Criteriul National

Dezbatere în Parlamentul European privind situaţia din România

 Breaking News
Dezbatere în Parlamentul European privind situaţia din România
februarie 02
09:59 2017

 Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene-domnul Frans Timmermans a iniţiat dezbaterea de la Bruxelles privind situaţia democraţiei şi a justiţiei din România. Acesta a afirmat că actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decat ca un pas înapoi în lupta anti-corupţie şi solicită Guvernului României reanalizarea.

P E

Delegaţia României în grupul PPE din Parlamentul European PE este împotriva conţinutului şi modalitatii prin care au fost trimise cele douî ordonanţe în Parlament, se afirmă în comunicatul citat.
„Ceea ce se întâmplă în România este împotriva statului de drept. Se diluează lupta împotriva corupţiei. Este inadmisibil să existe o asemenea atitudine a unui Guvern UE. La cererea noastră Grupul PPE a solicitat o dezbatere în plenul Parlamentului European. Susţinem totodată demersurile Preşedintelui României precum şi ale CSM pentru restabilirea principiilor statului de drept”, mai notează sursa citata.

Vă reamintesc că toată gâleava a pornit ca urmare a ordonanţei de urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi noapte privind modificarea codurilor penale. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor ar urma să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

 

Domnia sa a subliniat faptul că legislaţia poate afecta utilizarea fondurilor Uniunii Europene în România.

Frans Timmermans a declarat că „ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege sunt un pas înapoi în ultimii 10 ani. Fac un apel Guvernului să se răzgândească. România merită politicieni care sprijină lupta anti-corupţie”.

„De ce acum pe ultima sută de metri, când mergea totul bine, România se întoarce şi o ia în direcţia opusă? Fac apel Guvernului să nu se angajeze pe acest drum. Nu întoarceţi spatele acestei evoluţii”.

Această deybatere a fost precedată de o altă luare de poziţii, din punct de vedere diplomatic.

Miercuri, ambasadele din Germania, Statele Unite, Canada, Franţa, Olanda şi Belgia au emis o declaraţie comună prin care condamnă noile măsuri ce ”subminează progresul statului de drept şi lupta împotriva corupţiei din ultimii zece ani. Ambasadele au comunicat că Guvernul ar trebui să ”abroge acest curs inutil.

„Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).”

Raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), publicat săptămâna trecută, a salutat bilanţul pozitiv realizat de către procurorii şi judecătorii din România în abordarea corupţiei la nivel înalt.

Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniului de aplicare al corupţiei ca infracţiune, va avea impact asupra evaluărilor viitoare.

Esteban Gonzalez Pons- europarlamentar din partea Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat)- este de părere că „miza dezbaterii este efectul acestor ordonanţe”. Aceasta a adăugat că pentru a face parte din Uniunea Europeană trebuie să recunoşti o serie de valori, iar „justiţia trebuie să fie echidistantă”.

„Guvernul român întoarce spatele unor ani îndelungaţi de luptă împotriva corupţiei şi are un comportament abuziv. Cerem în mod oficial Guvernului să revină înapoi. Când greşeşti trebuie să recunoşti”

image-2017-01-11-21526456-0-fakepath-disclaimer-parlamentor-web2

Sursa foto  Unimedia

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte principalelor trusturi de presă naţionale pentru acest articol preluat.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo