Criteriul National

De ce Finlanda, națiunea din colțul de nord al lumii, cu o climă rece și șase luni de iarnă și întuneric are oamenii cei mai fericiți din lume?

De ce Finlanda, națiunea din colțul de nord al lumii, cu o climă rece și șase luni de iarnă și întuneric are oamenii cei mai fericiți din lume?
martie 19
11:48 2022

Finlanda a ieșit pe primul loc în clasamentul celor mai fericite țări pentru al cincilea an consecutiv, Gallup sondând cetățenii din 149 de țări din întreaga lume. De ce națiunea din colțul de nord al lumii, cu o climă rece și șase luni de iarnă și întuneric este cea mai fericită din lume?

FinlandaFoto: Getty Images / Digi 24

Există o vorbă în Finlanda care zice că a te naște acolo e ca și cum ai câștiga jackpot-ul. Nimeni nu știe sigur cine a fost prima persoană care a lansat această frază; unii spun că Dag Hammarskjold (diplomat și secretar adjunct al ONU) ar fi fost cel care a spus asta după ce s-a întors dintr-o călătorie în Africa. Alții spun că expresia a fost folosită pentru prima oară de fostul președintele Urho Kekkonen în discursul său de Anul Nou din 1978. Dar nici nu mai contează cine a spus-o primul, scrie Helsinki Times.

În primul rând, finlandezii știu să-și folosească timpul în mod activ

Ploaia, zăpada sau vântul rece nu reprezintă un obstacol în calea ieșirii la jogging sau a mersului cu bicicleta. Când vremea este mai caldă în timpul verii, finlandezilor le place să iasă afară, să meargă la saune în aer liber, la ciclism, caiac, drumeții, camping și multe altele. Există întotdeauna ceva interesant de făcut atunci când ai timp liber.

Dar la fel fac și oamenii din alte țări cu o climă și mai caldă. Deci, ce îi face pe finlandezi atât de fericiți?

Peisajele frumoase să fie?

Finlanda este țara cu peisaje dintre cele mai frumoase. Cu păduri multe și curate, cu lacuri cristaline din abundență și cu o bogată faună sălbatică, Finlanda nu are cum să nu-ți placă. Dacă la toate acestea adaugi nivelurile scăzute de poluare, e clar câte are de oferit Finlanda cetățenilor săi și turiștilor. Mulți spun că această frumusețe naturală o face un loc atât de grozav.

A fi înconjurat de natură și a ieși des în mijlocul ei ne ajută să ne simțim mai fericiți. Deoarece sunt atât de multe de văzut și de făcut în aer liber în Finlanda, nu este de mirare că oamenii de aici sunt atât de pozitivi.

Mod de viață relaxat

Un alt motiv major pentru care Finlanda este un loc atât de fericit pentru a trăi este modul de viață liber și relaxat. În comparație cu o mulțime de alte țări din lumea occidentală, Finlanda este mai relaxată și mai împăcată cu ea însăși.

Cultura finlandeză se concentrează pe cooperare, nu pe competiție. De asemenea, finlandezii se simt în siguranță în țara lor și nu își fac griji că ar fi atacați, cum se întâmplă în alte state din Europa. Asta le oferă finlandezilor o stare mai relaxată de a gestiona problemele vieții de zi cu zi pe care nu le lasă să-i doboare.

Nivel scăzut de criminalitate, nivel de trai ridicat și un excelent sistem educațional

Finlanda a ieșit pe primul loc în clasamentul fericirii și datorită nivelului scăzut al criminalității. O criminalitate mică ănseamnă o societate în care oamenii se simt în siguranță. În siguranță și mai fericiți.

De asemenea, Finlanda și-a revizuit radical sistemul de învățământ cu ani în urmă, iar asta i-a ajutat și pe oameni să se simtă și mai mulțumiți.

Sistemul școlar produce unele dintre cele mai bune rezultate, ceea ce face ca la absolvire, tinerii să aibă multe oportunități de angajare. Finlanda are, de asemenea, un sistem medical foarte bun, iar toți acești factori combinați le permite oamenilor să aibă un nivel de trai ridicat și să se simtă mulțumiți de viața lor.

Un alt factor care face ca Finlanda să fie diferită de majoritatea țărilor occidentale este egalitatea, care se traduce în șanse egale pentru toată lumea, indiferent de mediul socio-economic din care provin oamenii.

Finlanda are o clasă de mijloc foarte mare și foarte puțină sărăcie. De asemenea, finlandezii bogați sunt în mod tradițional timizi în a-și arăta bogăția. Cei mai bogați oameni din Finlanda pot fi văzuți conducând un Volvo vechi sau cel mult un Mercedes puțin mai scump, dar foarte rar un Lamborghini. Chiar și cei mai săraci oameni pot primi cea mai bună educație și cele mai bune îngrijiri medicale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul