Criteriul National

De ce extrema Stângă și extrema Dreaptă din Germania au o afinitate comună pentru Rusia – International

De ce extrema Stângă și extrema Dreaptă din Germania au o afinitate comună pentru Rusia – International
octombrie 03
07:30 2020
Asemănările dintre partidele de extremă Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED -stânga) și Alternative für Deutschland (AfD-dreapta) pot părea greu de găsit, totuși, când vine vorba de Rusia și de președintele Putin, ambele par să aibă idei și sentimente comune, scrie Il Giornale.

AfD și SED sunt cu adevărat opuse?

Cele două partide sunt ușor de distins în politica zilnică. Ambele părți se asigură de asta, calomniindu-se reciproc aproape zilnic, numindu-se reciproc „naziști” și „comuniști”. Și acestea sunt doar schimburile mai prietenoase.

Recenta tentativă de asasinat asupra lui Aleksei Navalnîi a arătat însă încă o dată modul în care contururile politicii germane sunt estompate atunci când Rusia este implicată. Ultimul exemplu în acest sens a fost oferit de purtătorul de cuvânt al politicii externe al AfD, Hansjörg Müller. Întrebat despre cazul Navalnîi și implicarea Rusiei, el a declarat că SUA ar fi putut comite crima din cauza Nord Stream 2.

Anterior, după ce avionul de pasageri MH17 a fost doborât de o rachetă rusă asupra Ucrainei, Müller a speculat că, din perspectiva americană, „avionul greșit s-a prăbușit la locul potrivit la momentul potrivit”. El a susținut că un avion de vânătoare ucrainean a doborât avionul de pasageri în beneficiul Americii. Modelul de învinuire a Occidentului fără dovezi a fost repetat în comentariile sale cu privire la încercarea de asasinat asupra lui Navalnîi.

Dă vina pe Occident ori de câte ori este posibil

Pe cât de absurde pot apărea aceste acuzații, astfel de tactici sunt modul de operare al stângii Germaniei și au fost așa de zeci de ani – la urma urmei, partidul SED este succesorul SED al RDG: partidul Stasi. Crezul lor? Apără cu orice preț Rusia și dă vina pe Occident ori de câte ori este posibil.

Incidentul cu Navalnîi este doar vârful aisbergului. Ambele părți au apărat în unanimitate anexarea Crimeii de către Rusia și au cerut oprirea sancțiunilor Europei împotriva Rusiei. Nici otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale la Londra nu a fost condamnată. Mai mult, ambele sunt de partea Rusiei și în Siria, ceea ce include o negare a utilizării de către regim a gazelor otrăvitoare împotriva populației civile siriene.

O înțelegere iliberală a politicii explică adesea afecțiunea AfD față de Rusia lui Putin. Apropierea stângii de Rusia, pe de altă parte, este adesea pusă pe seama istoriei SED.

În biografiile socialiste din est, imperiul sovietic a jucat un rol mai plăcut din punct de vedere cultural decât America, iar cadrele SED au fost învățate să nu supere Moscova.

Ambele partide sunt cele mai relevante din fostele state din Germania de Est și tind să se adreseze alegătorilor care au avut în mod tradițional o relație cu Moscova.

Obiectiv geostrategic: Subminează legăturile Germaniei cu Occidentul

Cu toate acestea, ambele părți împărtășesc și un obiectiv geostrategic: subminarea legăturilor Germaniei cu Occidentul. AfD încearcă să reducă influența SUA asupra NATO, în timp ce stânga caută să dizolve în totalitate NATO. În schimb, ambii caută o alianță de securitate cu Rusia. Müller, de exemplu, pledează pentru o „transformare” a NATO, un „nou sistem de securitate”, care, în mod firesc, ar fi fost „posibil doar cu rușii.”

Ambele părți nu sunt totuși incomode cu ideile și credințele lor comune referitoare la Kremlin. Liderul AfD în Bundestag și președintele onorific Alexander Gauland nu este îngrijorat de suprapunerea de idei și îndepărtarea de Rusia pentru a se diferenția de un adversar politic. Subiectul este prea important pentru ei și pentru alegătorii lor.

Cu toate acestea, în timp ce stânga germană rămâne foarte dependentă de alegătorii est-germani, AfD încearcă totuși să mute partidul într-o direcție mai moderată a Germaniei de Vest.

Dacă apropierea de Rusia ajută cauza poate fi pusă la îndoială, chiar dacă resentimentele față de SUA cresc în Germania. Cu toate acestea, scepticismul nu trebuie echivalat cu impermeabilitatea faptelor și a rațiunii, în special în ceea ce privește conduita Rusiei și amestecul în treburile occidentale.

Comportamentul malign al Rusiei nu este o opinie, este un fapt și este rezonabil să ne așteptăm ca partidele politice germane de pe ambele părți ale culoarului să accepte realitatea.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul