Criteriul National

De la vicii la păcate…

De la vicii la păcate…
decembrie 10
19:01 2018

De la vicii la pacate…

7-pacate-si-7-virtuti-1
Orice crestin stie ca in primele trei secole d.H , doctrina crestina – dogma – nu era unitara , iar crestinismul nu era religia oficiala a Imperiului roman, credinta in zei fiind prezenta.
Pana sa fie scrise principiile de comportare ale crestinului , sa apara definitia pacatului , oamenii erau pacatosi ?
Stim cu totii ca – pacat- este conduita omului in contradictie cu normele crestine, norme care au exista de cand lumea , insa au fost codificate dupa Primul conciliu ecumenic de la Niceea- anul 325 d.H – in timpul imparatului Constantin cel Mare, crestinismul fiind declarat religia oficiala a Imperiului.
Asadar, viciile noastre sunt tot atatea pacate !
Nu ma omor dupa statistici, insa , din ceea ce constatam, suma pacatelor omului din Era crestina este egala cu suma viciilor dinainte de Crestinism . Asa se citeste in cartile vechi !
De ce nu s-a reusit marea schimbare , astfel ca pacatele sa se imputineze si oamenii sa traiasca ca fratii ?
Raspunsul gasit de mine este urmatorul :
– pe de o parte, dogma crestina nu a putut schimba esenta omului , simturile si sufletul, nici nu si-a propus asta;
– pe de alta parte, omul crestin si-a pus toata speranta in Dumnezeu, considerand ca e suficienta marturisirea periodica a pacatelor si iertarea lor este garantata .
Ca aceasta-i mentalitatea o demonstreaza faptele celor care „se marturisesc” . Conduita lor ulteriora marturisirii este cea dintotdeauna…
Marturisind, mintim si ne mintim , viciile le pastram constante ca numar si gravitate, mai mult, mai adaugam si pacatul fatarniciei : una spunem si alta facem !
Numai faptele noastre sunt martorii care dovedesc ca intelegem si traim crestineste.
Inradacinarea ideii ca prin marturisire ne ispasim pacatele, este foarte aproape de cumpararea INDULGENTELOR in evul mediu, pana la Reforma. Nici faptele bune, fara renuntarea la vicii, facute cu gandul iertarii pacatelor , nu sunt aducatoare de Virtuti. Compensarea nu are ce cauta cand e vorba de sufletul omului !
Cata vreme nu vom avea sufletul curat si gandul limpede , efectele circuitului : viciu(fapta rea) – pacat – marturisire si iertare – ramane la nivel de dogma, vom trai tot printre oameni coplesiti de vicii- pacate- si fara speranta ca in viata terestra se va schimba ceva.
Schimbarea este bine acoperita in sufletul fiecaruia, nu vrem sa „sapam” in interiorul nostru, acceptam si chiar invitam pe altii sa ne schimbe, fara sa intelegem ca suntem transformati dupa interesul lor .
Credinta si speranta sunt doar inceputul unei alte lumi ce ar fi fost posibila chiar aici pe Pamant !

Sursa foto : Personalitate Alfa

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest material trimis astăzi 10 Decembrie 2018 în exclusivitate.Totodată,pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu