Criteriul National

De ce nu este bine sa arunci bateriile la gunoi?

De ce nu este bine sa arunci bateriile la gunoi?
martie 08
14:37 2022

Folosim o multime de baterii pentru a alimenta dispozitivele ce ne usureaza viata. Exista zeci de tipuri de baterii, de la cele de telecomanda, pana la cele de tip pastila, pentru electronicele mici. Din pacate, atunci cand energia din baterii este terminata, acestea ajung la gunoi, ceea ce poate sa fie extrem de periculos pentru natura si dopotriva pentru oameni.

Din fericire, procesul de reciclare electrice  este din ce in ce mai bine conturat iar oamenii incep sa inteleaga ca orice produs electronic, precum si orice baterie trebuie sa ajunga in centre speciale de colectare, unde substantele periculoase pot fi izolate iar substantele ce pot fi refolosite pot fi reciclate.

De ce nu trebuie sa ajunga bateriile uzate la gunoi?

1. Pentru ca o simpla baterie are o capacitate uriasa de poluare. O baterie uzata poate sa polueze un metru rat de pamant si 10 litri de apa. In conditiile in care in Romania se vand peste 40 de milioane de baterii portabile, statisticile sunt ingrijoratoare;

2. Pentru ca metalul din baterii poate fi reutilizat. O baterie are aproximativ 20 de grame de metal care poate fi reutilizat pentru realizarea altor obiecte;

3. Pentru ca in fiecare baterie exista metale grele, extrem de toxice. Acestea nu sunt eliberate in natura imediat, insa prin oxidare sau incinerare pot ajunge sa polueze foarte mult.

Cum decurge procesul de reciclare a bateriilor?

Daca ajung acolo unde trebuie, bateriile pot fi reciclate si refolosite. Procesul nu este simplu, insa este foarte eficient. Imediat ce au ajuns in centrul de colectare bateriile sunt sortate dupa dimensiune, tip si diverse alte criterii. Ulterior, sunt fie maruntite, fie introduse in cuptoare cu arc electric in care pot fi separate diversele substante precum fierul sau manganul. Dupa ce sunt separate, materialele ce pot fi refolosite ajung sa se transforme in diverse produse utile iar materialele periculoase sunt izolate.

Sfaturi utile!

  • nu arunca niciodata bateriile intr-un cos cu deseuri amestecate!
  • nu lasa bateriile pe mana copiilor. Exista riscul ca acestea sa fie inghitite  sau aruncate;
  • atunci cand folosesti o baterie, asigura-te ca este bine pozitionata in compartimentul destinat ei iar acesta este bine inchis;
  • dupa ce sunt consumate, bateriile trebuie sa fie depozitate in locuri in care copiii nu au acces iar cand se strang mai multe trebuie sa ajunga intr-un centru de reciclare.

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Razvan Nemesu

Razvan Nemesu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul