Criteriul National

Dificultățile și lehamitea din Sistemul de Sănătate românesc au devenit “normalitate”! Partea a Doua

Dificultățile și lehamitea din Sistemul de Sănătate românesc au devenit “normalitate”! Partea a Doua
februarie 22
20:42 2016

AVERTISMENT!

Redacția ziarului nostru invocă articolul numărul 30 din Constituție ce precizează clar că libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile.Iar cenzura de orice fel este interzisă.

Medicina

300.000.000 de euro  este suma care se duce anual în România pe internări false, decontări aberante, necontrolate și afaceri derulate între instituțiile de stat și Casa de Asigurări de Sănătate.

Să nu vă speriați de sumă, deoarece în acest domeniu de activitate, prețul plătit pentru căpătarea sănătății nu se compară cu nimic!

Puțini sunt cei care se încumetă să ia pulsul unui sistem în care pacienții primesc refuzuri, iar interesele private primesc undă verde la îmbogățire rapidă. Bolnavii mor cu zile în spitale, în vreme ce banii alocați lor dispar în găuri negre.

Oare există termeni adecvați sau cum anume poate fi descrisă în cuvinte suferința unui pacient care află că nu poate fi operat imediat, chiar dacă are toate documentele și e bun platnic?

Cum anume s-ar simți fiul vreunui demnitar dacă s-ar îmbolnăvi grav? Ce chin este oare în sufletul unor oameni care primesc un diagnostic crunt pentru aproapele lor și își pun apoi toate speranțele într-un tratament miraculos, recomandat de specialiști, pentru ca mai apoi să afle că statul nu îi ajută chiar deloc?

Nu sunt întrebări deloc exagerate, deși pentru un om care începe goana după vindecare și se împrumută pentru a da bani pe operații și medicamente care ar trebui asigurate de stat pare greu de crezut! Adevărul este mult mai crunt, dureros,numai dacă aruncăm un ochi pe fondurile din bugetul asiguraților ce practic sunt risipite într un mod destul de dubios.

În sistemul sanitar din România , există două lumi, separate de interese financiare: una e lumea bolnavilor care află că trebuie să-și cumpere sănătatea daca vor să mai trăiasca, cealaltă este a privilegiaților sorții, a celor care împing și acum plicuri, atenții ,” ung” mâinile celor care ar trebui să facă bine pe absolut oricine!

Iar, fără să exagerez acest lucru se petrece și în Spitalul Militar Constanța, unde , acum mai bine de 3 săptămâni, o anumită doctoră a refuzat operația unui tânăr ce venise hotărât să scape de o anumită afecțiune a călcâiului! Bineînțeles  că a fost amînat, refuzat și LUCRU CEL MAI GRAV – BATJOCORIT de către cea care , înainte de a profesa și a opera făcuse cumva …Jurământul lui Hypocrate!

Faptul cel mai dureros este acela al desconsiderării și al reținerii anumitor documente justificative (și în prezent) care…culmea ar certifica operația ca și cum ar fi fost efectuată în unitatea medicală mai sus menționată!

Afacerile derulate de către unii medici dublată de incompetența crasă, de lipsa de umanitate a anumitor cadre medicale este o tristă și nedorită realitate. La toate aceste deficiențe strigătoare la cer se adaugă și unele „ciubucuri”, unele „gărzi” ale celor care vor să fie respectați și numiți…doctori.

În altă ordine de idei, cazul m-a determinat să-l public, din dorința de a arăta că în anul 2016 se practică cu atâta spor batjocura față de pacient iar afacerile derulate cu Casele de Asigurari de Sănătate aduc unele profituri deloc de neglijat. Este un mecanism destul de simplu: sunt aceiași bani care nu ajung într-o parte, pentru că se duc în cealaltă .

Iar acum să nu credeți că pacientul în cauză, cu care sunt foarte bun amic a stat și a suferit în zadar. A apelat la altă soluție,investind o sumă mult mai mare, dar a fost tratat ca și cum ar fi avut statutul de OM în societate.

Sunt situații, cu totul excepționale, pe care nu le putem rezolva, însă atitudinea și mai ales incapacitatea combinată cu reaua voință a acelei doctorițe (ce în timpul muncii are scoruri , recorduri în materie la jocurile găzduite de platforma Facebook) de la Spitalul Militar mă detemină să iau atitudine și chiar, fără a nominaliza să întreprind într-o bună zi o anchetă vis a vis de acest caz.Totodată,la vremea potrivită veți afla și cine anume este.

De 11 luni,datorită unei conjuncturi favorabile cât mai ales coeziunii grupului ce formează acest ziar independent, de opinie și atitudine,am avut parte de mai multe evenimente plăcute sau neplăcute.Totuși,fără a avea pretenția de a mă numi jurnalist sau de a fi considerat (ferească Dumnezeu) formator de opinie, m-am săturat să fiu catalogat că aș vedea doar aspecte negative! Însă, acestea chiar există și se perpetuează în actuala societate constănțeană…

Sănătatea costă bani, dar tot ea este sau ar trebui să fie o prioritate națională!

În țara aceasta, fără să fiu ironic cred că e de folos a merge la Sfânta Biserică ca să capeți ajutor Divin, decît a căuta alinare și o operație în…Spitalul Militar Constanța! Fără să exagerez, pot confirma faptul că bunul meu prieten se află în prezent în perioada post-operatorie, cea de recuperare,iar totul se întâmplă după un plan bine stabilit deoarece,direct sau indirect, în virtutea asigurărilor medicale de care beneficiază și pe care le plătește în mod anticipativ, preventiv, el a fost considerat PE NEDREPT CANTITATE NEGLIJABILĂ!

Subfinanțarea este principala problemă invocată de medici. Cu toate acestea, dacă aveți curiozitatea să vă plimbați în oraș, veţi avea (ne)plăcuta surpriză de a constata că tocmai farmaciile și cabinetele medicale (de orice fel) prosperă.Iar,sistemul nostru medical este finanțat cu 3-4% din PIB. Media europeana este de 9%. Sistemele cele mai bune sunt finantate cu 12-13%…

Cu toate acestea, viața merge mai departe! Dar, fără să ameninț, fără să jignesc, voi trece cât de curând în cabinetul împricinatei și, dacă mi se va oferi vrun prilej , o voi privi în ochi și o voi percuta cu întrebarea directă- „De ce ți-ai bătut joc de prietenul meu?”

Și nu cred că, orice răspuns primit va avea acea energie sau emoție de a mă convinge cu ceva…

 

Redactor șef al ziarului Criteriul Național, Prof. Dr. Daniel Mihai, C.N.A Regina Maria Constanța

 

Sursa foto  stirisinoutati.blogspot.com

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo