Criteriul National

De ce dintii copilului trebuie sa fie foarte bine ingrijiti?

De ce dintii copilului trebuie sa fie foarte bine ingrijiti?
august 20
13:25 2019

Cei 20 de dinti primari ai unui bebelus sunt deja prezenti pe arcade la nastere si incep, de obicei, sa apara atunci cand micutul are intre 6 luni si 1 an. Inca de la primul dinte aparut, parintii ar trebui sa apeleze la stomatologie pentru copii.

Cei mai multi copii au un set complet de 20 de dinti de lapte in momentul in care au ajuns la varsta de trei ani. Fiecare copil este diferit, dar, de obicei, primii dinti care apar sunt localizati in partea din fata, superioara si inferioara, a gurii.

Stomatologie pentru copii – care sunt manifestarile comune ale aparitiei primilor dinti

Cand apar pentru prima data dintii, este posibil ca unii bebelusi sa aiba gingiile dureroase sau inflamate. Frecand usor gingiile copilului cu un deget curat, cu o lingura mica si rece sau cu un tampon de tifon umed poate fi o solutie buna pentru a calma disconfortul pe moment. De asemenea, se poate apela la stomatologie pentru copii, unde un specialist va sti exact ce trebuie sa faca pentru a elimina disconfortul copilului.

Importanta dintilor de lapte

Dintii bebelusului sunt foarte importanti pentru sanatatea si dezvoltarea copilului. Ei il ajuta sa mestece, sa vorbeasca si sa zambeasca. De asemenea, ocupa spatiu pe arcade pentru dintii permanenti care cresc sub gingii. Cand un dinte de lapte se pierde prea devreme, dintii permanenti pot sa se miste in spatiul gol si pot afecta alti dinti. Acest lucru poate face ca dintii sa fie strambi sau sa se aglomereze. Din acest motiv, este important ca dintii de lapte sa fie cat mai bine ingrijiti.

Cand ar trebui sa fie dus copilul la stomatolog?

Raspunsul este cat se poate de clar: dupa ce apare primul dinte si nu mai tarziu de prima zi de nastere a copilului. O vizita la stomatolog la o varsta frageda ajuta la obtinerea unei danturi sanatoase pe viitor. Pe langa verificarea eventualelor urme de carii si a altor probleme, stomatologul poate arata parintilor cum sa curatete corect dintii copilului si cum sa gestioneze obiceiurile nesanatoase, precum suptul degetului.

Parintii ar trebui sa inceapa sa curete gura bebelusului inca din primele zile de dupa nastere, stergand atent gingiile cu un tampon de tifon umed. De indata ce apar dintii, poate aparea si disconfortul. Cei patru dinti din fata ai apar la varsta de aproximativ 6 luni, desi exista si copii care nu au primul dinte pana la 12 sau chiar pana la 14 luni.

Pentru copiii mai mici de 3 ani, se recomanda utilizarea pastei de dinti cu fluor, speciala pentru copii. Dintii trebuie sa fie periati bine, de doua ori pe zi (dimineata si seara) sau conform indicatiilor unui medic stomatolog.

Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani, se recomanda utilizarea pastei de dinti conform cu grupa de varsta. Dintii trebuie sa fie peritati dimineata si seara sau conform recomandarii specialistului.

Copiii mai mari se pot spala singuri pe dinti, insa trebuie sa fie supravegheati de parinti pentru a respecta normele de igiena corespunzatoare. Cu ajutorul stomatologului specializat in tratarea copiilor, viitorul adult va avea o dantura sanatoasa si rezistenta.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei