Criteriul National

De ce sunt vesmintele preotesti atat de pretioase

De ce sunt vesmintele preotesti atat de pretioase
noiembrie 10
09:27 2017

Despre hainele preotilor stim ca se spune ba ca sunt pline de har, ca sunt speciale, ba ca sunt foarte scumpe, ca sunt cusute cu fir de aur si asa mai departe. In inocenta unora, in crezarea altora, hainele pe care le poarta preotii sunt aparte, deosebite si extrem de scumpe. Un mic adevar reiese si de aici, intrucat nu sunt haine simpliste si implica anumite metode de realizare a pieselor vestimentare ce justifica pana la urma si cotatia financiara.

Hainele preotilor, de la cele de zi cu zi la cele de slujire

Exista o clasificare a pieselor vestimentare pe care fetele bisericesti le poarta. Nimic nu este la intamplare si totul tine si de o continuitate a traditiilor si a dogmelor bisericesti, asa cum se specifica in Testament. In viata de zi cu zi, toata lumea stie ca un preot poarta reverenda, acea haina lunga, neagra, cu guler, de tip tunica. Acestea pot fi si personalizate, ca o metoda de a pune o amprenta personala.

vesminte brodate Crilovic

Modelele de acest gen sunt subtile, mici elemente ce nu prea ies in evidenta, sunt pe fond negru si pastreaza acest stil. In eventualitatea in care un preot doreste sa iasa din simplism, poate opta pentru diverse nuante de negru, chiar si bleumarin, cu broderie ce accentueaza tivul spre exemplu.

Insa cand vine vorba de hainele de slujire, aici intervine si varietatea. O demonstratie in acest sens o fac si furnizorii, care nu contenesc sa vina cu tot felul de optiuni. Cele mai apreciate raman insa hainele brodate. O astfel de metoda adauga o nota calitativa hainelor, fiind combinatia intre reprezentarea scenelor bisericesti, a elementelor specifice acestui domeniu, o maiestrie si o arta de realizare a acestora, precum si  o maniera de a adauga valoare pieselor vestimentare in cauza.

Broderia si vesmintele de la Crilovic

Un avantaj concret pe care il are broderia, fata de alte metode de personalizare, tine de rezistenta in timp a produsului. Odata realizata broderia, aceasta devine parte din tesatura; mai cu seama cand se foloseste o ata de broderie de calitate, rezultatul nu are cum sa nu fie pe masura. Ca si urmare a folosirii, a uzurii, a spalarilor repetate, broderia nu se deterioreaza atat de usor.

In ceea ce priveste ata folosita, aceasta nu este o simpla alegere, caci determina atat nivelul de calitate, cat si efectul vizual. Ata poate avea efect mat, stralucitor, in functie de preferinte. Cand vine vorba de vesmintele preotesti si in general de articole corelate cu acest domeniu – elemente decorative, se foloseste cel mai adesea ata metalica. Aceasta ofera o stralucire aparte si scoate in evidenta modelul creat, un efect de necombatut.

Nu este insa o singura optiune. Spre exemplu, categoria de vesminte brodate Crilovic se realizeaza in mare parte din ata de broderie din bumbac 100%. Aceasta este de o calitate extraordinara, rezultand in broderii cu aspect mat.

Preturi si costuri implicate

Aparte de faptul ca sunt realizate atat de minutios, de o eleganta aparte, incarcate cu tot felul de motive, vesmintele preotesti sunt si cotate ca fiind scumpe. Depinde insa la ce ne raportam, caci pretul lor se justifica in primul rand prin munca depusa si calitatea produselor. De regula, vesmintele sunt brodate integral, de la margini la modele extinse si sunt in seturi. Cu alte cuvinte, pentru a fi imbracat ca la carte, pregatit pentru slujire, un preot are nevoie de o tinuta complexa.

De asemenea, cand se achizitioneaza un set, acesta pastreaza stilul unitar de design, deci tematica broderiei se regaseste pe toate elementele parte din acel set. Se intelege asadar de ce costurile sunt ceva mai ridicate. La asta se adauga si faptul ca un astfel de set de vesminte nu este achizitionat cu frecventa mare. Insa se mentine, fiind realizat la inalte standarde de calitate.

Una peste alta, preotii au si ei nevoie de anumite elemente specifice. Nu poarta orice fel de tinute, pentru ca dogmele in vigoare impun anumite cerinte. Este adevarat ca purtatorul insusi va adauga o valoare acestor tinute sau la fel de adevarat este ca harul pe care il are un preot nu are legatura cu tinuta sa cand slujeste. Cu toate acestea, in semn de respect si pretuire fata de divinitate si locasul sfant, vesmintele au si ele o incarcatura aparte si cerinte de design pe masura.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Catalin Mihai

Catalin Mihai

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo