Criteriul National

Descoperire de vestigii din epoca romană efectuată în Israel

Descoperire de vestigii din epoca romană efectuată în Israel
mai 16
13:40 2016

Potrivit autorităților israeliene , un set de figurine , bucăți de monede și obiecte ce au aparținut unei încărcături navigabilă ce ar fi eşuat aproximativ acum  1600 de ani, au fost găsite azi 16 mai,în portul vechi al Cezareei.

descoperire  Acest lucru este unul dintre tezaurele cel mai important găsit de mai bine de 30 de ani în Israel. O lampă de bronz în imaginea  zeului soare, o figură a zeiţei Lunii , o lampă cu imaginea unui sclav african, fragmente de statui de bronz, o formă de robinet â ancore și diverse elemente de navigare cât și două clustere unice de mii de monede antice cu o greutate de 20 de kilograme au fost găsite azi 16 mai, în portul vechi al Cezareei.

Israelienii Ran Feinstein și  Ofer Raanan au descoperit accidental obiectele din bronz prin antrenamentele de scufundare în luna aprilie, a declarat Autoritatea pentru Antichități. Ei au alertat autorităţile care au mai depistate mai multe obiecte, rămășițe  romane târzii ale unei încărcături provenind dintr-o fostă navă comercială care transporta metal pentru reciclare.

Aceste părți au inscripţionate imaginea Împăratului Constantin, care a condus mai întâi Imperiul Roman apusean până la moartea sa în 337, cât şi pe cele ale lui Licinius – rivalul său, care a condus I periul Roman în partea sa răsăriteană, ce a fost învins în anul 324. Aceste fragmenete erau legate unele de altele, iar părțile au luat forma ceramică pe care s-a putut păstra în condiţii excepţionale.

Potrivit lui Jacob Sharvit, director al Unității de marină a Autorității Antichităților, nava a fost aparent prinsă într-o furtună de la intrarea în port. Ea a plutit în derivă în sus izbindu-se de roci, după ce s-a încercat să se arunce ancore sale, care au fost rupte sub forța valurilor și a vântului.

„Nu Am găsit niciun ansamblu arheologic de asemenea calibru ca acesta în Israel, timp de 30 de ani”, a declarat Jacob Sharvit. Planer Dror și adjunctul său, au dat o declarație în care au menţionat că „statuile de metal  sunt rare descoperiri , deoarece în cele mai vechi timpuri, toate se topesc.” Scufundarea navei a „salvat” aceste obiecte pentru a fi reciclate, au spus ei.

Noile descoperiri vor avea un tratament de conservare cât și o revizuire din partea Autorităţii  de Antichități din Israel. În 2015, aproape 2000 de monede vechi de aur au fost descoperite  de scafandrii în Cezareea, cea mai mare comoara numismatică descoperită ce datează de  1000 ani în Israel, potrivit Autorității Antichităților. Jacob Sharvit a explicat succesiunea descoperirilor prin lipsa de nisip pe fundul portului cât și creșterea numărului de scafandri existenţi în această ţară.

Sursa foto www.haaretz.com 

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul