Criteriul National

Despre ordine şi haos

iunie 18
20:25 2015

 

 

Despre ordine şi haos

efectul-de-fluture
Încă de la începutul timpului,lumea a fost împărţită în câteva tabere datorită opiniilor şi scopurilor diferite fapt ce a condus la păci şi războaie,foamete şi bogăţii,dar nu în ultimul rând elementele absolute numite Ordine şi Haos.Ne-am clasificat în oameni buni şi oameni răi,cei care construiau,evoluau şi prosperau şi cei care dustrugeau,demoralizau şi „otrăveau” lumea înconjurătoare.Toţi dorim să facem bine,dar depinde cum şi cui îi facem acel bine deoarece nimic nu este ceea ce pare a fi,iar un lucru negativ pe moment se dovedeşte în timp a fi pozitiv,iar ceva benefic să fie un dezastru ce se va întoarce mai devreme sau mai târziu împotriva noastră.
Gândiţi-vă la un obiect şi analizaţi provenienţa sa.Veţi observă că un minus pentru natură este un plus pentru oameni sau invers.Totul este aşezat în balanţă atât de proporţional încât dacă o entitate atinge absolutul,opusa sa va dispărea.Aici vă pot da un exemplu relativ simlu: Dacă dioxidul de carbon ar depăşi limita admisă,stratul de ozon ar dispărea.
Căutăm ordine şi perfecţiune în tot ceea ce facem pentru noi sau pentru cei din jur,dar uităm că norocul nostru rămâne ghinionul altuia. O familie din Chicago dorea să plece într-o vacanţă departe de casă călătorind cu avionul,iar biletele au fost furate astfel încât familia a renunţat la călătorie.Următoare zi familia s-a uitat la ştiri şi a aflat că avionul respectiv s-a prăbuşit.Ordine sau haos?
În ştiinţa din ultimele două secole,oamenii au descoperit că particulele din care este formată lumea înconjurătoare sunt guvernate de probabilităţi şi întâmplări ce nu vor fi cuprinse în legi concrete prea curând.De asemenea ştim din popor că orice invenţie a fost descoperită din greşeală.Personal am fost şi sunt interesat de faptul că universul are la bază o teorie a întâmplărilor unde totul este posibil.Imaginaţi-va că doriţi să creaţi un om şi trebuie a daţi cu zarurile astfel încât pe feţele acestora să fie cifra 6.Pare un eveniment greu de organizat,dar nu imposibil.Din ce am mai învăţat în şcoala generală am aflat că o mişcare haotică numită mişcare browniană face ca universul să fie o întâmplare.
Marele om de ştiinţă,Albert Einstein ,spunea: „Dumnezeu nu dă cu zarul.”,iar din popor aflăm vorba că nimic nu este întâmplător,ci totul este programat comform unui destin sau controlat de către un Creator.Ceea ce mă fascinează este că geniul din matematică şi fizică,laureat al premiului Nobel,Stephen Hawking,îl contrazice pe Einstein spunând „Nu doar că Dumnezeu dă cu zarul, dar câteodată aruncă zarurile acolo unde noi nu le putem vedea.” confirmând faptul că atâtea întâmplări la nivel microscopic au condus la o aşa-zisă evoluţie a noastră şi nu o creaţie,răspândind sute de bârfe în presă şi dand peste cap biserica.Stephen Hawking crede că o creaţie atât de măreaţă nu ar avea un Creator.
Întrebarea de tipul „Ordine sau Haos?” este una chinuitoare precum întrebarea „Există Dumnezeu?”,iar din punctul meu de vedere,drag cititor,poţi alege ordinea sau haosul fără a răspândi supărare în jur deoarece ambele sunt răspunsul potrivit la ceea ce vedem împreună.Una dintre ele depinde de cealaltă simultan.Nu putem atinge succesul fără eşecuri cum nu putem să ajungem după ce ne naştem direct la şcoală.Henry Ford spunea: „Fie crezi că poţi,fie crezi că nu, ai dreptate!”.Înţelegem din istorie că mari descoperiri au dus la războaie şi că ţări cucerite şi arse au dus la apariţia noastră,dar rămânem cu o părere pro la ambele fără a insista extrem de mult pe una dintre ele.Fiţi voi înşivă şi alegeţi logic pregătind câteva scenarii pozitive şi negative.Fără imperfecţiune, tu şi eu nu am fi existat.

 

Autor: Nitor Marian Dorin, Clasa a XI-a A, Colegiul National Mihai Eminescu Constanta

Toate drepturile rezervate!Atentie, copierea si preluarea acestor fotografii fara acordul autorului este infractiune si se pedepseste conform legii dreptului de autor!
Redactia ziarului Criteriul National

Sursa foto :www.roportal.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro