Criteriul National

De ce trebuie sa-i citesti copilului tau carti?

De ce trebuie sa-i citesti copilului tau carti?
martie 26
14:07 2019

Citirea copilului vostru este una dintre modalitatile cele mai eficiente de a construi conexiunile neuronale in creierul sau ce este in crestere, precum si baza puternica pentru dezvoltarea cognitiva a acestuia.

Un studiu a fost efectuat in spitalul din Rhode Island pentru a compara doua grupe de opt luni – un grup a citit adesea bebelusilor, in timp ce celalalt nu a fost. S-a aratat ca cei carora le-a fost citit, vocabularul „receptiv” (numarul de cuvinte pe care le inteleg) a crescut cu 40% din copilarie, in timp ce grupul carora nu li s-a citit a crescut cu doar 16%.

Cand ii citim copilului nu numai ca il ajutam sa-si dezvolte vocabularul, aceasta practica ii aduce si alte benficii importante precum:

1. Cand ii cititi copilul vostru din carti bebelusi formati o legatura mai puternica cu el, iar acest lucru ii ofera copilului un sentiment de siguranta si bunastare. Acest sentiment de apropriere nu numai ca face ca copilul tau sa se simta aproape de tine, ci sa devina si mai inteligent.

2. Sentimentul de apropiere pe care il dezvolta copilul catre voi, este o experienta placuta ce il va determina sa aiba o atitudine pozitiva fata de lectura pe masura ce creste.
3. Iti calmeaza copilul, mai ales cand este nefericit si nelinistit.

4. Promoveaza o comunicare sporita intre tine si copilul tau.

5. Copiii prescolari care sunt expusi cititului prin auzirea cuvintelor, care ii sunt citite sau auzite in conversatie, tind sa se descurce bine in scoala.

6. Multe studii demonstreaza ca elevii care iubesc sa invete si se simt bine in scoala au fost expusi citirii inainte de a incepe scoala.

7. Cititul necesita perioada de atentie mai mare, ceea ce reprezinta o abilitate importanta pentru copil sa se poata concentra mult timp in diverse activitati.

8. Dezvolta abilitati de ascultare si imaginatie.

9. Copilul tau mai mic invata din carti bebelusi despre culori, forme, numere si litere, in timp ce un adolescent descopera concepte mai complexe din alte tipuri de carti. Interesul fata de masini, de exemplu, se va extinde la interesul sau pentru camioane si alte transporturi, cum ar fi avioanele si rachetele, si in curand va citi despre spatiul cosmic, stiinta, tehnologie si asa mai departe.

10. Cartile ii invata abilitatile de gandire devreme. Cand ii citesti copilului, el invata sa inteleaga cauza si efectul, el invata sa exercite logica, precum si sa gandeasca in termeni abstracti. El invata consecintele actiunilor si elementele de baza ale ceea ce este bine si rau.

11. Cartile va invata copilul despre relatiile cu cei din , situatii, personalitati si ceea ce este bun si rau in lumea in care traieste. Cartile de fantasy ofera material pentru imaginatia si jocul liber. 12. Povestile tale fascineaza copilul si il ajuta sa distinga intre ceea ce este real si ceea ce nu este.

12. Copilul vostru invata devreme ca lectura este distractiva si nu doar o sarcina . Cand copilul creste, nu va veti stresa sa-l determinati sa citeasca mai mult, deoarece lectura a devenit, pentru el, un obicei placut. Citirea unui copilul il influenteaza sa fie un cititor pe viata.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei