Criteriul National

De ce trebuie sa-i citesti copilului tau carti?

De ce trebuie sa-i citesti copilului tau carti?
martie 26
14:07 2019

Citirea copilului vostru este una dintre modalitatile cele mai eficiente de a construi conexiunile neuronale in creierul sau ce este in crestere, precum si baza puternica pentru dezvoltarea cognitiva a acestuia.

Un studiu a fost efectuat in spitalul din Rhode Island pentru a compara doua grupe de opt luni – un grup a citit adesea bebelusilor, in timp ce celalalt nu a fost. S-a aratat ca cei carora le-a fost citit, vocabularul „receptiv” (numarul de cuvinte pe care le inteleg) a crescut cu 40% din copilarie, in timp ce grupul carora nu li s-a citit a crescut cu doar 16%.

Cand ii citim copilului nu numai ca il ajutam sa-si dezvolte vocabularul, aceasta practica ii aduce si alte benficii importante precum:

1. Cand ii cititi copilul vostru din carti bebelusi formati o legatura mai puternica cu el, iar acest lucru ii ofera copilului un sentiment de siguranta si bunastare. Acest sentiment de apropriere nu numai ca face ca copilul tau sa se simta aproape de tine, ci sa devina si mai inteligent.

2. Sentimentul de apropiere pe care il dezvolta copilul catre voi, este o experienta placuta ce il va determina sa aiba o atitudine pozitiva fata de lectura pe masura ce creste.
3. Iti calmeaza copilul, mai ales cand este nefericit si nelinistit.

4. Promoveaza o comunicare sporita intre tine si copilul tau.

5. Copiii prescolari care sunt expusi cititului prin auzirea cuvintelor, care ii sunt citite sau auzite in conversatie, tind sa se descurce bine in scoala.

6. Multe studii demonstreaza ca elevii care iubesc sa invete si se simt bine in scoala au fost expusi citirii inainte de a incepe scoala.

7. Cititul necesita perioada de atentie mai mare, ceea ce reprezinta o abilitate importanta pentru copil sa se poata concentra mult timp in diverse activitati.

8. Dezvolta abilitati de ascultare si imaginatie.

9. Copilul tau mai mic invata din carti bebelusi despre culori, forme, numere si litere, in timp ce un adolescent descopera concepte mai complexe din alte tipuri de carti. Interesul fata de masini, de exemplu, se va extinde la interesul sau pentru camioane si alte transporturi, cum ar fi avioanele si rachetele, si in curand va citi despre spatiul cosmic, stiinta, tehnologie si asa mai departe.

10. Cartile ii invata abilitatile de gandire devreme. Cand ii citesti copilului, el invata sa inteleaga cauza si efectul, el invata sa exercite logica, precum si sa gandeasca in termeni abstracti. El invata consecintele actiunilor si elementele de baza ale ceea ce este bine si rau.

11. Cartile va invata copilul despre relatiile cu cei din , situatii, personalitati si ceea ce este bun si rau in lumea in care traieste. Cartile de fantasy ofera material pentru imaginatia si jocul liber. 12. Povestile tale fascineaza copilul si il ajuta sa distinga intre ceea ce este real si ceea ce nu este.

12. Copilul vostru invata devreme ca lectura este distractiva si nu doar o sarcina . Cand copilul creste, nu va veti stresa sa-l determinati sa citeasca mai mult, deoarece lectura a devenit, pentru el, un obicei placut. Citirea unui copilul il influenteaza sa fie un cititor pe viata.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei