Criteriul National

DEZVĂLUIRI ! SUA comit abuzuri, tinând oameni în captivitate….

DEZVĂLUIRI ! SUA comit abuzuri, tinând oameni în captivitate….
martie 06
23:19 2016

Fondatorul Wikileaks Julian Assange a declarat că este vital ca România să arate că practici precum existența unei închisori CIA pe teritoriul său nu sunt tolerate și “să se ancheteze pe ea însăși”, precizând că SUA se ocupă cu “abuzuri” și “corup” astfel și țara noastră.

WikiLeaks founder Julian Assange gestures during a news conference at the Ecuadorian embassy in central London

Fondatorul Wikileaks Julian Assange a dialogat cu jurnaliștii Gândul Claudiu Pândaru și Andrei Luca Popescu, marți seară, timp de o oră, prin intermediul unei transmisiuni online. Publicul a putut transmite întrebări pentru Julian Assange, pe pagina de Facebook “Frontline Club Bucharest / Event”. Discuția cu Julian Assange a fost urmată de proiecția filmului “1971”, ce prezintă cazul real al unui grup de activiști pentru pace care publică documente secrete compromițătoare despre unele acțiuni ale FBI.

 

Astfel, întrebat dacă a meritat să fondeze Wikileaks și să își asume consecințele divulgării de date, Julian Assange a spus că timpul va da răspunsul în această chestiune.

 

“Timpul ne va da răspunsul. Nu cred că jurnaliștii trebuie să fie martiri (..), dar cred că mergem în direcția bună”, a afirmat Assange.

 

Acesta a vorbit și despre cum a reușit, prin activitatea sa, să “lovească cele trei capete ale monstrului american”, adică și puterea legislativă, și pe cea executivă, dar și puterea judecătorească.

 

“Noi am estimat că este un proces de 5-7 ani. Acum suntem aproape în anul al cincilea. Wikileaks, ca organizație, a reușit să supraviețuiască și să crească. Și cadrul legislativ se clarifică”, a spus Julian Assange, în dialogul cu jurnaliștii Gândul.

 

De asemenea, Julian Assange a vorbit și despre schimbările la care se așteaptă odată cu alegerea unui nou președinte. “Sunt mari șanse ca următorul președinte american să fie unul democrat. Într-un mod pervertit, este mai bine pentru Wikileaks să existe un președinte republican în State, pentru că atunci democrații pot activa ca opoziție în materie de libertăți civile și război. Când există un președinte democrat, republicanii din opoziție nu se vor plânge de încălcarea libertăților civile și de activități de război”, a precizat fondatorul Wikileaks.

 

În interviul acordat jurnaliștilor români, Julian Assange a mai vorbit și despre spionajul american și supravegherea electronică, activități care duc la baze imense de date, precum și despre activitățile de interes din statele lumii, inclusiv din România.

 

Întrebat dacă ar trebui să existe o limită a tipului de documente pe care organizații precum Wikileaks ar trebui să le publice și cum cântărește interesul publicului, Julian Assange a declarat: “Spre deosebire de organizațiile media, avem o listă de criterii foarte stricte: publicăm doar documente cu importanță diplomatică, istorică, etică, documente care au fost ascunse în anumit fel”.

 

Julian Assange a mai spus, în interviu, că marile afaceri “devin mari ținându-și guvernul de partea lor”.

 

El a fost întrebat și dacă a refuzat vreodată să publice documente, gândindu-se la eventualele efecte, fondatorul Wikileaks precizând că există mereu o cale de a publica.

 

“Am publicat aproape 9 milioane de documente, din mii de spețe. Credem că există mereu o cale de a publica. Asta nu înseamnă că publici totul pe măsură ce primești. Uneori, poți restricționa anumite informații pe termen scurt. Sunt cazuri foarte rare, dar când ajungem în această situație, nu publicăm totul, dar spunem de ce. Oamenii omoară oameni, nu informațiile. Dar zi de zi, guvernele omoară oameni”, a spus Assange.

 

Întrebat dacă ar trebui să existe un filtru între organizații precum Wikileaks și publicul care are acces la aceste baze de date, Julian Assange a declarat: “De ce credeți că nu facem asta deja? De unde a apărut ideea că noi nu filtrăm? Există 110 organizații media cu care avem contract și lucrăm foarte bine. Totul a pornit de la faptul că am blocat accesul The Guardian. Dar ideea că nu am filtra informațiile este un gunoi. Alte organizații media sunt invidioase pe succesul nostru, pentru că suntem o concurență la nivel social, economic, dar și când vine vorba despre premii. Noi furnizăm infrastructură de business și tehnică în toată lumea. Orice organizație poate face asta, dacă există voință. Dar la ei nu există voința de a se asigura că pot publice în orice circumstanțe”.

 

Julian Assange a vorbit și despre legea Big Brother din România privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

 

“E important că România are o dezbatere (pe marginea legii Big Brother – n.r). În multe țări nu există dezbatere, dar este important și de unde apare această dezbatere”, a spus Assange, precizând că, în multe state, o astfel de dezbatere apare când există dezvăluiri cu privire la abuzuri.

 

“Nu sunt un expert când vine vorba despre România, dar bănuiesc că există temeri similare în fundalul acestei debzateri. Costurile pentru supraveghere electronică scad cu 50% în fiecare an. O țară ca România poate să monitorizeze majoritatea comunicațiilor în mare parte a timpului și pentru mare parte din populație”, a completat Julian Assange.

 

Un alt subiect dezbătut în interviul acordat de fondatorul Wikileaks a fost existența unei închisori secrete a CIA pe teritoriul României, în contextul declarațiilor făcute recent pentru Der Spiegel de către fostul președinte Ion Iliescu, care spunea că a aprobat “în principiu” o solicitare a SUA din perioada 2002 – 2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a ști că urma să fie vorba despre vreo unitate pentru detenție, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeș, la acea vreme șef al Administrației prezidențiale.

 

Despre acest subiect, Julian Assange a spus că “nu există un abuz mai mare pe care un stat poate să-l comită decât să asasineze sau să țină în captivitate în secret oameni”.

 

“Nu există un abuz mai mare pe care un stat poate să îl comită decât să asasineze sau să țină în captivitate, în secret, oameni. SUA fac asta și corup România în cel mai grav mod. Este vital ca România să arate că asemenea abuzuri nu sunt tolerate și să se ancheteze pe ea însăși. România a avut probleme, în trecut, cu Rusia și cu alte state și există discuția să îi facă astfel de concesii Americii, ceea ce este o procărie totală. România primește ce vrea de la Rusia. Sigur că, pe termen lung, poate fi o amenințare, dar România trebuie să se poziționeze cu atenție în relație cu vecinii mari, precum Rusia sau Germania. Și SUA fac un tip de anexare în România sau alte țări, anexând sistemele electronice”, a declarat Julian Assange, potrivit platformei online a gandul.info.

 

Fondatorul Wikileaks Julian Assange a vorbit și despre fostul contractor al Agenției pentru Securitate Națională (NSA) Edward Snowden și despre decizia acestuia de a fugi în Rusia.

 

“Snowden nu este prizonierul Rusiei, este un anumit tip de prizonier al SUA, care i-au anulat pașaportul în timp ce se îndrepta spre Cuba. De ce doar Rusia, Venezuela, Ecuador și Libia au fost dispuse să îi acorde azil? Răspunsul este evident: alte state se tem de SUA”, a afirmat Assange.

 

Julian Assange a mai spus, în interviul acordat jurnaliștilor Gândul, că anul acesta Wikileaks va mai publica încă un milion de documente.

 

“Anul acesta vom mai publica încă un milion de documente. Duminică, am dezvăluit detalii despre Trident, programul nuclear de submarine aflat în stare de degradare. Sunt multe lucruri interesante. Ne bucurăm că, dacă acum doi ani ne luptam să ne apărăm verdicitatea informațiilor publicate și să supraviețuim ca organizație, am supraviețuit, nu am distrus niciun document din cele care ni s-au cerut să fie distruse, am învins blocada economică de care suntem vizați”, a adăugat Assange.

 

Julian Assange, celebru jurnalist australian, este fondator și redactor-șef al site-ului Wikileaks, care publică documente secretizate provenite din scurgeri de informații.

 

Assange este investigat în Statele Unite din anul 2010, după ce Wikileaks a publicat o serie de documente militare și diplomatice secrete. Jurnalistul a primit azil politic din partea autorităților ecuadoriene în anul 2012, fiind găzduit și în prezent de Ambasada Ecuadorului din Londra. Pentru activitatea sa în cadrul Wikileaks, Julian Assange a câștigat mai multe premii internaționale pentru jurnalism, fiind considerat un promotor al libertății presei și jurnalismului de investigație.

Sursa ştire  Departamentul Life – Mediafax

Sursa foto www.stuff.co.nz

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo