Criteriul National

Despre natura umană -Contra-editorial

iunie 11
17:31 2015

 

 Despre natura umană se pot scrie şi spune lucruri uimitoare, savante şi totodată chiar cu… un grad ridicat de complexitate!

Natura Umana

Nu trebuie să v-amintesc de faptul că totul diferă, iar de cele mai multe ori aşteptările se pot dovedi deosebit de înşelătoare, deoarece nivelul uimeşte prin neprevăzut, iar schimbarea e ceea ce o defineşte.

E aidoma unui mecanism sufletesc ce nu te propulsează din simplul motiv că nu te poţi încrede în adevărata sa „identitate” cum, de altfel, nu reuşeşti să o înţelegi. Când crezi că ştii totul despre ea, aşteaptă-te să afli că mai există legi de reţinut.

Permanent suntem într-o continuă stare de asimilare. Încercăm să înţelegem aproape mecanic, fără să dezvoltăm vreun dram de principiu, însă ecuaţia
umană-atât de dificilă-cine o analizează?

De-a lungul timpului nimeni nu a găsit „secretul” necesar pentru a rezolva acest amestec de caractere, vârste şi principii de viaţă!

De fapt, cine s-a încumetat, măcar, să încerce a sfârşi într-un fel destul de lamentabil…

Nu sunt eu cel mai potrivit a da sentinţe, dar va trebui să se ia în considerare tot felul de atitudini, de expresii şi raţionamente ale unor gânduri, ale unor caractere  diverse, deoarece conceptul „unitate prin diversitate” are aici aplicabilitate!

Dacă v-aş provoca la un exerciţiu de imaginaţie în care v-aş lăsa posibilitatea de a alege din multitudinea de sentimente, cred că, fără exagerare ar trebui să inventariem fără a inventa stările naturii umane, de la A la Z!

Acum, oare cât s-ar pierde printre atâtea necunoscute ? Sau lumea această preferă a rămâne la stadiul iniţial, cel în care nimeni nu a îndrăznit să înceapă rezolvarea ecuaţiei.

Departe de mine sunt noţiunile ca valori exprimate direct pe care se bazează natura umană.

Păcat c-ar fi puţine. Însă dacă le-am enumera pe cele care nu sunt adevărate fundamente, am realiza că suntem, uneori, extraordinar de superficiali.

Din prima categorie putem exclude încrederea. Pentru noi, niciodată nu e prea târziu sau prea greu de a trece peste această „legătură”. Încep să cred că suntem programaţi să intrăm în jocurile perfide ale iluziei,ce asemeni unei scorpii  încearcă să ne atragă într-o cursă supraomenească. Nici unul dintre noi nu a învăţat, încă, să înglobeze acest sentiment de siguranţă în atitudinea sa.

Schimbarea poate fi introdusă în a doua categorie, la fel şi neprevăzutul.

Himera după fiecare mişcare bruscă, făcută atunci când crezi că ai înţeles un caracter ne poate lua prin surprindere, ne învăluie într-o ceaţă densă, pentru a ne demonstra în final că aşa a acţionat tot timpul. Modificarea face parte din cotidian şi rareori nu influenţează ceea ce reprezentăm.

Da, suntem deosebit de capricioşi .Căutăm fără să ştim ce anume şi dispreţuim în multe rânduri ceea ce am avut de luptat…

Cu toate acestea,chiar conglomeratul, multilateralitatea noastră ne defineşte ca oameni, ne evidenţiază şi ne scoate din banal. Ne comportăm diferit, gândim diferit, asta pentru că ajungem să ne autoeducăm. Dar, într-un anumit punct, ştim că atitudinea noastră derivă dintr-un numitor comun- sufletul scânteia Divină!

 

Sursa foto : www.amazon.com

Aici

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo