Criteriul National

De ce sa mergi la Baile Herculane

De ce sa mergi la Baile Herculane
mai 19
08:38 2017

Statiunea Baile Herculane are o istorie care se intinde pe o durata de aproape doua mii de ani. Romanii au fost cei care, in timpul Imparataului Traian, in anul 102 d.h. au pus bazele statiunii. Preluat de la greci si dezvoltat apoi de catre romani, cultul balnear era un punct important al vietii artistocratiei. Numele statiunii balenare provine de la semizeul Hercules, fiul lui Zeus si al frumoasei muritoare Alecmena. Hercules, Heracles la greci si Hercule in limba romana, este eroul mitologic de o forta uimitoare si apare in mitologia romana si ca patron al izvoarelor termale. De asemeni, Hercule este un simbol al puterii si al echilibrului intre forta fizica (de unde si expresia „de o forta herculeana „) si cea spirituala.

Statiunea Baile Herculane

 

Romanii au construit aici, la Therme Herculi (ad aquas herculi sacras), temple, bai, monumente si statui, toate inchinate lui Hercules, lui Esculap si Hygeei, patronii sanatatii fizice si ai medicinei. Statiunea balneara Baile Herculane apare consemnata inca din anii 153 d.H. pe o tabula votiva din bai: „Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea in calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, intorcandu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostinta”. In timpurile de glorie ale Imperiului Roman, statiunea de pe valea Cernei a fost un punct de atractie foarte important pentru aristrocatia Romei Antice. Puterilor vindecatoare ale apelor termale din valea Cernei li se acorda un statut aproape sacru de catre romanii sositi in Dacia. De aceea s-a format aici un adevarat cult balnear inchinat semizeului Hercules.

 

Dupa retragerea aureliana, sub presiunea invaziilor populatiilor migratoare, statiunea Baile Herculane a decazut mult in comparatie cu perioada stralucitoare dinvremea romana, desi pastrarea numelui ne arata, fara indoiala, ca apele termale au fost folosite in toata perioada urmatoare in scop terapeutic.

 

Ce boli se pot trata la baile herculane

 

O sa fiti uimiti, dar numarul afectiunilor care pot fi tratate si ameliorate la Baile Herculane este exrem de mare. Lista afectiunilor pentru care apele termale de la Herculane fac adevarate minuni este impresionanta: reumatism inflamator, reumatisme secundare infectioase, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, reumatism degenerativ, afectiuni degenerative ale coloanei vertebrale, spondiloza cervicala, discopatii cervicale, spondiloze si discopatii dorsale, spondiloze si discopatii lombare, boli reumatismale inflamatoare sau degenerative, afectiuni post-traumatice, sold operat, aglodistrofie post-traumatica, artroze post-traumatice ale soldului si umarului, leziuni post-traumatice ale nervilor periferici, suferinte dupa leziuni la nivelul tendoanelor, tulburari circulatorii si trofice dupa fracturi care s-au vindecat, sechele post-traumatice vertebrale, dureri vertebrale de diverse cauze, mobilitate limitata, insuficienta vertebrala prin deficit sau dezechilibru muscular.

Curele interne cu apele de la minerale Baile Herculane si baile in apele binefacatoare mai trateaza afectiuni neurologice periferice (paralizii si pareze post-traumatice, polinevrite, sechele tardive dupa poliomielite), nevroza astenica, afectiuni oculare.

 

Ce se mai trateaza la herculane ?

 

Multe boli precum gastrite, duodenite, constipatii functionale, diaree cronice functionale, colite cronice, suferinte ale cailor biliare dupa hepatita cronica epidemica, hepatite cronice, hepatoze dupa intoxicatii, diskinezii biliare, sechelele dupa operatii, tulburari renale, cistopielite cronice, litiaza urinara, hipotensiune arteriala, boli dermatologice, hipofunctii tiroidiene, ovariene, hipofizare, testiculare, suprarenale, paratiroidiene, vaginite cronice, colpite si cervicite cronice,metroanexite cronice, parametrite si perimetrite cronice, pelviperitonite cronice, trichomoniaza genitala feminina, tulburari functionale menstruale, nevralgii pelviene, sindromul premenstrual, sterilitate cauzata de hipoplazie genitala moderata, cu tulburari hormonalemoderate.
Daca suferiti de obezitate, diabet zaharat de tip II, guta, ocronoza, reumatism alcaptonuric, de boli ale aparatului respirator: traheobronsite cronice, hipertrofie amigdaliana, sinuzite cronice, rinite cronice alergice si nealergice, faringite si laringite cronice, de dureri articulare dupa tratamente prelungite cu medicamente (antimalarice de sinteza, corticoterapie locala, chimioterapie, samd.), un sejur cu tratament la Baile Herculane v-ar face sa va simtiti mult mai bine.

 

 

Dupa cum ati vazut o cura de tratament si cazare Baile Herculane pot face minuni pentru sanatate, fiind o oaza de relaxare. Chiar daca nu suferiti de vreo afectiune, un sejur la Herculane va poate remonta. Viata de zi cu zi este din ce in ce mai stresanta si cu totii avem nevoie de perioade de destindere.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo