Criteriul National

Der Standard: Cât de mari sunt pensiile în Austria și cum cheltuielile pentru asigurarea lor vor crește cu până la două treimi până în 2024 – International

Der Standard: Cât de mari sunt pensiile în Austria și cum cheltuielile pentru asigurarea lor vor crește cu până la două treimi până în 2024 – International
august 19
00:33 2020

Când poate începe pensionarea și de ce depinde valoarea pensiei? Multe discuții despre pensii se referă în special la vârsta de pensionare. Întrebarea: cui îi este permis să intre în bine meritata pensionare și în ce moment? – îi preocupă, pe lângă politică, pe cei în cauză. În plus, nivelul pensiilor joacă, în mod natural, un rol major în dezbatere.

În general, vârsta legală de pensionare este cea de 65 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei, reglementare care se aplică în prezent tuturor celor născuți înainte de 2 decembrie 1963. În următorii ani, vârsta de pensionare a femeilor va crește treptat, astfel încât, începând cu anul 2033, se va aplica vârsta standard de pensionare, 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În plus, este acceptat să se lucreze peste vârsta legală de pensionare, fapt care are un efect pozitiv asupra cuantumului pensiei.

În Austria, multe persoane se pensionează înainte de vârsta legală, motiv pentru care vârsta medie de pensionare în 2019 a fost 60,3 ani. După cum arată anumite grafice, bărbații s-au pensionat în medie la 61,3 și femeile la 59,5 ani.În Austria, pensia medie pentru retragerea din activitate la limită de vârstă a fost de 1.517 euro brut în decembrie 2019. Bărbații au primit în medie 2.024 de euro, iar femeile semnificativ mai puțin, respectiv o medie de 1.167 de euro.

Conform unei noi prognoze economice, cheltuielile pentru pensii amenință să crească la un nivel fără precedent. Nu doar criza determinată de coronavirus este cauza. Contribuția pe care guvernul austriac o pune la dispoziție pentru finanțarea pensiilor ar trebui să crească cu 1,58 miliarde de euro, de la 6,87 miliarde în anul precedent la 8,45 miliarde de euro în acest an, până în 2024 putând să ajungă chiar până la 11,65 miliarde de euro.

Pentru a evalua dimensiunile acestei creșteri, este propusă următoarea comparație: cei 4,78 miliarde cu care contribuția amenință să crească în termen de cinci ani corespund aproximativ sumei pe care guvernul o cheltuie în prezent pentru știință și cercetare.

Unul dintre motivele acestei perspective este evident. Deoarece șomajul a crescut masiv ca urmare a crizei generate de coronavirus, primele de asigurare pentru foștii angajați au scăzut. Asigurările de pensii mizează în continuare pe o creștere a veniturilor, dar această creștere se va ridica la doar 1,1%, față de estimarea inițială de 2,9%. Cu toate acestea, nu doar virusul este de vină.

„Anul trecut, cu mult înainte de pandemie, era deja clar că în următorii ani vor crește brusc cheltuielile pentru pensii”, spune Walter Pöltner, șeful comisiei de pensii, care monitorizează stabilitatea sistemului. Două efecte demografice sunt responsabile pentru acest lucru: pe de o parte, speranța de viață aflată în creștere, iar pe de altă parte, așa-numita generație „baby boomer” care atinge treptat vârsta de pensionare.

Conform statisticilor, populația austriacă de peste 65 de ani va crește cu peste un milion până la 2,76 milioane până în 2060.

Der Standard (preluare Rador)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul