Criteriul National

Declarația unuia dintre câștigătorii Premiului Nobel 2019 pentru medicină: Eram tineri când am făcut descoperirile / Cercetătorii tineri fac marile descoperiri – Stiinte fundamentale

Declarația unuia dintre câștigătorii Premiului Nobel 2019 pentru medicină: Eram tineri când am făcut descoperirile / Cercetătorii tineri fac marile descoperiri – Stiinte fundamentale
octombrie 07
20:32 2019

”Problema premiului Nobel este că mereu este dat oamenilor de știință mai în vârstă, care dă impresia oamenilor că cercetarea este făcută de bătrâni”, a spus unul dintre câștigătorii Premiului Nobel 2019 pentru Medicină, americanul Gregg Semenza. ”Dar nu este cazul, eram tineri când am făcut descoperirile”, relatează AFP.

Gregg Semenza, 63 de ani, este directorul programului de cercetare vasculară la Universitatea americană Johns Hopkins din Baltimore. Avea 39 de ani când a publicat descoperirea care i-a adus premierul. O descoperire care a de dezvoltat un întreg domeniu de cercetare despre cum celulele corpului utilizează oxigenul.

”Trebuie doar să îți ții respirația pentru a realiza că nu poți rezista mult timp fără oxigen”, a spus cercetătorul la telefon la câteva ore după anunțul făcut la Stockholm că acum acesta face parte din clubul cercetătorilor cu Nobel.

”Fiecare celulă a corpului vostru are nevoie de oxigen în mod continuu”, a continuat el. ”Miliarde și miliarde de celule funcționează și primesc exact doza de oxigen necesară. Sistemul descoperit de noi este mecanismul molecular a tuturor acestor lucruri”.

El și colegii lui nu și-au imaginat atunci că descoperirea va putea fi folosită atât de mult împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare și alto patologii.

Una dintre multele sale aplicații concrete vizează persoanele care suferă de boală cronică de rinichi și anemie, care sunt tratate cu injecții EPO, care sunt scumpe, spune cercetătorul.

Patru teste clinice sunt în curs, cu 25.000 de participanți, cu privire la o simplă pastilă care va înlocui aceste injecții. Aceste pastile ”va porni” sistemul descoperit în 1995.

Format ca medic și cercetător, el subliniază că și-a stabilit mereu ca țintă să ”construiască poduri între cele două lumi și să ”traducă descoperirile științifice înnoi terapii”.

În același timp, el admite că ”un lucru atât de fundamental s-ar fi descoperit mai devreme sau mai târziu” de către alți cercetători.

Profesorul Semenza subscrie anumitor critici față de Premiul Nobel, care distinge o mână de cercetători posibil ignorând pe alții care de asemenea au contribuit într-un mod major.

”Odată ce alegi câțiva oameni, este o decizie arbitrară”, spune el.

Pe de altă parte, ”avantajul este acela că pune în valoare știința, pentru că oamenii nu au d foarte multe despre știință în general, în special în Statele Unite”.

Cu privire la vârsta avansată a celor care primesc premiile, el insistă că cercetătorii tineri fac marile descoperiri. El mai spune că în laboratorul său angajează zeci de cercetători printre care studenți, doctoranzi care, în mod colectiv, publică între cinci și zece articole de știință pe an.

Citește și: Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit oamenilor de știință William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei