Criteriul National

Dezbaterea publică privind bugetul Constanţei pentru 2017 a adus multe amănunte interesante

Dezbaterea publică privind bugetul Constanţei pentru 2017 a adus multe amănunte interesante
martie 24
19:23 2017

Pentru început, ca să vă familiarizaţi cu noţiunile şi ceea ce există vă invit să parcurgeţi  Proiectul bugetului local pe anul 2017.pdf. Consultând şi alte poiecte din trecut, fără a fi specialişti vom observa că acest proiect are calitatea de a fi mai mare , în ani consecutivi, explicând oarecum fenomenul că acest oraş- Constanța înregistrează anumite creșteri bugetare semnificative.

Bineînţeles că nu este de datoria nimănui de a-l lăuda sau de a-l critica nefondat, de aceea fiind prezent în după amiaza zilei de 24 Martie am înţeles anumite aspecte esenţiale pe care doresc să vi le comunic.

buget-820x300

Amfitrionul acestui eveniment a fost chiar primarul municipiului Constanța – domnul Decebal Făgădău care a adus atât documentul în sine cât şi o anumită sinteză a ceea ce a fost intitulat „Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 al municipiului Constanța”. Dezbaterea s-a desfăşurat în sala de ședințe „Remus Opreanu”. Alături de primarul Constanţei, s-a aflat şi doamna Marcela Frigioiu, şefa Direcţiei Financiare din Primăria Constanţa, precum şi viceprimarul Dumitru Babu. La prezidiu, după mai bine de 15 minute s-a alăturat şi unul din viceprimarii oraşului, domnul Costin Răsăuţeanu. Pe durata dezbaterii, în afară de doamna Frigioiu care a cercetat anumite documente şi a comunicat câteva cifre, domnul Decebal Făgădău a condus discuţiile aproape monologate, fapt care a stârnit reacţia firească, decentă dar şi temperamentală, pe deplin justificată a domnului avocat şi senator USR Cristian Stelian Ion , datorat unei lipse de dialog cauzate de un răspuns eliptic, „pierdut” pe care nu l-a primit de mai bine de trei săptămâni din partea municipalităţii…

Ca să nu vă faceţi o imagine greşită, deformată, atmosfera a fost una pe deplin liniştită, cei prezenţi fiind atenţi la cifrele şi modalităţile în care sumele vechiculate vor avea rost.

Scopul acestei întâlniri a fost acela de a prezenta şi înştiinţa opinia publică vis a vis de proiectul consolidat al bugetului municipiului Constanţa pentru 2017, care va fi supus aprobării în şedinţa din data de 31 martie.

În cadrul acestei dezbateri, înainte de a puncta şi de a creiona noul buget, edilul Decebal Făgădău a făcut un bilanţ al anului precedent 2016 din punct de vedere strict al cifrelor, evidenţiind un excedent bugetar de aproape 86 milioane de lei. Domnia sa a continuat şi a expus de asemenea cauza acestui excedent cât şi faptul că ” au fost eliminate sau micşorate anumite taxel la nivelul persoanelor fizice şi juridice din municipiul Constanţa”, evidenţiind taxa de salubritate care a fost micşorată, de care au beneficiat agenţii economici.

Pentru anul 2017 bugetul municipalităţii va fi de 845, 5 milioane lei, cu 35 de milioane mai mult decât cel prognozat la începutul anului.Succint a expus pe „capitole” anumite sume şi posibile acţiuni viitoare. De exemplu, la învăţământ , domeniul acesta are alocat cei mai mulţi bani 191 milioane lei. Cel de-al doilea domeniu ca importanţă şi ca sume a fost cel legat de locuinţe , servicii şi dezvoltare publică.Iar al treilea domeniu a fost cel al asigurărilor locuinţelor.

În mod cu totul aleatoriu a dat citire şi celorlalte domenii care nu se bucură de sume considerabile în noua schemă gândită pentru anul 2017: politici sociale, Cultură, Recrere, Religie etc

Totuşi, a reiterat dorinţa ca viitoarea Sală Polivalentă să fie cofinanţată de municipalitate. Aceasta va costa 4 milioane de euro, fiind una dintre cele mai mare investiţii prognozate.Tot ăn sectorul sportiv şi-a exprimat convingerea că va susţine sportul constănţean, iar un prim pas ar fi preluarea infrastructurii existente cât şi înfiinţarea unui club care să reprezinte oraşul, nespecificând ramura sportivă care se va bucura de acest privilegiu.

În ceea ce priveşte domeniul educaţiei a promis nenumărate lucruri . Ca de exemplu, modernizarea şcolilor prin finanţarea reciprocă cu MEN şi bani de la bugetul local. Aici a punctat faptul că două unităţi de învăţământ din oraş-Şcoala 3 şi Scoala 10 posedă acest lucru, în timp ce Liceul cu program sportiv Nicolae Rotaru va avea parte de un proces susţinut de modernizare. De asemenea, cu binecunoscuta largheţe a promis că toată  aparatură medicală  va fi modernizată pentru toate cabinetele şcolare, acest proces derulându-se totuşi în etape. Cel mai interesant aspect a fost acela în care a amintit că bursele scolare vor creşte, dorind chiar o premiere a profesorilor meritorii, a celor care îi îndrumă pe tineri.

Un alt domeniu care a suscitat interes şi anumite intervenţii ulterioare ale celor prezenţi a fost cel legat de mediu, de reducerea poluării, de colectarea selectivă a gunoiului, lucruri deosebit de importante pentru toţi cetăţenii şi în special pentru calitatea vieţii.Noutatea în acest domeniu o constituie faptul că Serviciul Confort URBAN are prevăzut un buget mărit faţă de anul precedent, în speranţa că toate inconvenientele vor fi depăşite, indiferent de sezon.

O altă declaraţie a primarului care a stârrnit anumite reacţii şi zâmbete a fost aceasta. „Avem un milion de euro pentru refaţadizarea clădirilor municipalităţii situate în zona centrală a oraşului. Lucrăm la un studiu de monitorizare video. Anul acesta, vom finaliza registrul spaţiilor verzi şi vom definitiva strategia de dezvoltare urbană şi planul de mobilitate urbană”.

Este binecunoscut faptul că proiectul intitulat SafeCity2.0 este de fapt un program de monitorizare audio şi video, care se doreşte a fi implementat, în cadrul aceleiaşi Axe 4 ce dimpreună cu planul de mobilitate urbană vor da un suflu nou, plin de siguranţă tuturor cetăţenilor acestui oraş.

 

Aşa cum era de aşteptat, printre picături a fost pus în discuţie şi ceea ce se doreşte a fi susţinerea culturii. De aceea, domnul Decebal Făgădău a promis că va susţine şi va menţine festivalurile existente dar a lăsat să se înţeleagă şi că finanţarea celor care au legătură cu anul omagial Ovidius vor avea o anumită întâietate.”Vom aproba sigla oficială a anului Ovidius în prima şedinţă de CLM. Un milion de euro am alocat pentru evenimentele dedicate anului Ovidius”, a declarat edilul.

De asemenea, din intervenţiile celor prezenţi care au luat cuvântul şi au purtat un dialog am aflat în exclusivitate că municipalitatea se gândeşte la un concept nou, similar cu ceea ce este în Bucureşti şi are brand ul şi notorietatea celor de la ARCUB. Mai mult decât atât, un pic iritat de către anumite întrebări care i se adresau, a explicat faptul că emblema oraşului-Cazinoul ce ţine de Compania Naţională de Investiţii va fi reabilitat şi dat în folosinţă, modernizat, numai atunci când licitaţiile nu vor mai fi contestate, deoarece ” din februarie 2015 până acum am avut trei asemenea momente. ” A dezvoltat şi un viitor scenariu de folosinţă a acestui edificiu, amintind că sala de şedinţe. cea de spectacole, de concert ce vor fi atât la parter cât şi la etaj ” vor putea chiar să fie gazda multor evenimente culturale dar şi întâlniri ale consilierilor locali şi municipali, în contextul în care sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ este închiriată ”.

Tot în domeniul cultural, domnia sa a făcut public faptul că anumite edificii reprezentative precum Muzeul de Artă Populară, Teatrul Fantasio ca şi Cazinoul se vor bucura de ample lucrări de refaţadare, de primenire.

20170324_164437

De asemenea, în exclusivitate a anunţat că a încheiat un parteneriat cu organizatorii festivalului UNTOLD , care îşi doresc să colaboreze, cu scopul de a aduce muzica generaţiei tinere şi de a satisface şi acest segment important al populaţiei.

Un moment mai aparte, ceva mai tensionat l-a constituit intervenţia doamnei senator Ramona Dinu de la USR. Doamna a ridicat problema disproporţionalităţii bugetului. În acest sens a oferit şi un exemplu:” în timp ce sănătatea primeşte 19 milioane, capitolul de cheltuieli pentru administraţie este de 99 de milioane.”„Documentul de buget trebuie însoţit de elementele de post, de numărul de angajaţi”, Ramona Dinu.

Domnul Făgădău a răspuns vădit deranjat cu  o întrebare care a făcut „istorie negativă”: „Altă întrebare?”.

Cele aproape 140 de minute scurse s-au dovedit interesante, din moment ce aceasta a fost singura dezbatere de acest gen, înainte ca proiectul de buget să fie supus votului, în cadrul viitoarei şedinţe a CLM Constanţa de la sfârşotul lunii martie.

Vă mulțumesc pentru înțelegere și atenția acordată şi îmi exprim dorinţa ca acest buget să acopere problemele reale, din orice domeniu de activitate şi totodată să satisfacă populaţia Constanţei. Oricum, ca amănunt care poate fi notat la rubrica de „diverse” am constata dezinteresul publicului care nu s-a înghesuit să participe la acest eveniment .De altă parte, cei care au fost prezenţi au avut ce remarca şi asculta  chiar de la sursă, din vârful sferei politicii şi administraţiei tomitane!

De aceea, rămâne de văzut dacă măcar jumătate din ceea ce a fost emis şi prognozat va fi pus în valoare în lunile care vor urma, în condiţiile în care trebuie ţinut cont şi de excedentul bugetar,  dar mai ales de nenumăratele proiecte şi promisiuni ale primarului care au şansa de a căpăta, pe lângă o formă realizabilă şi un anumit sens.

Sursa foto Criteriul National,Radio Constanta

Sursa video Daniel Mihai

Sinteza evenimentului a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu