
Exista multe motive pentru care oamenii fac terapie. Durerea, anxietatea, depresia, trauma si dependenta sunt printre cele mai frecvente motive.
Unele probleme din viata ta se pot simti tolerabile, in timp ce altele se simt coplesitoare si greu de rezolvat. Indiferent de intensitatea, severitatea si frecventa problemei tale, nici o problema nu este prea mica sau prea mare pentru a beneficia de terapie.
Iata cinci motive pentru care ar trebui sa iei in considerare sa vorbesti cu un psihoterapeut:
1. Prietenii si familia nu pot fi singura ta solutie
Prietenii si familia pot fi surse mari de sprijin. Cu toate acestea, in unele cazuri, acestia isi pot da prea rapid cu parerea, fara sa cunoasca cu adevarat problemele prin care treci. Vei auzi adesea declaratii, „Ei bine, asta mi s-a intamplat si am facut X, Y si Z. Chiar ar trebui sa incerci asta, a functionat pentru mine.” Cand se intampla acest lucru, accentul conversatiei este indepartat de tine si de experienta ta unica. Sfaturile lor sunt din viziunea lor asupra lumii, care poate sa nu rezoneze cu tine sau sa se aplice situatiei tale specifice. Atunci cand dezvalui prietenilor si familiei din probleme, pot aparea o serie de reactii negative, cum ar fi raspunsul “Ti-am spus eu ”, daca nu urmati sfaturile lor.
In plus, dezvaluirea de informatii vulnerabile poate duce adesea la sentimentul de a fi judecat de cei care te asculta. Evita sa te pui intr-o pozitie in care este judecat pentru o problema prin care treci. Oamenii tind sa-si aminteasca singurul lucru negativ pe care il impartasesti, in contrast cu cele zece lucruri pozitive.
2. Grija fata de sanatatea mentala
La fel cum ai grija de sanatatea fizica, este la fel de important sa ai grija de sanatatea ta mentala. Prioritizarea sanatatii mintale promoveaza practici sanatoase de ingrijire de sine. Toata lumea are nevoie de o persoana, in mod ideal de un psihoterapeut, la care poate apela pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta. A vorbi despre problemele tale fara a cenzura vreunul dintre detaliile sensibile poate fi eliberator si cathartic.
3. Realizeaza perspective alternative
Atunci cand intampini situatii dificile in viata ta, de multe ori este greu sa vezi solutii alternative. Terapia iti poate largi perspectiva asupra vietii tale si creeaza un spatiu intre tine si problema ta, contribuind la abordarea si, in cele din urma, a depasi factorii care iti afecteaza bunastarea.
4. Gasirea motivelor problemelor tale
Este firesc sa vrei sa intelegi motivul pentru care vi se intampla lucruri dificile. Intelegerea scopului greutatilor prin care treci se manifesta prin ganduri: „De ce mi se intampla asta?” Cand poti contribui la sensul unei situatii dificile, puterea problemei este adesea diminuata. Terapia este un proces care va poate ajuta sa descoperiti lectia pe care problema v-a prezentat-o.
5. Descoperiti noi strategii de rezolvare a problemelor
Terapia te poate ajuta sa descoperi noi strategii de coping pentru a gestiona problemele actuale si viitoare. Strategiile de combatere sunt eforturile intentionate pe care le depui pentru a gestiona si minimiza stresul. Exista o multitudine de strategii de coping pentru a gestiona o multitudine de probleme. Unele strategii de coping vor rezona mai mult cu tine decat cu altele. Invatarea si implementarea de noi strategii de coping iti ofera incredere sa crezi ca detii controlul problemelor tale.
Indiferent de problema, stres sau dificultate pe care o intampini, poti beneficia garantat de faptul ca vei merge la un terapeut. Psihoterapia individuala te poate ajuta sa depasesti probleme actuale si sa te armezi cu abilitatile de a gestiona eficient in viitor.