Criteriul National

De ce avem nevoie de camere de supraveghere in spatiile publice?

De ce avem nevoie de camere de supraveghere in spatiile publice?
ianuarie 26
13:25 2017

In ultimii ani, proprietarii de afaceri, dar si institutiile publice au investit in sisteme de supraveghere performante, care inregistreaza imagini si, uneori si sunete cu ceea ce se petrece in incinta proprietatii/ institutiei, dar si in jurul ei.

Vorbim despre supravegherea interna, care se desfasoara in interiorul cladirii si despre cea externa, ce surprinde miscarile ce se petrec in exteriorul acesteia. Cu un sistem de camere supraveghere ip, proprietarii sau administratorii sunt la curent cu tot ce se intampla.

Este putin neplacut pentru noi sa stim ca o camera ne urmareste in fiecare secunda. Acest sentiment este trait si de elevii care stiut ca sunt filmati pe holurile scolii sau in curtea interioara, dar si pentru cei care merg seara in localuri pentru distractie si voie buna. Te-ai intrebat vreodata, insa, care este utilitatea acestor camere supraveghere ip? De ce avem nevoie de ele si de ce sunt puse acolo?

Utilitatea camerelor de supraveghere

Siguranta publica – aceste sisteme sunt utilizate pentru a inregistra orice miscare si pentru a surprinde eventualele ilegalitati comise; ele vor ajuta la descoperirea faptasului si vor veni in sprijinul politiei, care va eficientiza intregul proces. De asemenea, in cazul in care o persoana cautata de politie se afla in zona, institutia poate fi informata si poate actiona inainte ca aceasta sa comita si alte infractiuni.

Simtul securitatii – aceste dispozitive le ofera oamenilor senzatia de siguranta, inducandu-le ideea faptului ca daca s-ar intampla ceva rau, cineva ar vedea pe camere si ar interveni imediat. Nimanui nu ii place sa mearga in zone marginase, unde se poate simti in pericol.

Preventia ilegalitatilor – proprietarii cluburilor de exemplu, apeleaza la aceasta metoda pentru a preveni jafurile. Daca infractorul stie ca in zona sunt montate camere pentru supraveghere video, s-ar putea sa nu mai comita nicio ilegalitate, de teama de a nu fi prins. In strainatate, in anumite orase, politia a montat deja astfel de sisteme pe luminile semafoarelor, in speranta ca aceasta metoda ii va impiedica pe participantii la trafic sa comita ilegalitati.

Dovezi – filmarile inregistrate pot juca un rol important in decizia luata de judecator intr-un anumit caz dat. Daca dovezile video demonstreaza faptul ca inculpatul a comis infractiunea respectiva, atunci isi va primi pedeapsa ca atare si nu mai are dreptul sa nege acuzatiile pentru ca inregistrarile demonstreaza clar. In absenta lor, este ceva mai greu de demonstrat, iar procesul s-ar putea sa dureze mai mult.

Sursa de informare – sa spunem ca in incinta unui bar s-a produs un furt, destul de consistent, iar clientii sunt nemultumiti. Cu ajutorul camerelor, se poate vedea cine este cel care a facut acest lucru si, cu ajutorul unui sistem special, si, bineinteles, prin interventia politiei, se va cauta faptasul. Daca nu exista un asemenea sistem, este destul de greu de stabilit cine a comis fapta.

Asadar, este important sa intelegem utilitatea acestor dispozitive si sa ne gandim serios sa achizitionam un pachet pentru afacerea noastra. Avantajele implementarii unui astfel de sistem sunt diverse, insa vreau sa le amintesc doar pe cele mai importante: siguranta si economia pe termen lung.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Roxana Dascalu

Roxana Dascalu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo