Criteriul National

De ce este singurătatea atât de toxică pentru corpul uman ? (Partea Întâi)

De ce este singurătatea atât de toxică pentru corpul uman ? (Partea Întâi)
februarie 03
18:04 2018

singuratate criteriul national
Singurătatea este starea celui care trăiește singuratic, într-o izolare totală sau parțială. De asemenea poate fi și locul retras pe care majoritatea dintre oamenii nu umblă deloc sau trec foarte rar.Singurătatea este de asemenea una dintre realitățile care sunt la ordinea zilei și au caracter aproape inevitabil. Starea de singurătate definește îngrijorător existența umană la începutul celui de-al XXI-lea secol. De aceea, singurătatea sau izolarea profundă care este urmată de un diagnostic cu o boală serioasă poate determina înrăutățirea galopantă a stării existente.

Singurătatea este o epidemie invizibilă care afectează din ce în ce mai multe persoane pe tot cuprinsul globului pământesc.Fiecare dintre noi se poate simți singur la un moment dat în viață, dar starea de singurătate cronică are un risc serios și toxic asupra sănătății. Noile cercetări de specialitate au arătat că singurătatea și izolarea socială sunt și vor fi la fel de amenințătoare precum problemele legate de obezitate.

Astfel că, pentru anul 2030, în 480 de milioane de gospodării se preconizează că va exista doar un singur suflet în fiecare dintre aceste stabilimente. Acest lucru contrazice din start definirea termenului de „gospodărie”, care se refera la o locuință în care două sau mai multe persoane trăiesc împreună în baza unor venituri comune și care valorifică bunurile obținute prin propria munca.Cele mai multe gospodării- peste 191 de milioane- se află în India. Media pe gospodărie este de 5,3 persoane, potrivit datelor oferite de censusindia.gov.in.

Efectele izolarii sociale sunt la fel de reale ca în cazul setei, foamei și al durerii. Pentru ființele sociale, a fi la marginea cercului social este o poziție destul de nesigură și periculoasă.

singuratate 2

Cine sunt izolații?

Surprinzător, datele oferite de către Organizația Mondială a Sănătății certifică faptul că nu doar bătrânii, ci și săracii, persoanele agresate, cei neînțeleși, diferiți sunt singuri, uitați. Cercetările confirmă de asemenea că persoanele care se simt discriminate sunt mai predispuse la a se simți izolate decât cele care nu se simt astfel, chiar dacă nu intră în categoriile mai sus menționate.

Totodată femeile se simt mai singure decât bărbații (chiar dacă barbații necăsătoriți sunt mai singuratici decât femeile cu același statut). Tot în aceste categorii cu risc intră și șomerii și pensionarii care sunt mai retrași decât angajații. Tot acest studiu certifică și faptul că persoanele de culoare sunt mai izolate decât cele albe.

Maladia singurătății

Sentimentul de singurate este unul dintre cele mai nocive și grele sentimente ce poate pune stăpânire pe sufletul omului. Acesta aduce și neîncredere în forțele proprii, în imaginea de sine și poate afeta iremediabil relațiile cu cei din jur tocmai din cauza nevoii forțate de izolare.

Acest sentiment cu adevărat nociv se resimte în primul rând la nivel mental, deoarece apare concepția conform eronată căreia nimeni, inclusiv persoana în cauză nu se poate ridica la nivelul așteptărilor celor din jur. De aceea, sentimentele și gîndurile pozitive ce includ speranța, iubirea și mulțumirea sunt înlocuite treptat cu cele de nemulțumire și de neregăsire a sinelui.

Singurătatea poate fi legată de anumiți factori genetici. Acest lucru îl sugerează un studiu realizat de psihologul american de origine italiană John Cacioppo, la care se mai adaugă unele elemente precum izolarea fizică, divorțul părinților sau chiar al partenerilor, moartea cuiva apropiat sau schimbarea locului de muncă sau a domiciliului.

De asemenea, la toată această panoplie de toxicitate se adaugă, din nefericire și abuzurile fizice și sexuale, discriminările repetate la care iau oamenii parte sau anumite probleme de sănătate încadrate la gradul de handicap. Toate acestea își pot pune amprenta extrem de nociv asupra psihicului, urmând să afecteze imediat și fizicul deoarece persoana în cauză nu mai posedă atenție distributivă și nu mai acordă atenția cuvenită proprii sale imagini.

singuratate 1

Singurătatea este de asemenea contagioasă

Nu foarte mulți oameni se pot mândri cu un psihic de fier, intangibili la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Singurătatea Le afectează atât social, emoțional dar și fizic. În momentul identificării unei persoane singuratice, oamenii au tendința, mai ales cei mai slabi din punct de vedere psihic să se identifice cu problemele, să renunțe și automat să se izoleze și să devină singuratici.

Deși este considerată ca fiind o boală a secolului al XXI-lea, se poate trata, iar primul pas spre vindecare îl reprezntă tocmai restabilirea conexiunilor sociale, adoptarea de noi activități în viața socială,pentru a relaționa mai ușor cu o paletă cât mai largă de oameni.

Psihologii și psihiatrii sunt de acord cu faptul că principala cale de vindecare la care cei predispuși la aceeastă maladie o reprezintă relația cu sine însuși, sau cu o persoană conștientă de calitățile celui cu predispoziții izolaționiste.Astfel, pe cale firească, pesoanele în cauză vor fi mult mai motivate și axate pe succes și împlinire.

Dincolo de aspectul umanitar al problemei, se profilează ameninţător un adevărat pericol la adresa sănătăţii publice. Asta pentru că singurătatea nu este un lucru din categoria „neplăcut, dar inofensiv.” Dimpotrivă, este extrem de „ofensivă”, agresivă, vătămătoare sănătăţii umane.

singuratate 3

În ultimii ani, conştienţi de amplificarea stării de singurătate la un număr tot mai mare de persoane, oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre legătura dintre această situaţie şi starea sănătăţii şi speranţa de viaţă, pe de altă parte.

Se cunoştea de multă vreme faptul că singurătatea are un impact negativ asupra sănătăţii mentale, dar studiile mai recente scot în evidenţă faptul că are efecte nocive şi asupra sănătăţii fizice, demonstrând o dată în plus că legătura este indisolubilă dintre minte şi trup.

Cercetările au fost clare și au fost formulate în ultimele decade. Acestea au condus la concluzii conform cărora izolarea, lipsa interacţiunilor sociale în cantitate şi calitate suficientă favorizează instalarea bolilor şi moartea prematură.

Sursa foto: google.com

Sursa documentare:

1.The Lonely Life : An Autobiography Hardcover – 1962 by Bette Davis
2.Loneliness is not a disease Paperback – 1981 by Tim Timmons
3.Stravynski A, Boyer R. Loneliness in relation to suicide ideation and parasuicide: A population-wide study. Suicide Life Threat Behav. 2001;31:32–40.
4.Young J. Loneliness, depression and cognitive therapy: Theory and application. In: Peplau L, Perlman D, editors. Loneliness: A Sourcebook of Current Theory, Research, and Therapy. New York: John Wiley and Sons; 1982. pp. 379–404.

Sinteza și documentarea au fost realizate de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu