Criteriul National

Dezbatere în Parlamentul European privind situaţia din România

 Breaking News
Dezbatere în Parlamentul European privind situaţia din România
februarie 02
09:59 2017

 Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene-domnul Frans Timmermans a iniţiat dezbaterea de la Bruxelles privind situaţia democraţiei şi a justiţiei din România. Acesta a afirmat că actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decat ca un pas înapoi în lupta anti-corupţie şi solicită Guvernului României reanalizarea.

P E

Delegaţia României în grupul PPE din Parlamentul European PE este împotriva conţinutului şi modalitatii prin care au fost trimise cele douî ordonanţe în Parlament, se afirmă în comunicatul citat.
„Ceea ce se întâmplă în România este împotriva statului de drept. Se diluează lupta împotriva corupţiei. Este inadmisibil să existe o asemenea atitudine a unui Guvern UE. La cererea noastră Grupul PPE a solicitat o dezbatere în plenul Parlamentului European. Susţinem totodată demersurile Preşedintelui României precum şi ale CSM pentru restabilirea principiilor statului de drept”, mai notează sursa citata.

Vă reamintesc că toată gâleava a pornit ca urmare a ordonanţei de urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi noapte privind modificarea codurilor penale. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor ar urma să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

 

Domnia sa a subliniat faptul că legislaţia poate afecta utilizarea fondurilor Uniunii Europene în România.

Frans Timmermans a declarat că „ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege sunt un pas înapoi în ultimii 10 ani. Fac un apel Guvernului să se răzgândească. România merită politicieni care sprijină lupta anti-corupţie”.

„De ce acum pe ultima sută de metri, când mergea totul bine, România se întoarce şi o ia în direcţia opusă? Fac apel Guvernului să nu se angajeze pe acest drum. Nu întoarceţi spatele acestei evoluţii”.

Această deybatere a fost precedată de o altă luare de poziţii, din punct de vedere diplomatic.

Miercuri, ambasadele din Germania, Statele Unite, Canada, Franţa, Olanda şi Belgia au emis o declaraţie comună prin care condamnă noile măsuri ce ”subminează progresul statului de drept şi lupta împotriva corupţiei din ultimii zece ani. Ambasadele au comunicat că Guvernul ar trebui să ”abroge acest curs inutil.

„Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).”

Raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), publicat săptămâna trecută, a salutat bilanţul pozitiv realizat de către procurorii şi judecătorii din România în abordarea corupţiei la nivel înalt.

Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniului de aplicare al corupţiei ca infracţiune, va avea impact asupra evaluărilor viitoare.

Esteban Gonzalez Pons- europarlamentar din partea Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat)- este de părere că „miza dezbaterii este efectul acestor ordonanţe”. Aceasta a adăugat că pentru a face parte din Uniunea Europeană trebuie să recunoşti o serie de valori, iar „justiţia trebuie să fie echidistantă”.

„Guvernul român întoarce spatele unor ani îndelungaţi de luptă împotriva corupţiei şi are un comportament abuziv. Cerem în mod oficial Guvernului să revină înapoi. Când greşeşti trebuie să recunoşti”

image-2017-01-11-21526456-0-fakepath-disclaimer-parlamentor-web2

Sursa foto  Unimedia

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte principalelor trusturi de presă naţionale pentru acest articol preluat.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo