Criteriul National

„Deținutul”

„Deținutul”
august 18
15:13 2017

zeghe

Gara de Nord. Vară, în plină lună august. Cald. Vreo 36 de grade Celsius la umbră.
Mă urc într-un tren Inter-regio, cu regim de Regio, care circulă pe distanța București – Galați. 
Pe vremea comuniștilor aș fi fost întrebat care sunt scopul și durata vizitei. Mă îndrept către Galați, în vizită la un coleg de facultate. 
Intru în vagon, unde aerul condiționat mă răcorește după canicula de afară, mă așez la locul indicat pe tichetul CFR și aștept ora plecării. 
Deodată apare un cuplu în vârstă care agită întregul vagon în căutarea locurilor. După îndelungi preumblări prin vagon, cei doi bătrâni se așază în fața mea. Un el și o ea. Soț și soție, după cum ține să mă informeze octogenarul din dreptul ochilor mei. Cei doi merg la Brăila. Drum lung, de aproape cinci ore, din capitală până pe malul Dunării, cu un tren cu regim de personal.
Și, pentru că are atât de mult timp la dispoziție, moșul se bagă în vorbă cu mine. Bine, după ce mi-l laudă pe Ciutacu „care le spune pe față hoților că sunt hoți.”
După care vine fraza care mă lasă paf. 
„Știți, eu i-am urât pe comuniști, dar am făcut o mare prostie. Păi cine a ridicat blocurile din orașele României? Comuniștii”, afirmă bătrânul.
Văzând însă fața mea suspicioasă, octogenarul adaugă:
„Da, am fost contra comuniștilor. O prostie de-a mea. Am fost deținut politic. Nouă ani. Am fost la Borza, Porțile de Fier, Văcărești, Livezeni, Bicaz.” 
Și îmi înfinge pentru câteva secunde sub nas legitimația de deținut politic.
„Geamănu mă cheamă. Așa îmi zice. Am 82 de ani”, spune bătrânul.

celule (1)

Sincer să fiu nici nu m-am uitat cu atenție la legitimația lui ca să văd numele real, întreg, al octogenarului. Dar am ascultat perorațiile lui despre politica de ieri, de azi și de mâine, l-am auzit criticându-l pe Obama, pe Trump, slăvindu-i pe cei de la România TV, Antena 3 și susținând că suntem mari proști pentru că nu dezvoltăm relațiile cu Rusia.
Toate aceste lucruri mi-au aprins un bec interior de alarmă. Deținut politic, cu nouă ani de pușcărie, care să fie fanul ălora de la Antena 3, România TV și al rușilor? E ceva putred în individul din fața mea, nu în Danemarca.
Încep să îl descos. Amintesc despre locurile în care spune că a stat în detenție sau în colonii de muncă. Îl întreb despre cât era norma zilnică la extragerea cărbunelui.
„Fugi, domnule de-aici. Nu era nicio normă. Nici nu se punea problema”, afirmă bătrânul.

Al doilea semn de alarmă pentru mine, deoarece știu ce norme erau impuse deținuților politici de către regimul comunist în toate coloniile de muncă din România.
Îl mai testez încă o dată când amintește despre unul din SUA care a stat ascuns 24 de ani într-o fântână. Îi spun că se poate să nu fii găsit, așa cum nu a fost găsit nici Ioan Gavrilă Ogoranu, liderul partizanilor din Munții Făgărașului.

pitesti-pictura-diaconesti

Bătrânul din fața mea nici nu a auzit de Ogoranu. Așa cred după modul în care nu schițează niciun gest, nu spune niciun cuvânt referitor la eroul din Munții Făgărașului, dar adaugă la urechea mea:
„Știi cu ce s-a hrănit ăla de a stat 24 de ani în fântână? A băut apă din fântână și a mâncat brânză de pe pulă.”
E clar: bătrânul este un idiot sau un impostor. Nu neg că o fi făcut pușcărie politică, dar după cum se manifestă este evident că a fost unul dintre colaboratorii torționarilor din închisorile comuniste. Poate că a fost chiar un adept al reeducării de la Pitești, Aiud și Gherla. Poate a fost un fan al călăului Țurcanu.

Și ca să îmi demonstreze convingerile interioare cu privire la el, cel autonumit Geamănu din Brăila continuă să arunce cu noroi în Iisus Hristos, susținând că nu a înviat, că nu s-a ridicat la Cer, ci că trupul lui a fost aruncat în Valea Leșurilor. Moșul susține că Maria Magdalena a fost o curvă nenorocită, că Lazăr nu a fost înviat din morți de către Hristos, că Fecioara Maria nu avea cum să îl nască pe Hristos doar cu suflarea Sfântului Duh. În mintea octogenarului, nu există Sfânt Duh, pentru că moșul spune că duh vine de la verbul a duhni, adică de la ceva împuțit. Și că nu poți spune despre o împuțiciune că este sfântă. Mai mult, Geamănu din Brăila afirmă că Fecioara Maria a fost violată în Templu de preoții evrei atunci când, în copilăria sa, viitoarea Maică a Domnului a fost hrănită în Sfânta Sfintelor.
„Și spun eu toate astea. Eu care sunt ortodox”, încheie cel autonumit Geamănu.
Din toate scrierile despre gulagul românesc, despre închisorile și lagărele comuniste, despre coloniile de muncă am reținut un singur lucru: doar credința în Dumnezeu i-a ajutat pe deținuții politici să treacă peste perioada în care au fost închiși, peste torturi, bătăi, umilințe, reeducări, etc.
Moșul din fața mea nu este un deținut politic. Este în cel mai bun caz un reeducat. De la Pitești, Aiud, Văcărești sau din altă parte. Nu îmi este milă de el, pentru că, deși au trecut 27 de ani de la căderea regimului comunist, Geamănu din Brăila a rămas cu convingerile însușite în urma reeducării.

tortura-aiud-nicolae-cracea-mircea-vulcanescu-icoana-diaconesti

Mai mult, pentru el contează doar sexul, fetele tinere – dar nu mai poate – și orice are o gaură. Pentru că în opinia lui, așa cum îmi șoptește moșul la ureche, „cea mai bună pizdă este curul”. Octogenar însurat de zeci de ani cu aceeași femeie, soție care se află în tratament, pe post de cobai, pentru o boală a ficatului. 
Iar bomboana de pe colivă v-o ofer la sfârșit. Știți care este valoarea pensiei lunare pe care o ridică acest deținut politic, reeducat și cu convigerile de mai sus?
4500 de lei!
Fără comentarii.

reeducat

 

 

Sursa foto :  Arhiva personala a domnului Hristo Botev
Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului Hristo Botev pentru excelentul material oferit în exclusivitate!

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo