Criteriul National

De ce avem nevoie de camere de supraveghere in spatiile publice?

De ce avem nevoie de camere de supraveghere in spatiile publice?
ianuarie 26
13:25 2017

In ultimii ani, proprietarii de afaceri, dar si institutiile publice au investit in sisteme de supraveghere performante, care inregistreaza imagini si, uneori si sunete cu ceea ce se petrece in incinta proprietatii/ institutiei, dar si in jurul ei.

Vorbim despre supravegherea interna, care se desfasoara in interiorul cladirii si despre cea externa, ce surprinde miscarile ce se petrec in exteriorul acesteia. Cu un sistem de camere supraveghere ip, proprietarii sau administratorii sunt la curent cu tot ce se intampla.

Este putin neplacut pentru noi sa stim ca o camera ne urmareste in fiecare secunda. Acest sentiment este trait si de elevii care stiut ca sunt filmati pe holurile scolii sau in curtea interioara, dar si pentru cei care merg seara in localuri pentru distractie si voie buna. Te-ai intrebat vreodata, insa, care este utilitatea acestor camere supraveghere ip? De ce avem nevoie de ele si de ce sunt puse acolo?

Utilitatea camerelor de supraveghere

Siguranta publica – aceste sisteme sunt utilizate pentru a inregistra orice miscare si pentru a surprinde eventualele ilegalitati comise; ele vor ajuta la descoperirea faptasului si vor veni in sprijinul politiei, care va eficientiza intregul proces. De asemenea, in cazul in care o persoana cautata de politie se afla in zona, institutia poate fi informata si poate actiona inainte ca aceasta sa comita si alte infractiuni.

Simtul securitatii – aceste dispozitive le ofera oamenilor senzatia de siguranta, inducandu-le ideea faptului ca daca s-ar intampla ceva rau, cineva ar vedea pe camere si ar interveni imediat. Nimanui nu ii place sa mearga in zone marginase, unde se poate simti in pericol.

Preventia ilegalitatilor – proprietarii cluburilor de exemplu, apeleaza la aceasta metoda pentru a preveni jafurile. Daca infractorul stie ca in zona sunt montate camere pentru supraveghere video, s-ar putea sa nu mai comita nicio ilegalitate, de teama de a nu fi prins. In strainatate, in anumite orase, politia a montat deja astfel de sisteme pe luminile semafoarelor, in speranta ca aceasta metoda ii va impiedica pe participantii la trafic sa comita ilegalitati.

Dovezi – filmarile inregistrate pot juca un rol important in decizia luata de judecator intr-un anumit caz dat. Daca dovezile video demonstreaza faptul ca inculpatul a comis infractiunea respectiva, atunci isi va primi pedeapsa ca atare si nu mai are dreptul sa nege acuzatiile pentru ca inregistrarile demonstreaza clar. In absenta lor, este ceva mai greu de demonstrat, iar procesul s-ar putea sa dureze mai mult.

Sursa de informare – sa spunem ca in incinta unui bar s-a produs un furt, destul de consistent, iar clientii sunt nemultumiti. Cu ajutorul camerelor, se poate vedea cine este cel care a facut acest lucru si, cu ajutorul unui sistem special, si, bineinteles, prin interventia politiei, se va cauta faptasul. Daca nu exista un asemenea sistem, este destul de greu de stabilit cine a comis fapta.

Asadar, este important sa intelegem utilitatea acestor dispozitive si sa ne gandim serios sa achizitionam un pachet pentru afacerea noastra. Avantajele implementarii unui astfel de sistem sunt diverse, insa vreau sa le amintesc doar pe cele mai importante: siguranta si economia pe termen lung.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Roxana Dascalu

Roxana Dascalu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei