Criteriul National

De zece ani, tot la coada UE!

De zece ani, tot la coada UE!
aprilie 27
06:27 2015

România și Bulgaria au aniversat zilele acestea 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană. Pe 25 aprilie 2005, în urma unor procese de transformare anevoioase, Uniunea a dat undă verde celor două state sud-estice să se alăture marii familii europene.

Cu această ocazie, reprezentanții statului român s-au întrecut în a lăuda realizările ”mărețe” din acest deceniu, punctând că România se află pe drumul cel bun și că, aderarea la UE și la NATO, au reprezentat cele mai importante obiective din ultimii 25 de ani. Președintele Klaus Iohannis nu a putut să lase un astfel de moment, să treacă neobservat și, prin prerogativele ce-i sunt atribuite, a luat cuvântul, scoțând în evidență faptul că, semnarea acestui tratat a venit ”după un proces dificil de negocieri, care a marcat transformări profunde în multe domenii ale vieţii economico-sociale… Aderarea României la Uniunea Europeană, la fel ca și aderarea la NATO, a demonstrat că elitele politice și societatea sunt capabile să-și unească eforturile în direcția unor obiective naționale majore, care depășesc interese particulare sau conjuncturale”. Nici Premierul Victor Ponta nu a stat de-o parte, acesta precizănd că, ”în urmă cu exact 10 ani, Guvernul Tăriceanu semna Tratatul de Aderare a României la UE, după ce Executivul Năstase finalizase procesul extrem de important al negocierilor. Astăzi, UE este deja o parte integrantă a vieții noastre”.

Și cum lauda de sine.. știm bine ce efecte are, să nu uităm însă a preciza că, deși avem oarece realizări pe placul UE, nu am reușit să fim acceptați în spațiul Schenghen și nici de zona euro nu ne-am putut atinge. Și cum ne mișcăm încet, ba chiar batem pasul pe loc în multe domenii de interes major, tot la coada UE suntem și după 10 ani, după cum arată și statisticile oficiale ale Biroului European de statistică (Europol), chiar dacă lupta împotriva corupției vrea să arate că suntem pe linia de plutire. Totuși, pentru încurajare și pentru a nu părea neinteresanți pentru UE, laudele au venit și din partea Președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo