Criteriul National

DESCOPERIRE SUBACVATICA LA MANGALIA ! …

august 11
12:33 2015

 Descoperire Subacvatica La Mangalia!…

Azi 11 august 2015 s-au gasit urme arheologice subacvatice de necontestat a Cetatii Callatis in zona de este a tarmului Marii Negre, chiar in dreptul Cetatii de langa sanatoriul balnear. In urma unei cautari fotografice realizate din satelit, s-au putut observa niste urme ciudate in largul mari, la est de sanatoriu la 689 de  metrii departare de mal. Cautarile au fost realizate de catre Daniel Hintergraber si Dan Scarlat (fiul comandorului Scarlat – Pionierul Scafandreriei autonome romanesti, cel care a descoperit Tomisul si Callatisul submers).

Fiind curiosi de ceea ce tatal sau nu a mai reusit sa publice, Dan Scarlat si-a adus aminte ca tatal sau facea cautari subacvatice in aceasta zona. Asa ca datorita acestei informatii si a tehnicii moderne de care ne bucuram azi, am facut cautarile de rigoare cu ajutorul satelitilor geostationari, care ne-au recompensat pe masura. Azi am anuntat plin de entuziasm chiar si pe Domnul Caraivan de la Geoecomar, care nu s-a lasat dus in eroare de nimic si care are o experienta bogata in cercetarea subacvatica.

Acesta s-a asigurat daca nu cumva ar fi vorba despre un talian pescaresc, insa ceea ce se vedea foarte clar, nu confirma ideea cu pricina. Scotand imaginea la o rezolutie mare, s-a marit fotografia incat se putea vedea in detaliu ca era vorba despre cu totul si cu totul altceva acolo. Pareau cu adevarat niste ziduri de diferite grosimi, posibil intre 2 si 4 metrii, cu forme geometrice clare si complexe, de marimea celor de pe tarm. S-a incercat sa se i-a legatura cu specialistii de la Muzeul de istorie si Arheologie Nationala din Constanta, insa Domnul Chera Constantin era plecat pe teren. In cele ce urmeaza se vor continua cercetarile, pentru ca prin aceleasi procedee s-au mai gasit si siluetele a doua epave la circa 800 de metrii si respectiv 1000 de metrii de capul digului de nord al portului Mangalia. Iata, ca dupa o coordonare temeinica in domeniul cercetarii subacvatice sustinute de proiecte europene, rezultatele incep sa apara. Iar asta in mod special dupa ce aproape 60 de scafandrii pasionati de arheologie subacvatica au fost intruiti in cadrul proiectului Heras. Astfel ca cei prinsi de aceasta pasiune au putut dobandi specializarea necesara, care sa le ofere posibilitatea de a privi cu ochii profesionistului tot ceea ce marea ne lasa sa descoperim.

Surse foto : constanta.ro , https://www.facebook.com/Berliner01?fref=ts

 

;ijohok; images uiihiuh

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo