Criteriul National

De la vorbe la fapte

februarie 09
11:59 2017
Legea penală și interesul public 
a
   Succesiunea evenimentelor din ultima vreme este de natură a genera în mintea celor necunoscători ai dreptului o confuzie cu privire la „OBIECTUL ” manifestațiilor publice și scopul modificării unor norme penale. 
Vreau să spun că protecția cetățeanului prin norme de drept penal rămane o prioritate pentru Executiv și respectiv Parlament, văzând și deciziile Curtii Constituționale. Neîncrederea în corectitudinea modificărilor a fost  alimentată ȘI de aprobarea „într-o maniereă originală „a  OUG nr 13/ 01 .02 2017 , fiind difuzate în spațiul public zvonuri că ar exista în joc interese particulare ale politicienilor .
 
   Viața nu stă în loc așa că e timpul să revenim la prezumția Bunei-credințe  a  Executivului și în ceea ce privește inițiativa legislativă privind  modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală într- o manieră corectă și transparentă.
 Vom fi convinși că totul este în ordine atunci când proiectul modificărilor, dat publicității, va fi realizat de profesioniști independenți , nu la sugestii externe. Pentru aceasta e nevoie de conlucrare nepartinică, iar în spațiul public să se explice de cștre profesioniști ai dreptului( nu de catre comentatorii de serviciu buni la toate !) și pe înțelesul tuturor cum este ocrotit dreptul și interesul legitim al cetățeanului în raport cu funcționarul public abuziv în exercitarea funcției . 
 
   Exemplul lămureste : unei persoane fizice i se refuză eliberarea autorizației de construcție în termenul legal, fapt care determină, potrivit contractului cu antreprenorul, să plătească acestuia penalități de întârziere de 500 lei/zi pentru ca l-a oprit să înceapă lucrările. Întârzierea este 30 de zile , adica o pagubă de 15000 lei pentru persoana fizică. 
Funcționarul public nu se grăbește pentru că fapta lui  poate fi infracțiune numai când paguba este peste 50 000 lei  sș a acționat ” cu știință „(adică să se dovedească clar că a prevăzut și a urmărit întârzierea eliberării actului).
Dacă se înlătură sintagma „cu știință „,  limita minima a pagubei pentru – o parte vătămată persoană fizică – va fi stabilită la cinci salarii medii ,  și  angajatorul funcționarului va avea obligația de a constitui garanții bancare pentru reparea pagubei reclamate , atunci legea este pentru oameni obișnuiți și corecți si va preveni abuzurile.
 
   Aceasta este bătălia în curs de desfășurare. Nu-i nevoie de zgomot sau ceață , de „bătălii politice ” de dragul imaginii, de semănarea incertitudinii în actul guvernării, pentru că toate acestea dăuneaza cetățeanului.  Cei care sunt cunoscători să vină cu idei concrete  și să le trimită  celor care conlucrează la elaborarea legilor.
   
   Într-un stat democratic există numai interesul public atunci când se modifică sau se completează legislația penală. 
    Să facem dovada  !
Sursa foto  dozadesucces
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro