Criteriul National

De ce sa porti masca de protectie faciala?

De ce sa porti masca de protectie faciala?
noiembrie 27
11:35 2020

Masca de protectie a generat o multime de discutii in media si in societatea civila. Unii au incredere 100% in aceasta, considerand ca ii protejeaza de bacterii si de virusuri, in timp ce altii o considera o investitie inutila si un accesoriu periculos pentru sanatate.

Care este realitatea, de fapt?

Realitatea este pe undeva pe la mijloc. Atunci cand vine vorba despre protectie, oamenii sanatosi care poarta o masca sunt protejati intr-un procent de doar 17% cu o masca de panza, pana la 50% cu o masca chirurgicala precum cele de la allinro.com si peste 70% in cazul mastilor cu filtre de protectie. Practic, nu exista o protectie 100% indiferent de masca purtata.

Lucrurile sunt cu totul si cu totul diferite in cazul in care masca este purtata de o persoana care este deja infectata. Atat mastile chirurgicale, cat si mastile din panza reusesca sa scada cu 70% riscul de imbolnavire a celor din jur. Daca si acestia poarta masca, riscul scade aproape catre zero.

De ce merita sa porti masca de protectie faciala?

Cu siguranta, argumentul prezentat mai sus este cel mai important. Nu este singurul, insa:

  • Investitia intr-o masca este minima. Un set de 50 de masti este 15 lei ( pot fi achizitionate de aici )
  • Riscurile pentru sanatate sunt inexistente. In ciuda tuturor parerilor din mediul online, masca nu este periculoasa si iti permite sa respiri normal. Evident, trebuie sa achizitionezi masti care respecta standardul EN14683 si sunt certificate ISO, CE si FDA;
  • Nu risti sa iei amenzi. Nerespectarea regulamentului privind masca de protectie poate aduce cu sine amenzi destul de usturatoare.

Este suficienta purtarea mastilor de protectie?

Nu! Masca de protectie faciala ajuta, insa nu ofera protectie 100%. Protectia 100% este oferita doar in cazul unei conduite exemplare si a unei igiene foarte riguroase. Tocmai de aceea, daca vrei sa eviti sa te imbolnavesti sau sa ii imbolnavesti pe altii, pe langa purtarea mastii de protectie trebuie sa te speli frecvent pe maini, sa stai departe de cei din jurul tau si sa eviti cat mai mult sa atingi obiecte si produse din magazine. Un sfat extrem de important pentru evitarea raspandirii virusului este sa folosesti cardul bancar in detrimentul cash-ului. Banii cash pot cara cu ei o multime de virusuri si de bacterii, asadar, cardul este cea mai buna optiune pe care o ai la dispozitie.

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Razvan Nemesu

Razvan Nemesu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul