Criteriul National

De la vorbe la fapte

februarie 09
11:59 2017
Legea penală și interesul public 
a
   Succesiunea evenimentelor din ultima vreme este de natură a genera în mintea celor necunoscători ai dreptului o confuzie cu privire la „OBIECTUL ” manifestațiilor publice și scopul modificării unor norme penale. 
Vreau să spun că protecția cetățeanului prin norme de drept penal rămane o prioritate pentru Executiv și respectiv Parlament, văzând și deciziile Curtii Constituționale. Neîncrederea în corectitudinea modificărilor a fost  alimentată ȘI de aprobarea „într-o maniereă originală „a  OUG nr 13/ 01 .02 2017 , fiind difuzate în spațiul public zvonuri că ar exista în joc interese particulare ale politicienilor .
 
   Viața nu stă în loc așa că e timpul să revenim la prezumția Bunei-credințe  a  Executivului și în ceea ce privește inițiativa legislativă privind  modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală într- o manieră corectă și transparentă.
 Vom fi convinși că totul este în ordine atunci când proiectul modificărilor, dat publicității, va fi realizat de profesioniști independenți , nu la sugestii externe. Pentru aceasta e nevoie de conlucrare nepartinică, iar în spațiul public să se explice de cștre profesioniști ai dreptului( nu de catre comentatorii de serviciu buni la toate !) și pe înțelesul tuturor cum este ocrotit dreptul și interesul legitim al cetățeanului în raport cu funcționarul public abuziv în exercitarea funcției . 
 
   Exemplul lămureste : unei persoane fizice i se refuză eliberarea autorizației de construcție în termenul legal, fapt care determină, potrivit contractului cu antreprenorul, să plătească acestuia penalități de întârziere de 500 lei/zi pentru ca l-a oprit să înceapă lucrările. Întârzierea este 30 de zile , adica o pagubă de 15000 lei pentru persoana fizică. 
Funcționarul public nu se grăbește pentru că fapta lui  poate fi infracțiune numai când paguba este peste 50 000 lei  sș a acționat ” cu știință „(adică să se dovedească clar că a prevăzut și a urmărit întârzierea eliberării actului).
Dacă se înlătură sintagma „cu știință „,  limita minima a pagubei pentru – o parte vătămată persoană fizică – va fi stabilită la cinci salarii medii ,  și  angajatorul funcționarului va avea obligația de a constitui garanții bancare pentru reparea pagubei reclamate , atunci legea este pentru oameni obișnuiți și corecți si va preveni abuzurile.
 
   Aceasta este bătălia în curs de desfășurare. Nu-i nevoie de zgomot sau ceață , de „bătălii politice ” de dragul imaginii, de semănarea incertitudinii în actul guvernării, pentru că toate acestea dăuneaza cetățeanului.  Cei care sunt cunoscători să vină cu idei concrete  și să le trimită  celor care conlucrează la elaborarea legilor.
   
   Într-un stat democratic există numai interesul public atunci când se modifică sau se completează legislația penală. 
    Să facem dovada  !
Sursa foto  dozadesucces
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo