o altă camera, numai de sport nu-i ardea motănelului.

Este la mintea cocoșului: revitalizarea pietonalului Ștefan cel Mare presupune resuscitarea Tomis Mall-ului, concurența directă a Park Mall-ului.Cu alte cuvinte,cultura locală este astfel sacrificată pentru foamea de bani a investitorilor straini, așa că în perioada ciumei roșii, pietonalul va rămâne o ruina.

Din zona istorică și din stațiunea Mamaia au fost curățate hectare de străzi cu piatră cubică. La depozitele primariei din zona km 4-5 erau „munți” cu această piatră, dar s-au topit, nu se știe cum…Cum bine intuiţi, era nevoie doar de o mică parte pentru a putea reface pavimentul pietonalului…

O sa vină o vreme însă, când lumea se va deștepta, Fătălău își va lua trenulețele de jucarie și se va căra.Nu suntem profeți,dar mai devreme sau mai târziu asta se va intampla, iar ilustrul motănel si alți elitiști,cu talente de edili își vor ocupa locul de onoare… în lada Polaris a istoriei.

O fascinanta poveste ne era prezentată înainte de alegerile locale din 2016: ,,Ștefan cel Mare va arăta ca o junglă urbană” zicea motănelul vizionar. Nu se știe ce arhitect talentat l-a sfătuit însă, în legătură cu pietonalul, dar până vom vedea această junglă în oraș, putem să ne-o imaginăm pe aceasta din căpșorul felinei: mustățile „strălucește”, poluarea înflorește, monumentele „se prăbușește”, cetatenii la mall o „arde boierește”.

Pam-pam-pam!

 

Departamentul Pamflet Criteriul

Constanta - Srt Stefan cel Mare

fotofondstefancelmare5-1446658934

 

 

fotofondstefancelmare-1446658943

 

sursa foto: Cuget Liber, constanta-imagini-vechi.blogspot.ro

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Pamflet Criteriul

Pamflet Criteriul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo