Criteriul National

De ce sunt importante controalele periodice la medicul stomatolog?

De ce sunt importante controalele periodice la medicul stomatolog?
februarie 14
09:20 2019

Practicarea unei bune igiene orale este soluția pentru menținerea sănătății generale și o dantură de invidiat, în special pe masură ce se înaintează în vârstă. Dar pentru a ne asigura că dantura noastră nu prezintă probleme, medicii stomatologi ne recomandă să trecem de câteva ori pe an pe la dentist. Controalele stomatologice periodice sunt importante pentru înteținerea dinților și a gingiilor sănătoase, dar și a bunăstării întregului organism.

Organizația Mondială a Sănătății indică faptul este necesar ca de cel puțin două ori pe an să apelăm la serviciile unui medic stomatolog pentru a efectua un control stomatologic de rutină. În felul acesta, medicul stomatolog poate identifica din timp anumite probleme sau afecțiuni.

Iată câteva consecințe a neglijării controalelor la medicul stomatolog:

  • Bolile gingiilor sunt cauzate de înmulțirea bacteriilor de pe dinți și gingii, iar inflamația bacteriană a fost corelat cu problemele cronice de sănătate, precum accidentul vascular cerebral, boala arterială coronariană și nașterea prematură sau greutate mică la naștere;
  • Cancerul oral: fără recunoașterea din timp a semnelor de debut, cancerul oral nu este adesea diagnosticat și poate progresa rapid, punând în pericol viața pacientului. Medicul stomatolog poate identifica în faze incipiente cancerul. Diagnosticat rapid, acesta este adesea ușor de tratat;
  • Placa, tartru, carii: chiar și în cazul unei igiene orale bune, există anumite zone greu de atins în gură, unde periuța de dinți pătrunde cu dificultate, astfel că se pot crea depuneri de tartru sau de carii;
  • Gingivita: dezvoltarea plăcii bacteriene și a tartrului nu duce doar la degradarea danturii, dar poate, de asemenea, să erodeze țesuturile gingiilor;

Acest lucru se întâmplă atunci când acumularea tartrului provoacă o infecție, cunoscută sub numele de gingivită, determinând retracția gingivală. În acest moment, fără o intervenție rapidă din partea medicului stomatolog, dinții slăbesc și pot fi chiar pierduți.

  • Probleme cauzate de obiceiuri proaste. Mestecarea alimentelor foarte dure, strângerea maxilarului, scrâșnitul din dinți, consumul de dulciuri lipicioase, perierea mult prea apăsată a dinților, consumul de cafea și de vin roșu și fumatul sunt câteva dintre obiceiurile care duc la afectarea danturii.

 

În urma controalelor stomatologice periodice, medicul poate identifica orice leziune orală provocată de acestea.

 

  • Cariile determină rareori semne de avertizare pe masură ce se formează, provocând doar o mică durere după ce dintele este deja degradat. Odată produse daunele, acestea necesită intervenții complexe din partea medicului stomatolog, care pot fi dureroase, dar și costisitoare.

Detartrajele regulate împiedică erodarea dinților și contribuie la bunăstarea danturi și a aspectului acesteia.

  • Dinți în creștere blocați, dezintegrare osoasă, tumefieri, chisturi sau tumori care pot fi evitate prin identificarea problemelor cu ajutorul radiografiilor dentare. Radiografiile dentare cu raze X nu sunt periculoase pentru organism și sunt extrem de utile pentru identificarea unor probleme de sănătate orală greu de stabilit cu ochiul liber.

Identificarea cât mai rapidă a acestor probleme este deosebit de importantă pentru prevenirea și tratarea lor corectă.

  • Inflamarea ganglionilor limfatici ar putea fi semnul anumitor tipuri de cancer sau al altor boli care necesită o atenție imediată. Pe lângă verificarea gurii, gingiilor și a limbii, medicul stomatolog va verifica și gâtul, maxilarul și ganglionii limfatici, localizați chiar sub linia maxilarului, pentru a identifica orice anomalii.

 

Astfel, putem observa ce importanță desăvârșită are medicul stomatolog și controalele regulate la acesta. Tocmai de aceea este esențial să alegem unul cu experință și dedicat sănătății orale ale pacienților. Dacă ești în căutarea unui astfel de medic stomatolog, îți recomandăm cu încredere personalul de la cabinetul dentar Dentocalm (https://dentocalm.ro/ ) din Cluj-Napoca cu o gamă largă de servicii dentare la standarde internaționale.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei