Criteriul National

De zece ani, tot la coada UE!

De zece ani, tot la coada UE!
aprilie 27
06:27 2015

România și Bulgaria au aniversat zilele acestea 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană. Pe 25 aprilie 2005, în urma unor procese de transformare anevoioase, Uniunea a dat undă verde celor două state sud-estice să se alăture marii familii europene.

Cu această ocazie, reprezentanții statului român s-au întrecut în a lăuda realizările ”mărețe” din acest deceniu, punctând că România se află pe drumul cel bun și că, aderarea la UE și la NATO, au reprezentat cele mai importante obiective din ultimii 25 de ani. Președintele Klaus Iohannis nu a putut să lase un astfel de moment, să treacă neobservat și, prin prerogativele ce-i sunt atribuite, a luat cuvântul, scoțând în evidență faptul că, semnarea acestui tratat a venit ”după un proces dificil de negocieri, care a marcat transformări profunde în multe domenii ale vieţii economico-sociale… Aderarea României la Uniunea Europeană, la fel ca și aderarea la NATO, a demonstrat că elitele politice și societatea sunt capabile să-și unească eforturile în direcția unor obiective naționale majore, care depășesc interese particulare sau conjuncturale”. Nici Premierul Victor Ponta nu a stat de-o parte, acesta precizănd că, ”în urmă cu exact 10 ani, Guvernul Tăriceanu semna Tratatul de Aderare a României la UE, după ce Executivul Năstase finalizase procesul extrem de important al negocierilor. Astăzi, UE este deja o parte integrantă a vieții noastre”.

Și cum lauda de sine.. știm bine ce efecte are, să nu uităm însă a preciza că, deși avem oarece realizări pe placul UE, nu am reușit să fim acceptați în spațiul Schenghen și nici de zona euro nu ne-am putut atinge. Și cum ne mișcăm încet, ba chiar batem pasul pe loc în multe domenii de interes major, tot la coada UE suntem și după 10 ani, după cum arată și statisticile oficiale ale Biroului European de statistică (Europol), chiar dacă lupta împotriva corupției vrea să arate că suntem pe linia de plutire. Totuși, pentru încurajare și pentru a nu părea neinteresanți pentru UE, laudele au venit și din partea Președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul