Criteriul National

Descoperire de vestigii din epoca romană efectuată în Israel

Descoperire de vestigii din epoca romană efectuată în Israel
mai 16
13:40 2016

Potrivit autorităților israeliene , un set de figurine , bucăți de monede și obiecte ce au aparținut unei încărcături navigabilă ce ar fi eşuat aproximativ acum  1600 de ani, au fost găsite azi 16 mai,în portul vechi al Cezareei.

descoperire  Acest lucru este unul dintre tezaurele cel mai important găsit de mai bine de 30 de ani în Israel. O lampă de bronz în imaginea  zeului soare, o figură a zeiţei Lunii , o lampă cu imaginea unui sclav african, fragmente de statui de bronz, o formă de robinet â ancore și diverse elemente de navigare cât și două clustere unice de mii de monede antice cu o greutate de 20 de kilograme au fost găsite azi 16 mai, în portul vechi al Cezareei.

Israelienii Ran Feinstein și  Ofer Raanan au descoperit accidental obiectele din bronz prin antrenamentele de scufundare în luna aprilie, a declarat Autoritatea pentru Antichități. Ei au alertat autorităţile care au mai depistate mai multe obiecte, rămășițe  romane târzii ale unei încărcături provenind dintr-o fostă navă comercială care transporta metal pentru reciclare.

Aceste părți au inscripţionate imaginea Împăratului Constantin, care a condus mai întâi Imperiul Roman apusean până la moartea sa în 337, cât şi pe cele ale lui Licinius – rivalul său, care a condus I periul Roman în partea sa răsăriteană, ce a fost învins în anul 324. Aceste fragmenete erau legate unele de altele, iar părțile au luat forma ceramică pe care s-a putut păstra în condiţii excepţionale.

Potrivit lui Jacob Sharvit, director al Unității de marină a Autorității Antichităților, nava a fost aparent prinsă într-o furtună de la intrarea în port. Ea a plutit în derivă în sus izbindu-se de roci, după ce s-a încercat să se arunce ancore sale, care au fost rupte sub forța valurilor și a vântului.

„Nu Am găsit niciun ansamblu arheologic de asemenea calibru ca acesta în Israel, timp de 30 de ani”, a declarat Jacob Sharvit. Planer Dror și adjunctul său, au dat o declarație în care au menţionat că „statuile de metal  sunt rare descoperiri , deoarece în cele mai vechi timpuri, toate se topesc.” Scufundarea navei a „salvat” aceste obiecte pentru a fi reciclate, au spus ei.

Noile descoperiri vor avea un tratament de conservare cât și o revizuire din partea Autorităţii  de Antichități din Israel. În 2015, aproape 2000 de monede vechi de aur au fost descoperite  de scafandrii în Cezareea, cea mai mare comoara numismatică descoperită ce datează de  1000 ani în Israel, potrivit Autorității Antichităților. Jacob Sharvit a explicat succesiunea descoperirilor prin lipsa de nisip pe fundul portului cât și creșterea numărului de scafandri existenţi în această ţară.

Sursa foto www.haaretz.com 

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo