Criteriul National

Demontarea mitului vitaminei C care nu folosește (aproape) la nimic

Demontarea mitului vitaminei C care nu folosește (aproape) la nimic
aprilie 06
13:45 2017

vitamin-c[1]

Ce face de fapt vitamina C ? Cum se poate ca un mit răspândit masiv care a persistat timp de zeci de ani să fie demontat ?

Scurt istoric

Deși medicii, ca parte a formării lor, sunt învățați că doza unui medicament care este prescris unui pacient, trebuie să fie foarte atent determinată și controlată, ei par să aibă dificultăți în a-și aminti că același principiu se aplică și pentru vitamine „- Linus Pauling.

Pauling_and_Robbins_1954

Până în ziua de azi, afirmaţiile vehiculate de Linus Pauling, deşi nefondate pe argumente ştiinţifice solide, dar aureolate de prestigiul său de savant, sunt luate de bune de către mulţi oameni.Ei cred că o o cură de vitamine, în special vitamina C pe durata întregii vieţi este o soluţie medicală pentru nenumărate probleme de sănătate.

Această fascinaţie faţă de vitamina C este legată de personalitatea lui Linus Pauling, un om care a avut dreptate într-un mod atât de spectaculos încât a câştigat două Premii Nobel, după care a greşit lamentabil, încât ar putea fi considerat cel mai mare farseur al secolului trecut..

În 1931, Linus Pauling a publicat o lucrare intitulată The Nature Of The Chemical Bond (Natura legăturilor chimice), pentru care a câştigat Premiul Nobel pentru Chimie, punând bazele unui nou domeniu de cercetare – chimia moleculară – şi contribuind la înţelegerea structurii ADN-ului, iar în calitatea sa de activist pacifist, a câştigat în 1962 şi Premiul Nobel pentru pace.

Aşa cum am amintit,Linus Pauling este câștigătorul a două premii Nobel.Combinaţia celor două premii Nobel luate în domeniul științei și cel al politicii a creat relații neobișnuite. Linus Pauling este singura persoana care a câștigat două Premii Nobel în Chimie datând din 1954 și cel în diplomaţie, mai bine spus Nobel pentru Pace în 1962. După premiul Nobel pentru pace, Pauling a fost invitat la cină la Casa Albă în prezenţa regretatului preşedinte american John F. Kennedy în onoarea tuturor deţinătorilor Premiului Nobel.

Savantul a ajutat la descoperirea naturii legăturilor chimice, identificând siclemia, un fel de anemie asemeni unei boli moleculare. Omul de ştiinţă american a elucidat unele dintre cele mai comune structuri de proteine şi a revoluționat înțelegerea noastră a evoluției primatelor, fiind peste decenii considerat unul din părinţii biologiei moleculare.

Totuşi, domnia sa a răspândit aproape de unul singur una dintre cele mai mari concepții greșite medicale din toate timpurile: că vitamina C previne răceala. Ca și cum mitul rău intenționat a fost rapid propagat, (ca şi în cazul autismului cauza ar fi vaccinurile ), Pauling mai întâi a dat crezare  despre minunea care este (sau într-adevăr, nu este) în cazul vitaminei C de la un om numit „Doctor“ Irwin Stone, care a fost un medic în același mod în care un urs koala poate avea comportamentul unui urs polar sau ar fi avut la fel de multă practică şi expertiză asupra sănătății umane ca orice diletant promovat în funcţii pe care nu le merită.

Dar, dacă privim retrospectiv,la o distanţă de mai bine de şase decenii putem să ne imaginăm ce o fi fost în mintea savantului Pauling, atunci când îşi imagina că 3000 de miligrame de vitamina C ar rezolva facil o multitudine de maladii la care se  putea gândi.

Vitamina-C-Linus-Pauling

Explicaţia transmiterii „mitului minune”

Ulterior,la vârsta de 65 de ani, rigoarea ştiinţifică a părut să-l părăsească. A luat de bune sfaturile unui oarecare Irwin Stone – dr. Stone, cum îşi spunea acesta – care studiase doi ani chimia la colegiu, avea o diplomă onorifică de la Colegiul de Chiropractică din Los Angeles şi o foarte dubioasă diplomă de „doctorat” de la o unitate de învăţământ prin corespondenţă, neacreditată.

Este evident că acest dr. Stone ştia prea puţine despre vitamine; cu toate acestea, a avut îndrăzneala de a-i recomanda lui Linus Pauling să ia câte 3000 mg de vitamina C pe zi, promiţându-i că va trăi cel puţin 25 de ani în plus.

El și ” doctor” Stone chiar au efectuat un studiu clinic de calitate inferioară, care a pretins să dovedească  punctul lor de vedere „ştiinţific” pe care alți cercetători l-au remarcat şi respins ca fiind fundamental greșit. Persoanele tratate cu vitamina C, au fost mai sănătoase la început şi au avut rezultate mai bune faţă de cei trataţi în alte modalităţi.

Când a publicat o carte pe această temă în 1970, intitulată inteligent „Vitamina C şi răceala“, publicul american a fost realmente înnebunită după a o avea. La urma urmei, aici publicul l-a onorat pe acest om cu o carieră strălucitoare încât el a fost (și rămâne), singura persoană care a câștigat două premii Nobel în domenii diferite.Opinia general valabilă s-a bazat pe mentalitatea conform căreia  ” cu siguranță că știe ce vorbește.”

În această carte, savantul american recomanda oamenilor să ia zilnic 3000 de mg de vitamina C (cantitate care reprezintă de 50 de ori doza zilnică recomandată), considerând că, astfel, răceala va deveni ceva de domeniul trecutului. Ca şi consecinţă imediată cartea a devenit imediat un bestseller, iar vânzările de vitamina C au crescut exponenţial, îmbogăţind producătorii de suplimente şi medicamente cât şi concernele acestei industrii mereu prospere.

Incredibil mi se pare faptul că Pauling a declarat în 1966, că ” de când consumă vitamina C, se simte mai vioi şi mai sănătos, că nu mai suferă de răceli grave „şi chiar mărise doza de vitamina C, ajungând să ia până la 18.000 mg pe zi.Aceste lucruri au fost declarate în public, iar spuse de un savant cu prestigiul lui Linus Pauling, au avut un efect extraordinar. Începând de atunci, oamenii au asociat figura lui Pauling cu vitamina C.

Singurele avantaje ale folosirii vitaminei C

Potrivit statisticii realizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS),  în fiecare an se înregistrează peste 55  milioane decese cauzate de boli cardiovasculare.Dacă luăm în calcul statistica realizată de OMS privitoare la decesele  anuale provocate de boli coronariene, de la descoperirea făcută în anii ’50 de cercetătorii canadieni au murit miliarde de pământeni de boli cardiovasculare, ce putea fi vindecate cu vitamina C, de a căror experiență profesională ar fi putut benefica omenirea. Decesele în urma bolilor de inimă, cauzate de scorbutul cronic, ar putea fi evitate prin simplă cură cu vitamină C.

Ceea ce se ascunde pacienților este faptul că operațiile pe cord deschis eșuează în proporție 40-50% dintre cazuri, întrucât boala reapare imediat după operație. Rezolvarea sigură și eficientă a celor mai cunoscute boli ale inimii, constă în administrarea zilnică a unei doze de 6.000 – 10.000 mg vitamină C.

„Cu utilizarea adecvată de vitamina C pentru cancer am putea reduce rata de deces cu 75%. Probabil că este înțelept pentru fiecare pacient cu cancer, pentru a primi vitamina C.” – Dr. Linus Pauling

Terapia concepută de doctor Pauling  include vitamina C, cu adaos de lizină (aminoacid cu calități nutritive, existent în majoritatea proteinelor vegetale și animale) și funcționează ireproșabil, vindecând boli ale inimii despre care se credea că erau incurabile. Prin terapie se înregistrează adevărate miracole ale vindecării afecțiunilor coronare.

Pauling a continuat să pretindă că dozele mari de supliment ar putea vindeca orice, de la boli de inimă, la lepră şi chiar cancer. Ca o paranteză, într-o întorsătură ironică destul de tristă, el a murit de cancer de prostată în 1994, în timp ce soţia sa murise cu câţivaani mai devreme de cancer la stomac.

Dar publicul i-a asigurat notorietatea şi i-a  cumpărat cartea preţ de şase decenii. Cu siguanţă că nu contează că fiecare organizație medicală profesională din lume, a respins ideea ca fiind nefondată-deoarece am avut parte de un om inteligent ce le-a spus celorlalţi semeni de pe Pământ că dacă ei vor lua suplimente de vitamina C, aceştia ar putea rezolva toate problemele lor de sănătate.

C

Explicaţii argumentate şi actuale

O astfel de analiză este limitată la studiile controlate cu placebo de testare de 0,2 g / zi sau mai mult de vitamina C. Ingestia regulată de vitamina C nu a avut niciun efect asupra incidenței răcelii la populația obișnuită, bazată pe 29 de comparaţii ale procesului care implică 11.306 de participanți. Cu toate acestea, suplimentarea regulată a avut un efect modest, dar consecvent în reducerea duratei simptomelor răcelii comune, care se bazează pe 31 de comparaţii ale altui studiu cu mii de subiecţi afectaţi de răceli comune. În cinci studii clinice cu 598 de participanți expuse la perioade scurte de stress fizic extrem (inclusiv alergători de maraton și schiori) vitamina C doar aînjumătățit riscul de frig comun. Studiile publicate nu au raportat efecte adverse ale vitaminei C. Procesele de doze mari de vitamina C administrate terapeutic, începând fix cu debutul simptomelor nu a arătat niciun efect semnificativ asupra duratei sau severității simptomelor răcelii comune. Cu toate acestea, doar câteva studii terapeutice au fost efectuate și niciunul nu a examinat copii, deși efectul profilactic al vitaminei C a fost mai mare la copii.

Studiile au arătat că vitamina C reduce durata unei răceli, dar acest lucru nu a fost replicat în câteva studii terapeutice care au fost efectuate. Cu toate acestea, având în vedere efectul consistent al vitaminei C,pe durata tratamentului,ţinând cont și de severitatea răcelii nu s-au găsit nici în prezent cazuri care amintesc de rapiditatea şi ameliorarea propagată de savantul Paulling. Totodată,nu este deloc de neluat în seamă şi costul sau siguranța scăzută,ce poate fi utilă doar pentru pacienţii ce testează în mod individual  terapia cu vitamina C cu presupusele  efecte benefice asupra lor.

Vitamina C…şi temuta maladie a cancerului

În ceea ce privește cancerul, datele cele mai bune din punct de vedere calitativ arată că suplimentele de vitamina C nu au niciun efect asupra probabilităţii de a avea cancer, nici cu privire la rezultatul cancerului, odată ce există acest temut diagnostic.Este posibil ca aceasta să poată ajuta în anumite terapii pentru a lucra mai bine, dar la fel de probabil este faptul că inhibă alte tipuri de tratamente. Și în timp ce unele studii mai de mici dimensiuni au descoperit că dozele extrem de mari ale acestei vitamine C ucid celulele canceroase, cu specificaţia că doar atunci când se administrează intravenos. Dozele directe fluxului sanguin pot creşte drastic cantitatea de vitamina C din suplimentele de plasmă pe cale orală. De aceea nu se recomandă de niciun purtător de halat alb!

vitamina-c

Alternative valabile

Rezultatul de bază ar fi legat de faptul că, atunci când se  iau suplimente de vitamina C , după toate probabilitățile, nu vor avea niciun efect asupra sănătății dumneavoastră. Deoarece este o vitamină solubilă în apă, orice exces luat  va fi pur și simplu excretat în urina eliminată. Cel mai mare risc este că veți obține diaree sau alte probleme gastro-intestinale  (presupunând că nu aveți hemocromatoză ereditară sau supraîncărcarea cu fier, caz în care poate provoca de fapt daune pe termen lung la nivelul ţesuturilor interne).

Luând vitamina C în fiecare zi, probabil că nu veţi avea dureri, dar aproape sigur puteţi trăi şi fără a o consuma.Nu este deloc dificil în a o putea obține, în cantităţi suficiente, în dieta dumneavoastră, fără a mai înghiţi suplimentar pastile.O puteți găsi în portocale, usturoi, căpșuni, ardei iute, kiwi, ficat de vită, stridii, guava, broccoli, pătrunjel, ceapă, piersici, mere, pere, morcovi, banane, avocado, prune, și într-o  întreagă serie de alte alimente mai puţin cunoscute precum camu, cătina şi merişoarele.

În loc de concluzii

Nefiind medic de specialitate şi consultând aceste lucruri care se cunosc şi demonstrează inutilitatea folosirii în exces. Toate acestea fiind spuse, dacă aveți un deficit de vitamina C, ar trebui să luați suplimente absolut. Ca orice marinar din secolul al XVIII-lea vă pot spune, scorbutul nicio glumă. Și chiar dacă nu ajunge atât de departe, aveți nevoie de vitamina C, pentru a face colagenul, vindecă răni, produc unii neurotransmiţători și să sprijine sistemul imunitar. Cei mai mulți oameni iau  o mulţime de vitamine, dar deficiențele persistă în țările dezvoltate la oamenii care consumă numai junk food aproape zilnic.

În caz contrar, problema poate  dispărea în mare parte că populația generală a dobândit accesul regulat la o varietate de fructe și legume. La fel ca aproape toate vitaminele, nu este nevoie să se ia vitamina C, dacă nu există o deficiență reală.

Pe final, vă reamintesc ceea ce reputatul Prof. Dr.Thomas Levy spune:„vitamina C este menționată ca un antioxidant care donează sau cedeaza electroni. Pe de altă parte, o toxina, infectie sau ceva care provoaca un simptom medical în organism este un rezultat al stresului oxidativ sau din cauza lipsei de electroni. ” 

Adderall-and-vitamin-C

Sursa documentare

  • Levy, T., Living in Your Right Mind, Henderson, NV: Medfox Publishing; 2010
  • Levy, T., Primal Panacea, Henderson, NV: MedFox Publishing; 2011
  • Levy, T., Death by Calcium, Henderson, NV: MedFox Publishing; 2013
  • Kulacz, R. and Levy, T., The Toxic Tooth, Henderson, NV: MedFox Publishing; 2014

Sursa foto www.aniamaluje.com,Tirnaveni.roDespre NutriGoWikipedia

Sinteză material realizat de către Prof.Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu