Criteriul National

Dinafară vopsit gardul, înăuntru… leopardul

Dinafară vopsit gardul, înăuntru… leopardul
martie 20
23:06 2020

received_518369509074735

În mod paradoxal, cu cât suntem mai informaţi, cu atât suntem mai uşor de manipulat. Este o realitate crudă a vremurilor în care trăim şi trebuie să acceptăm ideea, fie că ne place, fie că nu.
Dar să analizăm puţin aspectul problemei, pornind de la un raţionament simplu. Să răspundem, aşadar, la câteva întrebări:
1. Ne uităm cu toţii la TV? Da.
2. Avem telefoane mobile/ tablete? Da.
3. Avem reţea FB? Majoritatea.
4. Se face reclamă pe aceste reţele? Se face.
5. Aţi cumpărat cel puţin un produs influenţaţi de aceste reclame, dar
mai ales de părerile unor presupuse persoane care l-au utilizat cu rezultate mirobolante? Presupun că da, pentru că eu însămi am cumpărat nu unul, ci chiar mai multe .
Concluzia? Simplă, asemenea întrebărilor: suntem manipulaţi. De ce? Să fim serioşi! Cine poate verifica identitatea Mariei din Arad (exemplul e aleatoriu, desigur!), care laudă un produs sau altul?
Precum vedeţi, suntem manipulaţi cu bună ştiinţă şi culmea ironiei, nici nu ni se pare nimic în neregulă cu asta. A intrat deja în rutină şi chiar dacă suntem conştienţi că uneori în spatele unei reclame (la Tv sau pe Internet), se poate ascunde foarte bine un impostor ce ne vinde iluzii, ca să nu zic gogoşi fierbinţi, tentaţia este foarte mare. Curiozitatea ne împinge să urmărim postul TV sau să deschidem site-ul, mai ales dacă este însoţit de o imagine sugestivă şi de promisiunea că bând suc de sfeclă sau bicarbonat dizolvat în apă pe stomacul gol, de exemplu, slăbim 10 Kg într-o lună. Numai că deschizându-l descoperim că, în fond, este vorba de reclama la un produs de slăbit miaculos şi nicidecum de banalul bicarbonat sau arhicunosuta sfeclă.
Reclama însă susţine cu imagini sugestive (se înţelege, recurgând la photoshop!) că este un produs nou, inovativ de slăbit şi numai şi numai în această zi mai poate fi achiziţionat cu o reducere de 50%, preţ ce reprezintă, de fapt, a treia parte dintr-o pensie modică, fiind la promoţie. Şi tot aşa în fiecare zi, promoţii peste promoţii. Măi să fie!
Şi culmea, făcând unele cercetări, ştiind şi oleacă de latină (sic!), am descoperit că este vorba de o banală plantă pe care o putem cumpăra de la orice plafar, supermarket sau farmacie cu numai trei –patru lei sau o putem culege de pe marginea drumului şi din propria curte, dacă ne-a bătut norocul să avem una. Dar nu… Produsul abia ce-a făcut ochi şi de-aceea costă zeci, sute de Euro! Chiar am urmărit un produs la un moment dat şi am observat că zilnic se reporneşte cronometrul de la un anumit prag. Să nu cumva să piardă onor clientul promoţia, nu?! Dar grijulii mai sunt comercianţii ăştia cu noi, Doamne iartă-mă, nu le fie de deochi! Şi pune botul ţaţa Miţa şi lelea Ioana (prima generaţie ajunsă la oraş, ştim din ce pricini, în regimul de sinistră amintire!), că doar suferă de inimă de-o viaţă şi i-auzi, în patru zile scapă cu… păducelul de patruzeci de Euro! Dacă e scump, o fi şi bun, adică trebuie să fie, că doar e şi la juma’ de preţ, adică la preţ întreg ar costa şi mai şi … No comments!
Dinafară vopsit gardul, înăuntru… leopardul!

Sursa foto: https://google.com

Acest material a fost realizat de către doamna Elena Neacșu în exclusivitate pentru platforma media independentă Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul