Criteriul National

De zece ani, tot la coada UE!

De zece ani, tot la coada UE!
aprilie 27
06:27 2015

România și Bulgaria au aniversat zilele acestea 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană. Pe 25 aprilie 2005, în urma unor procese de transformare anevoioase, Uniunea a dat undă verde celor două state sud-estice să se alăture marii familii europene.

Cu această ocazie, reprezentanții statului român s-au întrecut în a lăuda realizările ”mărețe” din acest deceniu, punctând că România se află pe drumul cel bun și că, aderarea la UE și la NATO, au reprezentat cele mai importante obiective din ultimii 25 de ani. Președintele Klaus Iohannis nu a putut să lase un astfel de moment, să treacă neobservat și, prin prerogativele ce-i sunt atribuite, a luat cuvântul, scoțând în evidență faptul că, semnarea acestui tratat a venit ”după un proces dificil de negocieri, care a marcat transformări profunde în multe domenii ale vieţii economico-sociale… Aderarea României la Uniunea Europeană, la fel ca și aderarea la NATO, a demonstrat că elitele politice și societatea sunt capabile să-și unească eforturile în direcția unor obiective naționale majore, care depășesc interese particulare sau conjuncturale”. Nici Premierul Victor Ponta nu a stat de-o parte, acesta precizănd că, ”în urmă cu exact 10 ani, Guvernul Tăriceanu semna Tratatul de Aderare a României la UE, după ce Executivul Năstase finalizase procesul extrem de important al negocierilor. Astăzi, UE este deja o parte integrantă a vieții noastre”.

Și cum lauda de sine.. știm bine ce efecte are, să nu uităm însă a preciza că, deși avem oarece realizări pe placul UE, nu am reușit să fim acceptați în spațiul Schenghen și nici de zona euro nu ne-am putut atinge. Și cum ne mișcăm încet, ba chiar batem pasul pe loc în multe domenii de interes major, tot la coada UE suntem și după 10 ani, după cum arată și statisticile oficiale ale Biroului European de statistică (Europol), chiar dacă lupta împotriva corupției vrea să arate că suntem pe linia de plutire. Totuși, pentru încurajare și pentru a nu părea neinteresanți pentru UE, laudele au venit și din partea Președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro