Criteriul National

Declarațiile lui Daniel Barbu au fost taxate cel mai bine de Andrei Pleşu!

Declarațiile lui Daniel Barbu au fost taxate cel mai bine de Andrei Pleşu!
septembrie 26
12:45 2016

daniel-barbu-si-talibanii-460x339

Senatorul Daniel Barbu a reușit „performanța” de a scandaliza întreaga țară prin declarațiile jignitoare referitoare la militarii români și mai ales familiile celor uciși la datorie. Acesta a spus că aleșii au o ”meserie” mai periculoasă decât miltarii din Afganistan. Declarațiile „marelui om politic ” Barbu au atras reacții vehemente din partea veteranilor Armatei, critici ale unor lideri de opinie și o revoltă generală în rândurile publicului.

În acest context a revenit în actualitate caracterizarea pe care filosoful și scriitorul Andrei Pleșu i-a efectuat-o lui Daniel Barbu în anul 2013, imediat după ce Barbu și-a încheiat mandatul de ministru.

„Era un student strălucit,” spunea Andrei Pleşu într-un text publicat pe blogurile adevărul.ro. „Un tânăr promiţător, pe care l-a sprijinit şi recomandat, în 1990, la conducerea Editurii Meridiane. ”

Şi cum îşi răsplăteşte Daniel Barbu mentorul? Face un memoriu către conducerea Ministerului Culturii, în care îl acuză pe Andrei Pleşu că este „opozant al reformei, cripto-susţinător al vechilor nomencalturişti, pe scurt, sabotor al programului guvernamental”.

Andrei Pleşu nu înţelegea ce „fel de alcătuire lăuntrică poate avea un om care răspunde în acest fel unei enorme investiţii de încredere”. L-a chemat Daniel Barbu şi i-a cerut să-şi scrie demisia.

„A făcut-o şi, de-atunci, are destule motive să mă deteste”, mai scrie Andrei Pleşu.

Scriitorul descrie, în continuare, carierismul tânărului promiţător din anii ’90.

„După cîţiva ani, a reapărut în postura de consilier prezidenţial pe lângă Emil Constantinescu, apoi a devenit „intelectualul” unei fundaţii conduse – n-o să credeţi – de Petre Roman, care uitase, probabil, între timp, episodul din 1990. La un moment dat, se lipise de Dinu Patriciu (a cărui pricepere în materie de oameni e în chip tragi-comic confirmată de marii săi prieteni Roşca-Stănescu şi Peter Imre). Era însă clar că omul vrea mai mult. S-a înregimentat tenace în comando-urile dârze ale Antenei 3 şi a luptat, seară de seară, pentru dreptate. În sfîrşit, recompensa a venit: consilier interimar al interimarului Antonescu şi, în sfîrşit, ministru al Culturii. După care a dovedit aceeaşi inapetenţă pentru comportamentul ministerial şi pentru inteligenţă administrativă ca şi colegul său de idei Andrei Marga. Am putea spune, aproape: domnul Barbu pentru noi este Andrei Marga II.”

Andrei Pleşu speră că demersul său îl va trezi pe Daniel Barbu şi-l va face să se retragă din viaţa publică şi să se întoarcă la scris.

danielbarbu_maimutacirc

„Ştiu că e încă în stare să scrie cărţi foarte bune, să dea cursuri utile, să se pronunţe, nepartizan, în dezbaterile grele ale ţării. Sunt domenii în care lipsa de caracter şi vanitatea bolnăvicioasă – deşi nerecomandabile – nu pot juca feste atât de mari ca pe scena politică”, a mai scris Andrei Pleşu.

Sursa foto : http:// google.com,timesnewroman.ro

Sinteză realizată de Prof.Dr.Daniel Mihai.CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro