Criteriul National

Despre ordine şi haos

iunie 18
20:25 2015

 

 

Despre ordine şi haos

efectul-de-fluture
Încă de la începutul timpului,lumea a fost împărţită în câteva tabere datorită opiniilor şi scopurilor diferite fapt ce a condus la păci şi războaie,foamete şi bogăţii,dar nu în ultimul rând elementele absolute numite Ordine şi Haos.Ne-am clasificat în oameni buni şi oameni răi,cei care construiau,evoluau şi prosperau şi cei care dustrugeau,demoralizau şi „otrăveau” lumea înconjurătoare.Toţi dorim să facem bine,dar depinde cum şi cui îi facem acel bine deoarece nimic nu este ceea ce pare a fi,iar un lucru negativ pe moment se dovedeşte în timp a fi pozitiv,iar ceva benefic să fie un dezastru ce se va întoarce mai devreme sau mai târziu împotriva noastră.
Gândiţi-vă la un obiect şi analizaţi provenienţa sa.Veţi observă că un minus pentru natură este un plus pentru oameni sau invers.Totul este aşezat în balanţă atât de proporţional încât dacă o entitate atinge absolutul,opusa sa va dispărea.Aici vă pot da un exemplu relativ simlu: Dacă dioxidul de carbon ar depăşi limita admisă,stratul de ozon ar dispărea.
Căutăm ordine şi perfecţiune în tot ceea ce facem pentru noi sau pentru cei din jur,dar uităm că norocul nostru rămâne ghinionul altuia. O familie din Chicago dorea să plece într-o vacanţă departe de casă călătorind cu avionul,iar biletele au fost furate astfel încât familia a renunţat la călătorie.Următoare zi familia s-a uitat la ştiri şi a aflat că avionul respectiv s-a prăbuşit.Ordine sau haos?
În ştiinţa din ultimele două secole,oamenii au descoperit că particulele din care este formată lumea înconjurătoare sunt guvernate de probabilităţi şi întâmplări ce nu vor fi cuprinse în legi concrete prea curând.De asemenea ştim din popor că orice invenţie a fost descoperită din greşeală.Personal am fost şi sunt interesat de faptul că universul are la bază o teorie a întâmplărilor unde totul este posibil.Imaginaţi-va că doriţi să creaţi un om şi trebuie a daţi cu zarurile astfel încât pe feţele acestora să fie cifra 6.Pare un eveniment greu de organizat,dar nu imposibil.Din ce am mai învăţat în şcoala generală am aflat că o mişcare haotică numită mişcare browniană face ca universul să fie o întâmplare.
Marele om de ştiinţă,Albert Einstein ,spunea: „Dumnezeu nu dă cu zarul.”,iar din popor aflăm vorba că nimic nu este întâmplător,ci totul este programat comform unui destin sau controlat de către un Creator.Ceea ce mă fascinează este că geniul din matematică şi fizică,laureat al premiului Nobel,Stephen Hawking,îl contrazice pe Einstein spunând „Nu doar că Dumnezeu dă cu zarul, dar câteodată aruncă zarurile acolo unde noi nu le putem vedea.” confirmând faptul că atâtea întâmplări la nivel microscopic au condus la o aşa-zisă evoluţie a noastră şi nu o creaţie,răspândind sute de bârfe în presă şi dand peste cap biserica.Stephen Hawking crede că o creaţie atât de măreaţă nu ar avea un Creator.
Întrebarea de tipul „Ordine sau Haos?” este una chinuitoare precum întrebarea „Există Dumnezeu?”,iar din punctul meu de vedere,drag cititor,poţi alege ordinea sau haosul fără a răspândi supărare în jur deoarece ambele sunt răspunsul potrivit la ceea ce vedem împreună.Una dintre ele depinde de cealaltă simultan.Nu putem atinge succesul fără eşecuri cum nu putem să ajungem după ce ne naştem direct la şcoală.Henry Ford spunea: „Fie crezi că poţi,fie crezi că nu, ai dreptate!”.Înţelegem din istorie că mari descoperiri au dus la războaie şi că ţări cucerite şi arse au dus la apariţia noastră,dar rămânem cu o părere pro la ambele fără a insista extrem de mult pe una dintre ele.Fiţi voi înşivă şi alegeţi logic pregătind câteva scenarii pozitive şi negative.Fără imperfecţiune, tu şi eu nu am fi existat.

 

Autor: Nitor Marian Dorin, Clasa a XI-a A, Colegiul National Mihai Eminescu Constanta

Toate drepturile rezervate!Atentie, copierea si preluarea acestor fotografii fara acordul autorului este infractiune si se pedepseste conform legii dreptului de autor!
Redactia ziarului Criteriul National

Sursa foto :www.roportal.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo