Criteriul National

DE EXCEPŢIE! Ansamblul Musica Nova a prezentat un program de muzică a secolului al XX lea la cele mai înalte standarde!

septembrie 06
12:40 2015

 La Sala Mică a Palatului, în serua intitulată Enescu şi contemporanii săi, ansamblul Musica Nova a interpretat sâmbătă 5 septembrie, de la orele 11 lucrări camerale ale unor nume de rezonanţă în peisajul componistic al secolului al XX lea precum George Enescu, Bela Bartok şi Olivier Messiaen!

Musica Nova Ensemble 

Ansamblul a debutat în cadrul acestui minunat recital  cu Trio ul în la minor pentru vioară, violoncel şi pian de George Enescu. Un amănunt esenţial e faptul că în anul 1997, continuatorul şi promotorul multor opusuri enesciene, venerabilul maestru compozitor Pascal Bentoiu a revizuit lucrarea enesciană.

Fluiditatea discursului muzical cât şi unitatea materialului tematic conferă acestui Trio compus în anul 1916 o marcă proprie de identificare. Aceasta se reflectă îndeosebi şi în prima parte Allegro moderato concepută în formă de sonată cu o alură specială a temelor principale. Cele două teme contrastante se vor contopi în reexpoziţie şi vor îmbrăca forme sonore deosebite ale tuturor celor trei varietăţi timbrale propuse şi echilibrat redate de către concepţia arhitectonică.

Partea a doua Allegretto con variazioni porneşte de la o temă cu caracter amplu scrisă într o formă de lied simplu, cu trei variaţiuni ce se disting şi au personalitate proprie întregind tabloul imaginilor cu această diversitate provenită din caracterul muzicii redate variat. Ansamblul a subliniat aceste caracteristici în Presto cu acel caracter de scherzo, în Allegro piacevole bazat pe un fel de cântec de leagăn dar şi în Tempo di Siciliana având un sound la fel de plîcut, de liric, bine dozat!

Ultima parte s a deschis cu o secţiune gravă Andante ce a făcut trimitere la imaginea unui marş funebru, intens cromatizat ce conţine elemente din tema principală, relevându i caracterul ciclic acestui opus.Mai mult decât atât, cu o fină cunoaştere a posibilităţilor tehnice şi expresive, ansamblul a atacat cu dezinvoltură tema refrenului din Rondo ce poartă indicaţia Vivace amabile.

Trio ul se va termina într o notă de energie debordantă, cu acea tonicitate specifică personalităţii marelui maestru George Enescu.

Următoarea capodoperă propusă a fost Trio ul Constraste de Bela Bartok. Acesta a fost compus în anul 1938 la cerinţa expresă a unor instrumentişti şi solişti cunoscuţi precum violonistul maghiar Joseph Syigeti sau clarinetistul american Benny Goodman. Premiera absolută s a realizat în SUA cu Bartok susţinând partitura pianului, după emigrarea sa pe tărâmuri americane!

Concepută în trei părţi, profund inspirate din folclor, cu ritmuri foarte complexe şi variate din punct de vedere metric, cu elemente politonale, acest trio scoate în evidenţă capacităţile instrumentale şi reliefează tocmai contrastele tuturor instrumentelor ce se angrenează la acest proiect, din cauza timbrurilor.

Prima parte debutează cu o melodie a unui dans maghiar provenită din repertoriul popular al recruţilor – Verbunkos, urmată de a doua temă mai lirică.Demn de remarcat e faptul că pe final clarinetului i se va acorda  o cadenţă de mare virtuozitate.

În partea a doua intitulată Relaxare, atmosfera creată de acest experimentat ansamblu s a schimbat într unadiferită, plină de mister şi emoţie, quasi nocturnă.

Cea de a treia denumită Dans Rapid va cunoşte o dezlănţuire al unui joc plin de parfumul folclorului românesc sau chiar înrudit cu acesta. Violonistul Frederic Moreau a utilizat o a doua vioară, adusă special pentru această parte a lucrăriice a folosit în scordatură ( 2 corzi acordate tradiţional cu alte 2 diferit ) pentru a evocaacea atmosferă plină de exuberanţă, rustică.În mijlocul părţii mi au atras atenţia alte intonaţii şi ritmuri asimetrice, după care jocul a fost reluat în aceeaşi notă dinamică cu caracter general.

După o binemeritaă pauză, acest prestigios ansamblu a przentat o lucrare eveniment ce nu e la îndemâna altor ansambluri- Cvartetul pentru sfârşitul timpului aparţinând compozitorului Olivier Messiaen.

Această elitistă lucrare are ca sursă de inspiraţie atât experienţa sa personală traumatizantă deoarece a fost compusă în condiţii speciale, într un lagăr german nazist cât şi un fragment generos din Apocalipsa Sfântului Apostol Ioan, ultima carte a Bibliei.

Fire profund religioasă, Olivier Messiaen a redat ăn cadrul acestui cvartet ororile războiului dar şi acea speranţă în izbăvirea suferinţelor, prin trăirea şi asumarea credinţei…

Acest ansamblu româno francez are în repertoriu această capodoperă a muzicii de cameră a secolului al XXlea şi a fost performată de cel puţin 30 de ori în public cu real succes.O amintire aparte şi demnă de a fi menţionată în această cronică o constituie interpretarea în anul 1980 în cadrul Festivalului Toamna Muzicală Varşoviană, din capitala Poloniei, în plină catedrală. Atunci s a petrecut un lucru incredibil deoarece,unde contrar obiceiurilor şi uzanţelor, acest ansamblu a fost aplaudat la scenă deschisă în continuu preţ de 15 minute. Iar Olivier Messiaen, prezent în public l a felicitat pe fondatorul acestui grup, pe domnul clarinetist Florian Popa pentru pestaţie şi mai ales pentru solo ul L abime des oiseaux ce a purtat epitetul de MAGIC!

Conceput în opt părţi acest cvartet însumează 50 de minute intense, de muzică neîntreruptă ce are darul de a răscoli sufletul : 1. Liturghia de cristal  2. Vocaliza, pentru Îngerul care anunţă sfârşitul timpului 3 Paradisul păsărilor 4 Intermede 5.Primul elogiu adus eternităţii lui Iisus 6.Dansul furiei pentru cele şapte trompete 7. Curcubee încrucişate pentru Îngerul anunţând sfârşitul timpului 8 Cel de al doilea elogiu adus nemuririi lui Iisus

Succesul a fost unul garantat iar personal m am putut bucura de un program atât de bine ales ţi totdată realizat artistic la cele mai înalte standarde!

Sursa foto  festivalenescu.ro

 

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo