Criteriul National

De ce este mai bine sa porti lentile de contact decat ochelari de vedere?

De ce este mai bine sa porti lentile de contact decat ochelari de vedere?
decembrie 08
01:57 2020

Ochelarii clasici si lentilele de contact sunt doua dintre cele mai practice si utilizate metode destinate corectarii rapide a problemelor recurente de vedere. Ambele prezinta o serie de avantaje si dezavantaje, care trebuie luate in calcul atunci cand pacientul diagnosticat cu o afectiune oculara alege purtarea permenanta a unei perechi de ochelari de vedere sau un set modern de lentile de contact de ultima generatie.

In absenta unei vederi impecabile, de 20/20, medicul tau oftalmolog iti va indica o modalitate adecvata de corectie, care sa te ajuta sa focalizezi mult mai bine imaginea obiectelor de la distanta sau din apropiere.

Alegerea ochelarilor sau a lentilelor de contact depinde, in mare masura, de stilul tau de viata, de preferintele personale si trebuie sa se bazeze pe o examinare minutioasa venita din partea unui specialist oftalmolog.

Reteta pentru ochelarii de vedere nu este similara cu cea destinata lentilelor de contact. De aceea, atunci cand iti propui sa treci la lentile de contact, sau sa porti alternativ lentile de contact si ochelari de vedere, nu ezita sa ceri parerea si reteta din partea medicului oftalmolog!

Ochelarii de vedere

Pe piata exista doua tipuri de ochelari de vedere. Ochelarii cu vedere simpla sunt folositi pentru a corecta probleme rezultate din vederea la distanta, iar cei multificali sunt recomandati in cazul pacientilor care sufera de probleme legate de focalizarea slaba la distanta si la aproape in mod concomitent, cum ar fi citirea.

Ochelarii bifocali ofera o corectie corespunzatoare pe jumatatea superioara lentilei pentru distanta si jumatatea inferioara a lentilei pentru citit si vederea la apropiere. Ochearii trifocali sunt compusi din trein zone: jumatatea superioara pentru distanta, partea inferioara pentru citit si o a treia zona dedicata vederii de tranzitie. Lentilele progresive care compun ochelarii de vedere nu au o linie de separatie si prezinta o linie de tranzitie lina intre zonele vizuale.

Lentilele ochelarilor de vedere sunt  facbricate din plastic sau din sticla. Lentilele din plastic prezinta particularitatea ca sint mai usoare si pot fi tratate cu acoperiri pentru a-ti proteja. Cu toate acestea, ochelarii cu lentile din sticla au si un mare dezavantaj, in sensul ca plasticul are proprietatea de a se zgaria mult mai usor decat sticla.

Avantajele ochelarilor de vedere

Un prim avantaj remarcant al ochelarilor de vedere consta in faptul ca poti alege o varietate de rame care sa corespunda exigentelor si stilului tau de viata. In cazul in care dioptriile nu se modifica, poti pastra lentilele si reinnoi ramele. Un alt avantaj ar fi acela ca atingerea ochilor nu este necesara pentru indepartarea si aplicarea ochelarilor. Concret, poti scoate si pune cu usurinta perechea de ochelari atunci cand doresti acest lucru.

Ochelarii-dezavantaje

Ochelarii de vedere aduc la pachet o lista completa de dezavantaje. Uneori, lentilele ochelarilor pot distorsiona vederea, mai ales la marginea acesteia, in cazul in care esti nevoiti sa porti o dioptrie puternica sau suferi de astigmatism.

Este posibil sa resimti o stare de disconfort atunci cand porti ochelarii la nivelul nasului sau deasupra urechilor. In cazul lentilelor progresive, adaptarea este mult mai dificila. Efectul lentilelor ochelarilor este diminuat atunci cand ploua si se stropesc cu picaturile de ploaie. Nu se recomanda purtarea lentilelor in cazul activitatilor sportive, cum ar fi inotul sau atletismul.

Lentilele de contact

Lentilele de contact se prezinta sub forma unor discuri subtiri din plastic sau sticla care stau direct pe ochi pentru a corecta vederea. Pe piata exista doua tipuri de lentile: moi si dure, denumite si lentile permeabile din sticla rigida.

Cele mai populare tipuri de lentile de contact sunt cele fabricate din plastic moale. Acestea au castigat rapid in popularitate fiind confortabile. Ele au capacitatea de a mentine un nivel ridicat de retentie a apei si de a nu leza sau atinge corneea.

Purtatorii si iubitorii de lentile de contact au posibilitatea de a alege intre lentilele cu inlocuire zilnica si cele cu utilizare prelungita.

Lentile de unica folosinta

Este vorba despre lentile de unica folosinta ce se poarta doar pe durata unei singure zile. Acestea se inlocuiesc dupa un program sugerat de catre medicul tau oftalmolog. Ele se poarta o singura data, apoi se arunca.

Lentilele cu utilizare prelungita se pot purta pe timpul noptii timp de o saptamana, dupa care se indeparteaza de pe suprafata ochilor pentru curatare si igienizare.

Lentilele rigide sunt mai durabile si mai usor de ingrijit decat cele noi, insa prezinta un grad redus de confort. Sunt indicate in cazul astigmatismului, cand ochiul are o forma mai mult ovaloida decat rotunda, dar si in cazul alergiilor, avand proprietatea de a nu permite depunerea factorilor alergeni pe suprafata acestora.

Lentilele multifocale si cele bifocale ajuta la corectarea diferitelor forme de prebiopie sau afectiuni progresive, unde este necesara asigurarea unei tranzitii line intre vederea de aproape si cea de la distanta.

Lentile de contact-avantaje

Datorita avansului tehnologic in ceea ce priveste lentilele de contact, majoritatea oamenilor pot purta lentile cu succes in aceste zile, chiar daca prefera sa poarte ochelari ca forma principala de corectare a vederii. Lentilele de contact corespund curburii ochiului, astfel incat vederea, in special aceea periferica, este neobstructionata. Asta inseamna ca poti participa la activitati sportive fara teama de a cadea sau de a-ti rupe ochelarul, poti merge la un film 3D, poti practica, fara probleme, toate activitatile care iti plac si te relaxeaza.

Aceasta este parerea unanima a medicilor oftalmologi, care puncteaza beneficiile lentilelor de contact de ultima generatie.

Principalele avantaje ale lentilelor de contact sunt:

 • ofera un camp vizual complet
 • se poate corecta un viciu de refractie diferit la cei doi ochi (in cazul ochelarilor, diferenta de dioptrii dintre cei doi ochi nu poate fi mai mare de 2-3 dioptrii)
 • obiectele privite prin lentilele de contact au aceeasi marime
 • in cazul dioptriilor mari, dispar aberatiile produse de ochelari
 • in unele boli ocular, lentilele asigura o vedere mai buna decat ochelarii
 • permit practicarea activitatilor sportive
 • nu se aburesc
 • ofera confort estetic
 • permit purtarea ochelarilor de soare sau a celor de protectie, a ochelarilor 3 D
 • machiajul devine vizibil, mai usor de aplicat si purtat
 • oferă libertate vestimentara mai mare (in cazul persoanelor ce-si asorteaza ramele ochelarilor la tinuta)

In concluzie, lentilele de contact sunt recomandate persoanelor care au probleme oculare ”slabe” – adica dioptrii scazute, dar si atunci cand persoana respectivă nu vrea sa poarte ochelari, chiar daca ea are nevoie de o corectie a vederii, din ratiuni estetice. Insa, foarte important, decizia tine cel mai mult de medicul oftalmolog. El este cel care isi va da acordul si va prescrie reteta pentru setul de lentile de contact.

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul